JOHANNES ZILLINGER
Weinviertel, Ausztria
Johannes Zillinger korán megtanulta édesapjától az organikus borászkodás mesterségét, és azt, hogy a szőlőskertre, mint élőhely tekintsen.
Apja, Hans, aki 1983-ban, két évvel a glikol-botrány előtt fordult az ökológiai szőlőtermesztés felé, egyik úttörője lett az organikus szőlőművelésnek.
Johannes 2012-ben vette át a munkát ugyanezt a filozófiát folytatva, majd ezt még egy szinttel feljebb emelte, amikor a 350 éves birtokot átállította biodinamikus gazdálkodásra.
Johannes mélyen elkötelezett a biodinamika iránt, borai Demeter tanúsítvánnyal rendelkeznek. Saját gyógynövényeket termel teatinktúráihoz, melyeket szőlőültetvényeinek különböző kezeléseihez használ. A borok spontán erjednek, minimálisan szűrtek, néhány tétel esetében palackozás előtt alacsony hozzáadott kénttartalmaznak, de nagyrészt kén hozzáadása nélkül készülnek.
A borok erjesztése változatos módon történik, ez lehet részleges vagy teljes, amforában történő erjesztés, esetleg szénsavmacerációs eljárás. A borok maradhatnak palackozásig az amforákban vagy átfejtésre kerülhetnek nagyméretű, idős tölgy- vagy akáchordóba, melyekből Johannes akár több évjáratot is összeházasít egy-egy tételhez a solera-technika alkalmazásával.
„Az egészséges talaj kulcs a kiemelkedő és izgalmas borok elkészítéséhez. Különösképpen igaz ez akkor, ha a pincében sem szabunk határt a borok fejlődésének. A legszebb képeket a természet festi meg, én pedig keretbe teszem ezeket a remekműveket a minimalista beavatkozás eszközével.”
Johannes munkája abban a legkülönlegesebb, hogy nem csak a natúr borok iránt elkötelezettek, hanem az ezzel a stílussal kevésbé otthonosan mozgók számára is élvezetes a borok tisztasága, letisztult ízvilága és a palackokban rejlő precizitás.

A TERMELŐ BORAI
-
Ország: Ausztria
Régió: Weinviertel
Termelő: Johannes Zillinger
Fajta: fehér
Alkoholtartalom: 12 %50% Chardonnay, kézi szüret után 500 literes amforákba kerül, itt szénsavmacerációsan teljes fürtben erjed, majd préselés után acéltartályba kerül 25% Scheurebe-vel és 25% Rieslinggel házasítva. A Riesling – több évjáratot átölelve, solera rendszerben készült régi, nagy méretű hordókban – mely a bor karakterét leginkább meghatározza. Szűretlen, derítetlen és hozzáadott kén nélkül került palackozásra.
Ország: Ausztria
Régió: Weinviertel
Termelő: Johannes Zillinger
Fajta: fehér
Alkoholtartalom: 11,5 %A “Velue” nem más mint „Velm” régiesen, a falu, ahonnan Johannes a szőlőt szüreteli ehhez a borhoz. A szőlőt a pincészetnél nyitott tetejű kácikban néhány órán át hagyják ázni a héjon, majd az erjedés acéltartályban megy végbe, spontán 21-24 °C-on. Lassú, 5 órán át tartó, finom préselést követően kb. 6 hónapig marad finomseprőn. Egy izgalmas csavar kerül bele a végén, a kiemelkedő NUMEN zöldveltelini szénsavmacerációsan erjedt bogyóinak a présleve, ez kb. a 5%-ot ad hozzá, viszont mélységet és szuper struktúrát ad a borhoz. Szűretlenül, derítetlenül és érintésnyi hozzáadott kénnel kerül palackba.
Kosárba teszemOrszág: Ausztria
Régió: Weinviertel
Termelő: Johannes Zillinger
Fajta: vörös
Alkoholtartalom: 12 %65% Cabernet Franc és 35% Syrah házasítása, melyek Johannes anyagos területeiről származnak. Könnyed borkészítés, mint minden boránál, spontán erjesztéssel és minimális beavatkozással. A fermentáció egész bogyókban történik az extra könnyű extrakció érdekében. A Syrah 3-4 napot tölt héjon, a Cabernet Franc körülbelül ennek kétszeresét. Érlelés többedszeri töltésű fahordókban. Szűretlen, derítetlen és hozzáadott ként nem tartalmaz.
