SÜTŐ ZSOLT, STREKOV 1075
Kürt, Szlovákia
Nehéz lenne még egy olyan kirobbanó egyéniséget találni, mint Zsolt! A bornál pedig nem is létezhet őszintébb dolog, mely a mellette tevékenykedő ember egyéniségét ennyire hűen tükrözni tudná! Héjon erjesztés, hosszú seprőntartás, élesztőhártya alatti érlelés, palackozás seprővel és nulla hozzáadott kén. Ezek a technikák első hallásra talán progresszívnek és radikálisnak tűnhetnek. Ha viszont jobban belegondolunk, ennél ősibb és természetesebb módon nem is készülhet el a bor!
Sütő Zsolt 12 hektáron dolgozik, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő.
Meggyőződése, hogy a földhöz közelebb egészen más a levegőben szálló flóra összetétele, mint fentebb. Így a bor erjedését és érlelését is sokkal változatosabb mikrobiológiai élet viszi végig, mely által a bor izgalmasabb, többrétegű és komplexebb lesz!
Legfontosabb fajtái az Olaszrizling, Zöld veltelíni, Kékoportó, Kékfrankos és Szentlőrinci. Szőlőterületei Kürt község határában a Garam-menti dombságon terülnek el. A talaj jellemzően üledékes lösztalaj, melynek felső rétege agyagos lösz, alatta tengeri üledék, homokkőpadok és mészerek rejtőznek. A mélyebb rétegeket vízzáró sárga és szürke agyagrétegek alkotják.

A TERMELŐ BORAI
-
New
Ország: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: vörösAlibernet, Dunaj és Portugeiser házasítása, a Portugieser felét lábbal taposták, a másik felét bogyózták, a levet 2 hétig spontán erjesztették nyitott kádakban.
Az Alibernet és a Dunaj 300-500 literes Zemplén tölgyfahordóban, míg a Portugieser 2500 literes osztrák tölgyben érlelődött 6 hónapig. Szűretlenül, derítetlenül és SO2 hozzáadása nélkül palackozva.Fekete bogyós gyümölcsök, ibolya és tavaszi virágok, vastag szín de könnyed korty, vibráló savak.Kosárba teszemStrekov 1075 Fred X.
7 000 FtNew
Ország: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: fehérEgy közös vállalkozás gyümölcse, mely Zsolt és Peter barátja kooperációja. A Kürttől kb. 30 kilométerre található ültetvényt organikusan és biodinamikus módszerekkel ápolja Peter, aki a borkészítésben Zsolt tapasztalatára hagyatkozott. A magas mésztartalmú talajon rendkívül jól érzi magát a Chardonnay. A szőlő szeptemberi szüret után kerül direkt préselésre, majd új fahordóba. 12 hónap érlelés után palackozták, kén hozzáadása nélkül.Kosárba teszem
A remek savak, a finom krémesség és az új hordó eleganciája tökéletes összhangban működnek, jobb már nem is lehetne.Strekov1075 Richard 2021
8 400 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: Pétillant Naturel
Alkoholtartalom: 12,5 %Zsolti emblematikus seprős pét-natja, ezúttal 100% olaszrizling. 2020-ban készült egy 14 napig nyílt kádban erjedt narancs-alapbor, 1 éves hordós érleléssel, amit a következő évjáratban, tehát 2021-ben tölt le palackba és 2021-es friss, erjedő olaszrizling musttal indítja újra az erjedést, ami már a palackban megy végbe.
Kosárba teszemStrekov 1075 Créme #6
8 500 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: vörös
Alkoholtartalom: 11,5 %100% Portugieser tőkés szőlő termése, mely szüret után bogyózva lett. Roppantás nélkül került kádba, így a lé a bogyón belül indult erjedésnek. 4 napig érintetlenül, majd keverve, csömöszölve – inkább csak óvatosan lenyomkodva, és 2 hét után préselve. Tartályba került és onnan egyenesen a palackba.
Kosárba teszemStrekov1075 BOB 2022
8 100 FtOrszág: Szlovákia
Kosárba teszem
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: vörös
Alkoholtartalom: 11,50%
Kékoportó, fele részben tőkés, fele részben kordonos szőlőről. Zsolt koncepciója egy archaikus, mindennapi ivásra szolgáló bor, mely közben lebilincselően mesél a kürti termőhelyről. Kádba bogyózva két hétig héjon erjed, majd pedig 6-8 hónapot érlelődik seprőn öreg hordókban. Hozzáadott kén nélkül kerül letöltésre.Strekov1075 Portugal 2018
7 200 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: vörös
Alkoholtartalom: 13%Kékfrankos tőkés és kordonos szőlőről a Mária-völgyből, 2009-es telepítésű területről.
