MAURER OSZKÁR
Hajdújárás-Szerémség, Szerbia
Szegedtől 35 kilométerre, éppen csak a határ túloldalán, Hajdújáráson él és dolgozik Maurer Oszkár, negyedik generációs borász, akinek már dédapja is szőlővel foglalkozott ezen a vidéken. Szőlői részben a Dél-Csongrádi borvidékhez tartoznak, részben a magyar borkultúra bölcsőjének tekinthető Szerémséghez.
A történelmi magyar királyi borvidéken, a Tarcal-hegyen (Fruška Gora), valamint a Szabadka-Horgosi (Dél-Alföld) borvidéken a szőlők java része 90 m és 270 m tengerszint feletti magasságon helyezkedik el. A Tarcal védelmet biztosít az északról érkező hűvösebb levegővel szemben, déli lejtői pedig mediterrán, szubmediterrán jellegűek, melyek egy páratlan együttállást biztosítanak a szőlőtermesztéshez.
Borászatának jellemző szőlőfajtái régi magyar fajták, mint a Furmint, Szerémi zöld, Kövidinka, Bakator, Mézes fehér és az Olaszrizling. 15 hektárnyi szőlőterületéhez tartozóan ő gondozza a világ legrégebbinek ismert, 1880-ban telepített Kadarka ültetvényét is.
Oszkár történészeket is meghazudtoló tudása és mély meggyőződése a borvidékben mindenkit levesz a lábáról, amikor az ő borait kóstoljuk, megértjük a Szerémségben rejlő óriási potenciált.
„Jó bort akarok készíteni és tisztességeset. Olyat, amiben benne lakik a lélek…”

A TERMELŐ BORAI
- 
	 New NewOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: vörösNem metszett szőlőültetvényről, Oszkár kísérleti permakulturás területéről.Nincs degorzsálva, mégis szépen nyitható, nem robban ki a palackból. Beavatkozásmentes borkészítés, hozzáadott kén nélkül palackozva. Igazi gyümölcsbomba, szép savakkal, közepes testtel.Kosárba teszemMaurer Kadarka Pét-Nat 20247 900 Ft New NewOrszág: Szerbia Kosárba teszem
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: vörös
 Oszkár egyik legszebb szerémségi területéről, a Tarcal-hegységben lévő Karlócai ültetvényről szüretelt kadarka. A bakművelésű szőlőket körbeölelő erdők, a Duna közelsége elképesztően gazdag élővilágnak adnak otthont, fantasztikus biodiverzitás jellemzi az egész területet. Rendkívül alacsony tőketerhelés, mindössze 200g/tőke.16 éves, bakművelésű szőlőültetvény termése. Enyhe túlérésben botrytis-el szüretelve, 12 nap héjonáztatás, majd préselés, végül kis hordókban érlelődött 18 hónapon át!Maurer Kadarka Gravitation 202215 300 Ft New NewOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: vörösA karlócai Krisztus dűlőről származó alapanyag, mely már a nem metszett szőlőtőkék termése, melyből kifolyólag Kosárba teszem
 volt köztük úgyszint túlérett fürtök, mint ahogy rózsaszín nem teljesen érett szőlőfürtök is! Október 1-je és 6-a között szüretelve egy kis botrytis-el együtt. 10 napos héjonáztatást követöen 18 hónapig érlelődött, kis méretű fahordókban.Maurer Kadarka Krisztus 202211 600 Ft New NewOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer OszkárElképesztő archaikus tétel, tulajdonképpen a vermutok őse, 100% aszúsodott furmint édes alapborral, 10-15 féle különböző fűszerek és gyógynövényekből készült tinktúrával fűszerezve, melyekből a fehérüröm a legdominánsabb. 
 Rengeteg izgalmas ötletünk támadt a bor kóstolásakor, aperitifként tisztán, desszerthez párosítva, de akár valamilyen kortárs koktél alapanyagként is. A bort az ürmös borokat idéző gyógynövényes illat és ízvilág jellemzi!0,5l-es kiszerelés. 
 Kosárba teszemMaurer SOTT 202212 500 Ft New NewOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: fehér
 Alkoholtartalom:Sárgamuskotály a szerémségi Remete-dűlőből szüretelve, egy 2008-as telepítésű, sűrű térállású bakművelésű ültetvényről. A terület teljesen vegyszerektől mentes, egy erdős, meredek lejtőn található, mely egyenesen a Dunára néz. A gyümölcsöt teljes érettségben szüretelik, részben aszúsodott szemekkel, majd 5 napig héjon tartják. Préselést követően 500 literes használt hordóban érlelik 16 hónapig. Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül kerül palackba. Kosárba teszemMaurer Tamjanika 20229 800 Ft New NewOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: fehérKirályhalom (szabadkai borvidék) Fodor dűlőjéből. A Szerémi Zöld őshonos szőlőfája ezen a vidéken, régen a legjobb fajták között tartották számon. Kosárba teszem
 A 17 év körüli szőlősorokat mindössze egy 3 méter széles út választja el a “Szelevényi” természetvédelmi területtől.
