föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

TRADÍCIÓ, INTUÍCIÓ, EGYÉNISÉG

SÜTŐ ZSOLT, STREKOV 1075

Kürt, Szlovákia

Nehéz lenne még egy olyan kirobbanó egyéniséget találni, mint Zsolt! A bornál pedig nem is létezhet őszintébb dolog, mely a mellette tevékenykedő ember egyéniségét ennyire hűen tükrözni tudná! Héjon erjesztés, hosszú seprőntartás, élesztőhártya alatti érlelés, palackozás seprővel és nulla hozzáadott kén. Ezek a technikák első hallásra talán progresszívnek és radikálisnak tűnhetnek. Ha viszont jobban belegondolunk, ennél ősibb és természetesebb módon nem is készülhet el a bor!

Sütő Zsolt 12 hektáron dolgozik, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő.

Meggyőződése, hogy a földhöz közelebb egészen más a levegőben szálló flóra összetétele, mint fentebb. Így a bor erjedését és érlelését is sokkal változatosabb mikrobiológiai élet viszi végig, mely által a bor izgalmasabb, többrétegű és komplexebb lesz!

Legfontosabb fajtái az Olaszrizling, Zöld veltelíni, Kékoportó, Kékfrankos és Szentlőrinci. Szőlőterületei Kürt község határában a Garam-menti dombságon terülnek el. A talaj jellemzően üledékes lösztalaj, melynek felső rétege agyagos lösz, alatta tengeri üledék, homokkőpadok és mészerek rejtőznek. A mélyebb rétegeket vízzáró sárga és szürke agyagrétegek alkotják.

Sütő Zsolt_Strekov
A TERMELŐ BORAI
  • Strekov_1075_Fred9

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 12,5%

    Alibernet, Dunaj és Portugeiser házasítása, a Portugieser felét lábbal taposták, a másik felét bogyózták, a levet 2 hétig spontán erjesztették nyitott kádakban.
    Az Alibernet és a Dunaj 300-500 literes Zemplén tölgyfahordóban, míg a Portugieser 2500 literes osztrák tölgyben érlelődött 6 hónapig. Márciusban palackozva, szűretlenül, derítetlenül és SO2 hozzáadása nélkül.
    Kosárba teszem
  • Strekov_1075_Creme6

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: Pétillant Naturel
    Alkoholtartalom: 12,5 %

    Zsolti emblematikus seprős pét-natja, ezúttal 100% olaszrizling. 2020-ban készült egy 14 napig nyílt kádban erjedt narancs-alapbor, 1 éves hordós érleléssel, amit a következő évjáratban, tehát 2021-ben tölt le palackba és 2021-es friss, erjedő olaszrizling musttal indítja újra az erjedést, ami már a palackban megy végbe.

    Kosárba teszem
  • Strekov1075_Bob_2022

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 11,5 %

    100% Portugieser tőkés szőlő termése, mely szüret után bogyózva lett. Roppantás nélkül került kádba, így a lé a bogyón belül indult erjedésnek. 4 napig érintetlenül, majd keverve, csömöszölve – inkább csak óvatosan lenyomkodva, és 2 hét után préselve. Tartályba került és onnan egyenesen a palackba.

    Kosárba teszem
  • Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 11,50%
    Kékoportó, fele részben tőkés, fele részben kordonos szőlőről. Zsolt koncepciója egy archaikus, mindennapi ivásra szolgáló bor, mely közben lebilincselően mesél a kürti termőhelyről. Kádba bogyózva két hétig héjon erjed, majd pedig 6-8 hónapot érlelődik seprőn öreg hordókban. Hozzáadott kén nélkül kerül letöltésre.

    Kosárba teszem
  • Strekov_1075_Frankovka_2020

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 13%

    Kékfrankos tőkés és kordonos szőlőről a Mária-völgyből, 2009-es telepítésű területről.
    2 hétig nyitott kádban, egész fürtben macerálódott. Az fürtök lenyomása során a bogyók egy része megtörött, egy része épp maradt, így azokban héjon belül zajlott az erjedés.
    Préselést követően 10 hónapig hordóban, seprőn bontakozik ki. Hozzáadott kén nélkül kerül palackba. Gyümölcsös illat cseresznye és sötét bogyós árnyalatokkal jellemzi.