Kosárba teszemZillinger Parcellaire Rouge #1 2020
7 700 FtOrszág: Ausztria
Régió: Weinviertel
Termelő: Johannes Zillinger
Fajta: fehér
Alkoholtartalom: 11,50 %40 éves tőkékről szüretelt Olaszrizling, ami 8 napig erjedt egész fürtben amforában, majd 600L-es fahordóba került érlelésre, és hasonlóan 40 év körüli tőkéről szüretelt chardonnay mely egészfürtös préselés után 500L-es fahordóba kerül érlelése, élesztőhártya alatt. Precíz, kifinomult tétel, nagyon szép ásványokkal, friss körtével és barackkal és kiváló hordóhasználattal.
Kosárba teszemZillinger Parcellaire Blanc #1 2020
7 700 FtOrszág: Ausztria
Régió: Weinviertel
Termelő: Johannes Zillinger
Fajta: rosé
Alkoholtartalom: 12,00 %Kézzel válogatott idős ültetvényről mely Ausztria egyik legrégebbi St. Laurent-je (kb. 100 éves) a Lage Steinthal területről. Szeptember közepén kézzel szüretelik, majd az egész fürtöket 500 literes amforákba helyezik, hogy a bogyók héján és azokon belül található élesztők beindítsák az erjedést. 7 hónap elteltével a szőlőt kipréselik, és a levét több St. Laurent alapborral kombinálják, mely egy második erjedést eredményez. A bor hihetetlenül kifinomult, virágos jegyekkel, mint a rózsaszirom és ibolya. A mély árnyalat ne tévesszen meg senkit, ízben a könnyű gránátalma és áfonya dominál, frissítő savak mellett.
Kosárba teszemZillinger Numen St Laurent Rosé 2018
13 600 FtOrszág: Ausztria
Régió: Weinviertel
Termelő: Johannes Zillinger
Fajta: fehér
Alkoholtartalom: 12,50%A Numen sorozat olyan borokat takar, melyekek teljesen beavatkozás nélkül készül. Johannes elképzelése, hogy hagyjuk, hogy egy bor “előbújjon”, adjunk neki elegendő időt, és használja ki a régi szőlőtőkében rejlő lehetőségeket. A bort néhány napig egész fürtben amforában erjesztették, majd óvatosan, kézzel préselték és 16 hónapig héjon érlelték. Kén hozzáadása, szűrés és derítés nélkül palackozva.
Kosárba teszemZillinger Numen Riesling 2018
13 600 FtNew
Ország: Ausztria
Régió: Weinviertel
Termelő: Johannes Zillinger
Fajta: roséRösler, Syrah, St.Laurent. Mindhárom szőlőfajtát külön erjesztik és érlelik, majd palackozáskor házasítják őket. A Rösler felét egész fürtökben tartják, a másik felét pedig bogyózzák és azonnal préselik. A Syrah szőlőt óvatosan bogyózzák, majd két napig áztatják préselés előtt. A St. Laurent 12 hónapig amforában erjed és érlelődik, illetve különböző évjáratai acéltartályban, szolérarendszerben érnek tovább.
Kosárba teszemZillinger Revolution PINK Solera N.V
8 200 FtSold
Ország: Ausztria
Régió: Weinviertel
Termelő: Johannes Zillinger
Fajta: fehér
Alkoholtartalom: 12,5 %Steinthal löszös-agyagos területeiről szüretelt Sauvignon Blanc az alapanyaga ennek az egyedülállóan kifinomult és különleges bornak. A Numen sororat minden tagja a lehető legkevesebb beavatkozással készül és hosszas érlelés után kerül ki a pincéből, hogy az idő és természet együttállásával a lehető legtöbbet mutasson meg a szőlőből és a termőhelyből. A Numen Fumé blanc-t néhány napig egész fürtben amforában erjesztették, majd óvatosan préselték, több mint egy évig érlelték seprőn, és kén hozzáadása nélkül, szűretlenül palackozták.
TovábbZillinger Numen Fumé Blanc 2021
14 300 Ft