föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

KOPPITSCH WINES

Burgenland, Ausztria

Koppitschék Burgenland sekély lankáin, a gyönyörű Fertő-tó mellett élnek és gazdálkodnak.
Több, mint 10 éve őrzik a természetes borkészítés hagyományait, mely idestova 500 éve a családjuk birtokában van. Alex tudását édesapjától öröklil, aki az évek során megtanít neki mindent, amit a természetes borkészítésről és a terroirról tudni lehet. Közben öt évet Gerhard Pittnauer borász- és biodinamikai asszisztenseként tölt el. így 2011-ben tapasztalattal és újító ötletekkel felfegyverkezve Maria-val belevégnak a saját út megalapozásába és 5,5 hektár földet vesznek át művelésre.

Alex mára mindent egyedül csinál, édesapja – Opa Leo – segítségével. Alex mindig kint van a szőlőben, a metszést is kizárólag az ő tapasztalt kezei végezhetik. Maria eközben a kommunikációról és a fiúkról gondoskodik – az utánpótlást három fiuk biztosítja: Jakob, Pauli és Alois.

A Koppitsch család Rudolf Steiner biodinamikus elveire összpontosít, és soha nem téveszti szem elől a holisztikus megközelítést. Természetes bort készítenek, azaz elutasítják a mesterséges adalékanyagok minden formáját, kivéve az alacsony kén használatot, azt is csak bizonyos borok esetében, palackozás előtt. Az erjedés mindig természetesen megy végbe, nincs hőmérséklet szabályozás a pincében. Minden bort adalékanyagok nélkül érlelnek, nincs szűrés, nincs derítés.

A Fertő-tó területén, amely egyedülálló növény- és állatvilága miatt az UNESCO világörökség része, rendkívül változatos a talajösszetétel. Alex & Maria szőlői homokból, agyagból, vályogból és kavicsból álló talajon nevelkednek.

Miután a kezdetek óta fajta borokat készítenek Olaszrizling, Zöld Veltelini a fehérek esetében, Zweigelt, Kékfrankos és Szentlőrinci a vörösek esetében, Koppitschék 2017-ben megfordítják a trendet. Ezzel az évjáratukkal veszi kezdetét egy új időszámítás, amikor a különböző szőlőfajták házasítása mellett a talajtípusra fókuszálnak. A Homok például egy palackban hozza össze a különböző homokos talajra telepített parcellákat.

A fenntarthatóság nagyon fontos Koppitschék számára: igyekeznek a lehető legjobban csökkenteni a környezetre gyakorolt hatásukat: a saját szerény életmódjuktól kezdve, a natúr parafa dugókon és az egyrészes címkéken át, a könnyű palackok használatáig, melyeket újrahasznosított, jelöletlen papír kartonba csomagolnak.

Koppitsch_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Koppitsch_Homok_2022New

    Ország: Ausztria
    Régió: Burgenland
    Termelő: Koppitsch Wines
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,5%

    40% Grüner Veltliner, 40% Weissburgunder, 20% Sauvignon Blanc házasítása.
    A szüret során mindhárom fajtát az udvaron dolgozzák fel. az egész fürtök a ládákból egyenesen a kosárprésbe kerülnek, adalékanyagok és hőmérsékletszabályozás nélkül. A lé ezután 4 edényben kap helyet: rozsdamentes acéltartályban, nagy akáchordókban, tölgyfahordókban (2000 literes) valamint üvegszálas tartályokban. A HOMOK mindhárom összetevője seprőn marad és érik 6-7 hónapig. Derítés, szűrés és kén hozzáadása nélkül palackozva.

    Kosárba teszem
  • Koppitsch_Rozsa_2022New

    Ország: Ausztria
    Régió: Burgenland
    Termelő: Koppitsch Wines
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11%

    40% Zweigelt, 40% Pinot Noir, 10% St Laurent, 5% Syrah házasítása.
    Az egész fürtöket lassan, egész fürtben préselik kosárprésben, majd a lé egy része üvegszálas, másik része rozsdamentes acél tartályokba kerül. A Rozsa mind az 5 összetevője nagyrészt együtt erjedt és 6 hónapig után került letöltésre a finomseprőről. Derítés, szűrés és kén hozzáadása nélkül palackozva.

     

    Kosárba teszem
  • Koppitsch_Rét_2022New

    Ország: Ausztria
    Régió: Burgenland
    Termelő: Koppitsch Wines
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 10%

    80% Rotburger, 20% St. Laurent.
    A lebogyózott szemek 8 napig héjon erjednek mindenféle külső beavatkozás nélkül, majd a préselt levet üvegszálas tartályokba (Zweigelt + St. Laurent) és nagy akáchordókba (Zweigelt) engedték. Az edények 6 hónapig külön-külön fejlődtek, majd palackozás előtt nem sokkal házasították őket. Derítés, szűrés és kén hozzáadása nélkül palackozták.

     

    Kosárba teszem
  • Koppitsch_Perspektive_Weiss_2021New

    Ország: Ausztria
    Régió: Burgenland
    Termelő: Koppitsch Wines
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12,5%

    50% Weissburgunder és 50% Chardonnay.
    A Perpektive sorozathoz használt szőlő Neubergen területérő származik, ahol az ültetvények sziklás, mészkőben gazdag dombon kaptak helyet. Ez a terroir kiemelkedően tiszta, precíz és vibráló borokat eredményez.
    A szőlő 3/4-ét direkt préselték, és a lé egyenesen egy régi barrique hordóba került (225 liter). 1/4 héjon maradt és 8 napig ázott. A borokat seprőn érlelték 10 hónapig, majd szűretlenül, derítés és kén hozzáadása nélkül palackozták.

     

    Kosárba teszem
  • Koppitsch_Abendrot_2021New

    Ország: Ausztria
    Régió: Burgenland
    Termelő: Koppitsch Wines
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11%

    Vörös és fehér szőlő házasítása, melyben Olaszrizling, Rosenmuskateller, Chardonnay, St. Laurent és Kékfrankos, Syrah kap helyet.
    A szőlőt részben bogyózták (kb. 10% kocsányt is használtak), és beavatkozás nélkül erjesztették rozsdamentes acél és üvegszálas kádakban. 10 nap múlva préselték és a levet hordókba (225 l barrique-ba) töltötték. A fehér fajtákat közvetlenül préselték, héjon áztatás nélkül. A borok finomseprőn érlelődtek 11 hónapig, majd a bort 2023. július 31-én palackozták szűretlenül, derítés és kén hozzáadása nélkül.

    Kosárba teszem
  • Koppitsch_Pretty_Nuts_2022Sold

    Ország: Ausztria
    Régió: Burgenland
    Termelő: Koppitsch Wines
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,5%

    50% Kékfrankos 50% Syrah házasítása.
    Az egész fürtöket direkt préselték, és az erjedés egy jól kiválasztott pontján a levet kézzel palackozzák.
    Ezután a palackokat a garázsban tárolják, ahol tavaszig pihennek. A tavasz első meleg napjaiban, amikor még fagyosak az éjszakák, Koppitschék a palackokat a hátsó udvarra hordják, ahol néhány nap elteltével a palackok kellően lehűlnek, és készen állnak a végső munkafolyamathoz – a degorzsáláshoz. Minden egyes palackot kézzel nyitnak ki, majd újratöltik és visszazárják.

     

    Tovább