Kosárba teszem
2 hétig nyitott kádban, egész fürtben macerálódott. Az fürtök lenyomása során a bogyók egy része megtörött, egy része épp maradt, így azokban héjon belül zajlott az erjedés.
Préselést követően 10 hónapig hordóban, seprőn bontakozik ki. Hozzáadott kén nélkül kerül palackba. Gyümölcsös illat cseresznye és sötét bogyós árnyalatokkal jellemzi.Strekov 1075 Frankovka 2020
13 800 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: narancs
Alkoholtartalom: 13 %100% Olaszrizling, 2010-es telepítésű gyalogtőkés ültetvényről, mely agyagos talajról, apró fürtöket ad.
Kosárba teszem
A bogyózott szemek kíméletes préselés után 300 literes hordóba kerülnek, és innen, egyenesen a seprőről letöltésre.
A nigori japánul azt jelenti, hogy felhős. Ezzel írható le ez a bor a legjobban: réteges, fátyolos nedű, umamis ízjegyekkel.Strekov 1075 Nigori 2021
13 800 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: rosé
Alkoholtartalom: 11,5 %Szentlőrinci és Alibernet házasítása.A St Laurent szőlőt kézzel szüretelik, majd az egész fürtökből közvetlenül a préslét 225 literes, 20 éves hordókba töltik. A bor hőmérséklet-szabályozás nélkül erjed. Amikor kierjedt, nyers Alibernet-levet adnak hozzá, hogy biztosítsák a palackos erjedéshez szükséges cukrot, és a bort koronazárral palackozzák degorzsálás és kén hozzáadása nélkül. Hűtsétek be, illetve javasoljuk, hogy tanulmányozzátok Zsolti videóját, ő hogyan nyitja – súgunk: szöggel és kalapáccsal.Kosárba teszemStrekov 1075 Rozália 2021
9 000 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: fehér
Alkoholtartalom: 14,5 %Különböző évjáratok, 4 szőlőfajta és 3 különböző borkészítési eljárás találkozik ebben a nem mindennapi borban, melyben Zöldveltelini, Olaszrizling, Devin és Aurelieus fajtákat házasított össze Zsolt.
Kosárba teszem
A Veltelini 6 hónapot töltött természetes élesztőhártya alatt, az Olaszrizling egy évig héjon ázott, a Devin és az Aurelieus pedig direkt préselve került a cuvée-be. Ez utóbbiban botrytis-osodott szemek is helyet kaptak.
Igazi umamibomba!Strekov 1075 Porta #7
13 800 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: narancs
Alkoholtartalom: 12,5 %Egy közös vállalkozás gyümölcse, mely Zsolt és Peter barátja kooperációja. A Kürttől kb. 30 kilométerre található ültetvényt organikusan és biodinamikus módszerekkel ápolja Peter, aki a borkészítésben Zsolt tapasztalatára hagyatkozott. A Šupkáč kifejezés szlovák szleng a héjon áztatok borokra. 100% Olaszrizling 2 hétig héjon tartva, majd a szabad préslé 300-500 literes hordókba kerül. Egzotikus gyümölcsök, fekete tea és gyógynövényes jegyek triója. Szűretlen, derítetlen és kén hozzáadása nélkül készült.Kosárba teszemŠroner Sütő Šupkáč 2021
8 100 FtSold
Ország: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: Pétillant Naturel
Alkoholtartalom: 12,5 %Egy közös vállalkozás gyümölcse, mely Zsolt és Peter barátja kooperációja. A Kürttől kb. 30 kilométerre található ültetvényt organikusan és biodinamikus módszerekkel ápolja Peter, aki a borkészítésben Zsolt tapasztalatára hagyatkozott. A magas mésztartalmú talajon rendkívül élénk savak teremnek, melyek remek alapanyagként szolgálnak e pétillant naturelnek. 100% Merlot, igazi gyümölcsbomba, sok eperrel, málnával és hosszan-hosszan tartó buborékokkal. Szűretlen, derítetlen és kén hozzáadása nélkül készült.TovábbŠroner Sütő Pét Nat Rosé 2021
7 900 FtSold
Ország: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: Pétillant Naturel