    Kosárba teszem
  • Strekov_1075_Nigori_2021

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: narancs
    Alkoholtartalom: 13 %

    100% Olaszrizling, 2010-es telepítésű gyalogtőkés ültetvényről, mely agyagos talajról, apró fürtöket ad.
    A bogyózott szemek kíméletes préselés után 300 literes hordóba kerülnek, és innen, egyenesen a seprőről letöltésre.
    A nigori japánul azt jelenti, hogy felhős. Ezzel írható le ez a bor a legjobban: réteges, fátyolos nedű, umamis ízjegyekkel.

    Kosárba teszem
  • Strekov_1075_Rozália_2021

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: rosé
    Alkoholtartalom: 11,5 %

    Szentlőrinci és Alibernet házasítása.
    A St Laurent szőlőt kézzel szüretelik, majd az egész fürtökből közvetlenül a préslét 225 literes, 20 éves hordókba töltik. A bor hőmérséklet-szabályozás nélkül erjed. Amikor kierjedt, nyers Alibernet-levet adnak hozzá, hogy biztosítsák a palackos erjedéshez szükséges cukrot, és a bort koronazárral palackozzák degorzsálás és kén hozzáadása nélkül. Hűtsétek be, illetve javasoljuk, hogy tanulmányozzátok Zsolti videóját, ő hogyan nyitja – súgunk: szöggel és kalapáccsal.
    Kosárba teszem
  • Strekov1075_Porta_7

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 14,5 %

    Különböző évjáratok, 4 szőlőfajta és 3 különböző borkészítési eljárás találkozik ebben a nem mindennapi borban, melyben Zöldveltelini, Olaszrizling, Devin és Aurelieus fajtákat házasított össze Zsolt.
    A Veltelini 6 hónapot töltött természetes élesztőhártya alatt, az Olaszrizling egy évig héjon ázott, a Devin és az Aurelieus pedig direkt préselve került a cuvée-be. Ez utóbbiban botrytis-osodott szemek is helyet kaptak.
    Igazi umamibomba!

    Kosárba teszem
  • Sroner_Suto_Supkac_2021

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: narancs
    Alkoholtartalom: 12,5 %

    Egy közös vállalkozás gyümölcse, mely Zsolt és Peter barátja kooperációja. A Kürttől kb. 30 kilométerre található ültetvényt organikusan és biodinamikus módszerekkel ápolja Peter, aki a borkészítésben Zsolt tapasztalatára hagyatkozott.  A Šupkáč kifejezés szlovák szleng a héjon áztatok borokra. 100% Olaszrizling 2 hétig héjon tartva, majd a szabad préslé 300-500 literes hordókba kerül. Egzotikus gyümölcsök, fekete tea és gyógynövényes jegyek triója. Szűretlen, derítetlen és kén hozzáadása nélkül készült.
    Kosárba teszem
  • Sroner Sütő Pétnat Rosé

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: Pétillant Naturel
    Alkoholtartalom: 12,5 %

    Egy közös vállalkozás gyümölcse, mely Zsolt és Peter barátja kooperációja. A Kürttől kb. 30 kilométerre található ültetvényt organikusan és biodinamikus módszerekkel ápolja Peter, aki a borkészítésben Zsolt tapasztalatára hagyatkozott. A magas mésztartalmú talajon rendkívül élénk savak teremnek, melyek remek alapanyagként szolgálnak e pétillant naturelnek. 100% Merlot, igazi gyümölcsbomba, sok eperrel, málnával és hosszan-hosszan tartó buborékokkal. Szűretlen, derítetlen és kén hozzáadása nélkül készült.
    Kosárba teszem
  • Sroner Sütő Richard PétnatSold

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: Pétillant Naturel
    Alkoholtartalom: 12,5 %

    Egy közös vállalkozás gyümölcse, mely Zsolt és Peter barátja kooperációja. A Kürttől kb. 30 kilométerre található ültetvényt organikusan és biodinamikus módszerekkel ápolja Peter, aki a borkészítésben Zsolt tapasztalatára hagyatkozott. A magas mésztartalmú talajon rendkívül élénk savak teremnek, melyek remek alapanyagként szolgálnak e pétillant naturelnek. A chardonnay szeptemberi szüret után kerül direkt préselésre, vegyesen használt és új fahordóba majd 7 hónap érlelés után letöltésre kén hozzáadása nélkül. A palackba zárt maradékcukor finom buborékká alakul, mindeközben pedig a bor nem veszít roppanós savaiból sem.
    Tovább
  • Strekov_1075_Don_Zsolt_2021Sold