 Talaja homok, lösz, vályog és erdőtalaj, felszín alatti agyag és terméskő rétegekkel. A szőlőt közepes érettségben szedik és egész fürtben préselik, majd 300 literes, többedik töltésű hordókban érlelik 6 hónapig.Maurer Szerémi Zöld 20238 000 Ft SoldNew SoldNewOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: fehérTovábbA hajdújárási térség őshonos szőlőfajtájából, Bakatorból készült, fiatal tőkék gyümölcséből és kis rész idős, 113 éves ültetvényről. A szüretet követően a fiatal tőkékről szedett részt bogyózva 3 napig tartják héjon, az idős részt pedig egész fürtben direkt préselik 6 hónapig többedik töltésű hordóban érlelik és leheletnyi kén hozzáadása után palackozzák.Maurer Bakator Orange 20237 100 Ft New NewOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: fehérKosárba teszemA szabadkai borvidékről ,Noszáról és Hajdukovo területéről, 4-25 éves szőlőültetvényekről származó szőlő az alapanyaga ennek az Olaszrizling, Bakator, Piros Magyarka és Rajnai Rizling házasításnak. A tökéletes érettségben szedett szőlő frissességgel és gyümölcsösséggel tölti fel a bort. Bogyózás és préselés után az erjesztést acéltartályokban történt amelyet 7 hónap érlelelés követett ugyanitt.Érintésnyi kén hozzáadásával palackozva.Maurer Crazy Lúd fehér 20236 000 Ft Ország: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: vörösSzerémségi területről, Karlócáról, a Krisztus-dűlőből származó Merlot, melyet Oszkár 2009-ben telepített. Kosárba teszem
 Három szüreti időpont, hogy a gyümölcs különbőző arcai jelenjenek meg a palackban: szeptember végi szedés a kirobbanóan gyümölcsös jegyekért, október eleji, az érett, mély ízekért, majd egy október végi, itt-ott töppedésnek induló bogyókkal, barnára érett magokkal és kocsánnyal a komplexitásért.
 12 hónap érlelést kapott használt, 225 literes hordókban, majd szivattyú és töltőgép mellőzésével, csőről, gravitációs szabadeséssel palackba töltötték, szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül.Maurer Rebel 20218 700 Ft Sold SoldOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: fehérAz ásványos Krisztus dűlő (Szerémség, Karlóca) termése, bakművelésű tőkékről. 3 nap héjonáztatást követően 12 hónap amfórás érlelés következett, majd gravitációs palackozás. Hozzáadott ként nem tartalmaz. TovábbMaurer Mézes Fehér 20219 700 Ft Sold SoldOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: fehérTovábbA hajdújárási térség őshonos szőlőfajtájából, Bakatorból készült pétnat, 112 éves bakművelésű szőlőtőkékről. Méthode Traditionel jellegű, kicsit korábbi szüretből, de már elég érett szőlőből, amely kiváló alapanyaga lett a pétillant naturelnek. 18 hónap érlelést kapott üvegben, finomseprővel együtt, Hozzáadott kén nélkül. Degorzsálva, így nem szökik ki nyitáskor az üvegből! Intenzív test, kellemes savakkal a végén.Maurer Bakator Pét Nat 20227 400 Ft Ország: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: vörösAz dél-csongrádi, Noszán található ültetvényt 1880-ban telepítették, s ezzel ezek a legrégebbi ismert Kadarka tőkék az egész világon. A bakműveléses szőlő, mely az erre a területre jellemző homokos talajnak köszönhetően túlélte a filoxérajárványt, a mai napig saját gyökerei révén kapcsolódik a talajhoz. Az 50 cm-es homokfelszín alatt agyagban és mészben gazdag löszös talaj található, amely a 140 éves szőlő termésének különleges ásványos jelleget kölcsönöz és a természetesen beállt alacsony hozamával nagyon koncentrált levet eredményez. A bogyózott szőlő 2 héten keresztül nyitott kádakban erjed, majd egy évig érlelték régi hordókban. Gravitációs szabadeséssel palackozva, kén hozzáadása nélkül. Zöldborsos, csipkebogyós, fűszeres, szuper gyümölcsös, nagyon szép extrakcióval és fantasztikus savakkal Kosárba teszemMaurer 1880 Kadarka 202218 800 Ft Sold SoldOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: narancs
 Alkoholtartalom: 12,00%Oszkár hajdújárási területekről szüretelt 100% Bakator, 3 napig héjon tartással, ami izgalmas struktúrát, frissítő fanyarságot ad. A szivattyút elhagyva kizárólag gravitációval, finoman adagolt seprővel és hozzáadott kén nélkül palackozva, hogy a lehető legtöbb energia megmaradjon. 