Alkoholtartalom: 12,5 %Riesling, ahogyan Dom Perignon készíthetné… A szőlőt kézzel szüretelik és bogyózzák. A bor körülbelül 40 napig erjed, hőmérséklet-szabályozás nélkül, rozsdamentes acél tartályokban. Közvetlenül az erjedés befejezése előtt koronazár alá zárja Zsolt a még pezsgő nedűt, gondosan beállítva a seprő mennyiségét.TovábbStrekov 1075 Don Zsolt 2021
8 300 FtOrszág: Szlovákia
Kosárba teszem
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: narancs
Alkoholtartalom: 12,50%
Zsolt édesapjától örökölt aprófürtű olaszrizling ültetvényről szüretelt alapanyag. Bogyózást követően nyílt kádban 12-14 napig héjon áztatva, majd préselés után 6-8 hónapig használt fahordóban érlelve seprőn. Szűretlen, derítetlen és hozzáadott kén nélkül került palackba.Strekov 1075 Heion 2020
11 800 FtSold
Ország: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: Vörös
Alkoholtartalom: 13,5%Tagadhatatlan kürti Kadarka, mely bakművelesű ültetvényről szüretelt, 15 napig nyílt kádban erjedt majd préselés után 8 hónapra 220L-es tölgyfahordóba került érlelésre. Szűretlen, derítetlen és hozzáadott kén nélkül került palackba.
TovábbStrekov 1075 Kadarka 2020
8 800 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: Vörös
Alkoholtartalom: 12%100% Szentlőrinci, bakművelésű ültetvényről szüretelve. Bogyozótt alapanyag, mely 14 napot erjedt nyitott kádban, majd kíméletes préselés után 10 hónapra 500L-es fahordóban kerül érlelésre. Szűretlen, derítetlen, hozzáadott ként nem tartalmaz.Kosárba teszemStrekov 1075 Vavrinec 2020
8 800 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: Fehér
Alkoholtartalom: 14,00%Zsolti édesapjától örökölt területeiről szüretelt aprófürtű olaszrizling, bogyózott alapanyag direkt préselve, mely erjedés után használt fahordóba kerül 8 hónap érlelésre finomseprővel együtt. Tartalmas, sok-sok réteggel, tagadhatatlanul kürti bor.Kosárba teszemStrekov 1075 Rizling 2020
8 800 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: fehér
Alkoholtartalom: 12,50%Bogyózás és préselést követően a lé spontán erjedt 300l-es zempléni tölgyfahordóban. Az elkövetkező 6–8 hónapban a bor természetes élesztőhártya alatt érlelődött, anélkül, hogy a hordókat feltöltötték volna.
Kosárba teszem
Derítés és szűrés nélkül, illetve kén hozzáadását mellőzve palackozták.Strekov1075 Veltlin 2018
8 800 FtSold
Ország: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta: Vörös
Alkoholtartalom: 12,5 %Pinot Noir mészkőben gazdag területről szüretelve, bogyózás után 15 napig erjed nyitott kádakban, amit csak óvatosan, kézzel nyomkodva csömöszöltek. Érlelés 220L-es többedik töltésű fahordókban 10 hónapig. Szűretlen, derítetlen és kén hozzáadása nélkül került a palackba.TovábbStrekov 1075 Pinot Noir 2018
8 800 FtSold
Ország: Szlovákia
Régió: Kürt
Termelő: Strekov1075
Fajta:
Alkoholtartalom: 11,5 %Helyi szőlőfajták: Olaszrizling, Devin, Aurelius, Gruner Veltliner.
Tovább
Szerves termesztésű ültetvényről szüretelt szőlő, két évjárat házasítása (2017 és 2018-ban)
A különböző fajtákat héjon erjesztette Zsolt, majd 1000 literes hordóban érlelődtek együtt, amelyet nem töltött fel teljesen. Az idő múlásával élesztőhártya (flor) réteg képződött a bor felületén, ami megakadályozta a túlzott oxidációt. A bor diós élesztős ízét innen kapta, amely a sherryre emlékeztet.
A bor derítés, szűrés nélkül, finomseprővel került letöltésre, az előállítás során a bort soha nem kénezték, a természetes kéntartalom mindössze 18 mg / l.Strekov1075 Hannibal Ante Porta #6
10 400 Ft