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: Pétillant Naturel
    Alkoholtartalom: 12,5 %

    Riesling, ahogyan Dom Perignon készíthetné… A szőlőt kézzel szüretelik és bogyózzák. A bor körülbelül 40 napig erjed, hőmérséklet-szabályozás nélkül, rozsdamentes acél tartályokban. Közvetlenül az erjedés befejezése előtt koronazár alá zárja Zsolt a még pezsgő nedűt, gondosan beállítva a seprő mennyiségét.
    Tovább
  • strekov_1075_heion_2020

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: narancs
    Alkoholtartalom: 12,50%
    Zsolt édesapjától örökölt aprófürtű olaszrizling ültetvényről szüretelt alapanyag. Bogyózást követően nyílt kádban 12-14 napig héjon áztatva, majd préselés után 6-8 hónapig használt fahordóban érlelve seprőn. Szűretlen, derítetlen és hozzáadott kén nélkül került palackba.

    Kosárba teszem
  • Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: Vörös
    Alkoholtartalom: 13,5%

    Tagadhatatlan kürti Kadarka, mely bakművelesű ültetvényről szüretelt, 15 napig nyílt kádban erjedt majd préselés után 8 hónapra 220L-es tölgyfahordóba került érlelésre. Szűretlen, derítetlen és hozzáadott kén nélkül került palackba.

    Kosárba teszem
  • Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: Vörös
    Alkoholtartalom: 12%

    100% Szentlőrinci, bakművelésű ültetvényről szüretelve. Bogyozótt alapanyag, mely 14 napot erjedt nyitott kádban, majd kíméletes préselés után 10 hónapra 500L-es fahordóban kerül érlelésre. Szűretlen, derítetlen, hozzáadott ként nem tartalmaz.
    Kosárba teszem
  • Strekov Rizling 2020

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: Fehér
    Alkoholtartalom: 14,00%

    Zsolti édesapjától örökölt területeiről szüretelt aprófürtű olaszrizling, bogyózott alapanyag direkt préselve, mely erjedés után használt fahordóba kerül 8 hónap érlelésre finomseprővel együtt. Tartalmas, sok-sok réteggel, tagadhatatlanul kürti bor.
    Kosárba teszem
  • Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12,50%

    Bogyózás és préselést követően a lé spontán erjedt 300l-es zempléni tölgyfahordóban. Az elkövetkező 6–8 hónapban a bor természetes élesztőhártya alatt érlelődött, anélkül, hogy a hordókat feltöltötték volna.
    Derítés és szűrés nélkül, illetve kén hozzáadását mellőzve palackozták.

    Kosárba teszem
  • Sold

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta: Vörös
    Alkoholtartalom: 12,5 %

    Pinot Noir mészkőben gazdag területről szüretelve, bogyózás után 15 napig erjed nyitott kádakban, amit csak óvatosan, kézzel nyomkodva csömöszöltek. Érlelés 220L-es többedik töltésű fahordókban 10 hónapig. Szűretlen, derítetlen és kén hozzáadása nélkül került a palackba.
    Tovább
  • Sold

    Ország: Szlovákia
    Régió: Kürt
    Termelő: Strekov1075
    Fajta:
    Alkoholtartalom: 11,5 %

    Helyi szőlőfajták: Olaszrizling, Devin, Aurelius, Gruner Veltliner.
    Szerves termesztésű ültetvényről szüretelt szőlő, két évjárat házasítása (2017 és 2018-ban)
    A  különböző fajtákat héjon erjesztette Zsolt, majd 1000 literes hordóban érlelődtek együtt, amelyet nem töltött fel teljesen. Az idő múlásával élesztőhártya (flor) réteg képződött a bor felületén, ami megakadályozta a túlzott oxidációt. A bor diós élesztős ízét innen kapta, amely a sherryre emlékeztet.
    A bor derítés, szűrés nélkül,  finomseprővel került letöltésre, az előállítás során a bort soha nem kénezték, a természetes kéntartalom mindössze 18 mg / l.

    Tovább