föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

17–24 termék, összesen 24 db

  • Bencze_Virgo_2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,5 %

    Első alkalommal 2014-ben, az akkori extrém esős évjárat miatt készített István Pinot Noir-ból fehér, csendes bort. A 2014-hez képest jóval hangsúlyosabban, az éles, magas savra szerette volna a hangsúlyt fektetni, kifinomultabb hordóhasználattal és természetesen natúr borként újraértelmezve. A talaj összetevői a Rókalyuki-dűlő alsó részében nagyrészt agyag, pannon-homok és homokkő. Jellemző rá, hogy jóval kevésbé bazaltos, mint a felsőbb részek, magasabban fekvő dűlők, de az erózió az évszázadok alatt finom por formájában itt gyűjti össze a fentebbről lefolyt bazaltőrleményt, egyéb hordalékot és üledéket. A szőlőt egészfürtösen, kíméletesen préselték, a mustot egyenesen 228 literes francia hordóba töltötték. Erjedés után a hordókat némileg (95%) feltöltötte, majd így 9 hónapot töltött seprőn mozgatás nélkül, felszínén élesztőhártya alakult ki. A következő év augusztus végén került palackozásra kén hozzáadása nélkül, derítetlenül és szűretlenül.

    Tovább
  • Bencze_Kéknyelű_2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12%

    A Kéknyelű egy nagyon ritka, őshonos badacsonyi szőlőfajta, mely kései érésű, a szárazságra roppant érzékeny és csak a legkiemeltebb dűlőkben érzi jól magát. Egzotikus aromatikával, és semmihez sem hasonlítható egyedi szerkezettel rendelkezik. 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban összesen közel 1,5 hektárt telepített István a fajtából az egyik legkiemelkedőbb, sűrűn bazaltköves területén, a Templomdombi-dűlőben. A szeptember közepén, 2 napos gondos kézi szüretet egészfürtös préselés követett és 4 órás héjon áztatás. Az erjesztés és érlelés amforákban történt, ahol 10 hónapot töltött seprőn. Júliusban került palackozásra, szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
  • Bencze_Riesling_2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,5%

    A ‘Riesling’ sorozatban minden évben a több szüreti időpontban szüretelt tisztán Rajnai rizling tételeket házasítják, melyek a kiemelt tehetségű Templomdombi-dűlőből 2015-ben telepített ültetvényünkből származnak. A szüretre 2020-ban szeptember 3-11 napokon került sor. Az egészfürtös préselést követően különböző típusú és méretű amforákban erjed. 14 hónapig a seprőn érlelődik, majd a palackozás előtt tartályba kerül összefejtésre, ahonnan derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül a palackba.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom:

    Nagyon ritka őshonos magyar fajta, 100% Kék bakator, melyet 1999-ben telepítettek a Rókaluki-dűlő meszes, homokos, bazaltos területén. Bogyozótt alapanyag mely roppantás nélkül 10 napig erjedt nyílt kádban, közben napi kétszer lett nagyon óvatosan kézzel csömöszölve. Kíméletes préselést követően 250L-es amfórákban érik 6 hónapig. Szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül kerül palackba.

    Tovább
  • Bencze Solis 2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 11,5%

    22 éves Cabernet Sauvignon ültetvény, a Rókaluki-dűlő magasabban fekvő területről, mely szórványosan bazalttal beszórt agyag és Pannon homok, homokkő keveréke.
    A fürtök bogyózás, zúzás nélkül kerültek fehér szőlő erjedő mustjába úgy, hogy a must csak 10%-ban lepte el a szőlőt. 8 nap után nagyon kíméletesen, egészfürtösen préselték a félig erjedt gyümölcsöt, majd a préslé gravitációsan került harmadtöltésű 228L francia hordókba, ahonnan következő májusban töltötték le derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül.
    Különlegessége a palacknak, hogy az 1 Bor 1 Vers kezdeményezéshez csatlakozva, a palackot egy magyar kortárs költő verse egészíti ki. István Solisához Kemény Zsófi tollából olvashattok egy költeményt, mely szorosan kapcsolódik a borhoz is.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 11,5%

    A birtok kakukktojás tétele a Templomdombi-dűlőből. A Furmint ültetvény telepítésekor véletlenül más szőlőfajta is került az oltványkötegekbe, így az egész területen belül elszórva néhányszáz Blauburger tőke vert gyökeret a sűrűn bazaltköves talajba. A fürtök egészfürtösen, érintetlenül kerültek kádakba, majd 4 nap után kezdték el taposni őket. 12 nap erjedést követően préselték, majd acéltartályban érlelték 6 hónapot. Palackozás derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
    Bencze Blau 2019
    5 900 Ft
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,51%

    A 2014-ben telepített Rózsakő kísérleti tétel a fiatal “Másfél” nevű dűlőről. A szőlő két autochton fajta (Kéknyelű, Budai zöld) helyi hibridje. A feldolgozott szőlő 2/3-a finom egészfürtös préselésen esett át, az ebből kapott mustot 2 darab 500 literes tölgyfahordóba helyezték. A fennmaradó 1/3-t egész fürtösen erjesztették nyitott kádakban maceráció nélkül, CO2 alatt, 3 héten keresztül.

    Ez utóbbi mennyiség a préselést követően a tölgyfahordókba került, melyeket 1 évig seprőn tartottak, továbbá egyikük flor alatt erjedt. A palackozás előtt 2 hónappal a két tölgyfahordó tartalmát gravitációs módszerrel, seprő nélkül házasították egy tartályba, amelyet végül 2019 novemberében töltöttek palackba. Derítetlen, szűretlen tétel, kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12%

    Pétillant Naturel, 100% chenin blanc-ból.

    A szőlő vinotéka környéki ültetvényekről származik, melyeket István 2014-ben telepített és a kezdetektől biodinamikus szemlélettel művelt. 2018.08.28-i szüret után 70%-ban egészfürtös feldolgozás acéltartélyban erjesztve, 30%-ban bogyózott alapanyag, terracotta amfórában erjesztve.
    Degorzsálva 2020-ban, szűretlen, derítetlen, kén hozzáadása nélkül készült.

    Tovább