föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

Mi a natúr bor?

NATÚR BOR

Olyan élő bor, mely esetében a termelő

1. a szőlőt saját maga termeli meg legalább organikus, lehetőleg biodinamikus
megközelítéssel, a bor elkészítése során pedig

2. nem vesz el belőle semmit, azaz derítés és szűrés nélkül készül,

3. nem ad hozzá semmilyen adalékanyagot, és lehetőleg ként sem.

HOLISZTIKUS SZEMLÉLETMÓD, FILOZÓFIA,
HIT, TERMÉSZET

A natúr bor mindig egy jól meghatározott, holisztikus szemléletmód, filozófia vagy hit
mentén készül. Alapvető felismerése az, hogy a természet folyamatait az ember teljességgel megismerni nem képes, isteni harmóniáinál szebbet vagy jobbat nem alkothat. A natúr bor elkészítése során a termelő tevékenysége ennélfogva csak néhány, jól megválasztott, esszenciális lépésre korlátozódik. Művészi egyénisége pedig magasabb szinten, a természettel való aprólékos közös munkában bontakozik ki.

ÉLŐ ANYAG

A natúr bor fontos kvalitatív tulajdonsága az, hogy élő anyag. Így a természetben uralkodó folyamatok jóval nagyobb teljességét mutatja be. Tartalmaz tehát például seprőt, illósavat vagy redukciót is, melyek egyben a termelő kifejezőeszközei is, mértékük a természet és a termelő közös munkájának eredménye. E megállapítás mellett azonban nagyon fontos kijelenteni, hogy a natúr bor nem lehet hibás! A natúr bor felé - mivel az élő anyag - más elvárások támaszthatóak, mint a technológiai bor felé. Szállításra, hőmérsékletre érzékenyebben reagálhatnak, ugyanakkor megfelelő körülmények között nagyságrendekkel kifejezőbbek, részletgazdagabbak és még akár hosszabb érlelési potenciállal bírhatnak.

A NATÚR BOR EGY IDEÁL

A natúr bor egy ideál, melyet elérni nagyon nehéz. Bizonyos szituációkban a termelőnek döntenie kell, hogy a stabilitás érdekében a definíció 3. pontját lazítva egy kevés ként mégis hozzáad, de kizárólag csak a palackozás előtt. Kereskedésünkben nagyrészt olyan tételekkel dolgozunk, melyekben az összkéntartalom 30mg/L alatt található ...és végül: a natúr bor sokkal több, mint pusztán bor: figyeljünk a testünk reakciójára, amikor összekóstoljuk egy technológiai borral!