 TovábbMaurer Crazy Lúd narancs 20226 000 Ft New NewOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: vörös2023-ban leginkább Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Prokupac és egy egész kevés Hamburgi Muskotály került a cuvée-be. Harmadrészt karbonikus macerációval készült, háromnegyed részt pedig nyitott kádakban 2-6 napig héjon áztatva, majd 250-500 literes tölgyfahordókban 7 hónapig érlelve. A rövid macerálás frissen tartja a Muskotály aromáit, ugyanakkor a Cabernet-ből éppen elegendő tannint nyert a bor. Szűrés, derítés nélkül, gravitációval palackozva, nulla adalékanyaggal. Kosárba teszemMaurer Crazy Lúd vörös 20236 500 Ft Ország: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: fehér
 Alkoholtartalom:100% aprófürtű Olaszrizling 1969-ben telepített, bakművelésű ültetvényről Oszkár Hajdújárási területeiről. Az október végi, kézi szüretet követően 7 napig ázott héjon nyílt kádban, majd 1340 literes használt, viasszal lezárt tölgyfahordóban érlelődött 12 hónapig. Gravitációval, szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül került palackozásra. Kosárba teszemMaurer Fodor Olaszrizling 20219 400 Ft Ország: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: fehérA Nagy-Krisztus dűlőt a magas ásványtartalmú agyagos lösz, alatta üledékes és vulkanikus kőzetek teszik Oszkár egyik legkiemeltebb területévé. Innen szüretelt Szerémi Zöld, Bakator, Mézes Fehér és Rajnai Rizling hazásítása a Karom 2021. Kosárba teszem
 Kézi szüret, bogyózott alapanyag, 3 napos héjon áztatás, majd 12 hónapos amfórás érlelés finomseprőn 500 literes edényben. Szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül kerül palackozásra, gravitációval töltve.Maurer Karom 202111 200 Ft Ország: Szerbia Kosárba teszem
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: fehér
 Alkoholtartalom:Maurer Traminer 201513 700 Ft Sold SoldOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: vörösBelépő Kadarka Hajdújárás Talánterem dűlőjéből, ahol a felszíni homok alatt agyag, mészkő és lösz gazdagítja a talajt. A Birtok fő vörös fajtája a Kadarka, mely fiatalabb ültetvényről szüretelve gyümölcsös ízvilágú, könnyen iható bort ad. A kadarka különböző változataiból készült, beleértve Oszkár saját tömegszelekcióját is, ami 1000 tőkét tesz ki, és a legígéretesebb kadarka tőkékből került ki, az 1880-as és 1912-es ültetvényekről. Hagyományos csömöszöléses eljárás mellett erjedt, naponta kétszer lenyomkodva az erjesztő kádban a széndioxid által felszínre tömörödött bogyókat. Használt, nagyméretű tölgyfahordókban érlelődött 7 hónapig, majd derítés és szűrés nélkül került palackozásra. TovábbMaurer Kadarka 20226 000 Ft Sold SoldOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: fehérTovábbOlaszrizling, Bakator, Ezerjó, Piros Magyarka és Szerémi Zöld házasítása.A 2022-es évben kevesebb héjon áztatással egy világosabb, aranysárga, frissítően könnyed bor született melyet illatában birsalma és vulkanikus ásványosság jellemez, ízben pedig az előbbiek mellett kellemes savérzet és némi zöld tea egészít ki.Érintésnyi kén hozzáadásával palackozva.Maurer Crazy Lúd fehér 20224 800 Ft Sold SoldOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: vörösA Szerémségben található Karlócára, a Krisztus-dűlőbe Oszkár 2009-ben telepített kadarkát, ez a bor ennek, a nagyrészt rosszul termékenyülő, madárkás kadarkának a termése. Enyhe egészfürtös, bogyó roppantást követően, 14 napig ázott héjon, majd a bor fermentálódott és érlelődött 12 hónapig használt tölgyfa hordóban. Gravitációs szabadeséssel palackba töltötve, kén hozzáadása nélkül. A kadarka leggyümölcsösebb változata. TovábbMaurer Kadarka Rock&Roll 202111 200 Ft Sold SoldOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: vörösOszkár egyik legszebb szerémségi területéről, a Tarcal-hegységben lévő Karlócai ültetvényről szüretelt kadarka. A bakművelésű szőlőket körbeölelő erdők, a Duna közelsége elképesztően gazdag élővilágnak adnak otthont, fantasztikus biodiverzitás jellemzi az egész területet. A folyóra néző szőlőültetvények oltványai az Tovább
 1880-as kadarka génállamányából származnak, szelekció nélkül leválasztva. Részben átlagos érettségű, madárkás kadarka, részben aszúsodásnak indult, enyhén túlérett termés bora. 10 napos héjon áztatás után, 12 hónapig érlelődött használt hordókban. Gravitációval került letöltésre, szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül.Maurer Kadarka Gravitation 202114 700 Ft Sold SoldOrszág: Szerbia 
 Régió: Hajdújárás-Szerémség
 Termelő: Maurer Oszkár
 Fajta: vörösA dél-csongrádi Noszán található, 90%-ban 1880-as telepítésű tőkékről. Ez az ősi magyar fajta, mely már 1590-ben is említésre került a tudós sárospataki tanár, Szikszai Fabriczius Balázs híres természetrajzi tankönyvében, a kihalás szélére került, Oszkár tudomása szerint mára nem ismert más Vadfekete ültetvény a világon. Kis méretű, többedik töltésű tölgyfa hordóban érlelve, szűretlenül, derítetlenül palackozva. TovábbMaurer 1880 Vad Fekete 202111 200 Ft

