föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

hagyomány, precizitás, anarchia

JASON GROEBE – BERGKLOSTER

Rheinhessen, Németország

Három nagyon különböző érzést idéző szó furcsa harmóniája és folytonossága hagy nyomot az emberben, ahogy a Groebe család pincéjében jár. A borászat múltja a 18. századig vezethető vissza. Huguenota őseik már ekkor is szőlőműveléssel foglalkozta a Wonnegau mészköves, napos lejtőin. A hagyomány és a felmenőik tisztelete zsigereikbe kódolva öröklődik leszármazottról leszármazottra. A birtokon mai napig három generáció él együtt.

Jason, a negyedik generáció aki a szőlő között nő fel, amit a család már 2006 óta certifikált biogazdálkodásként működtet. A precíz rutinon túl szenvedélye is a természet felé húzza. Geisenheim, a neves borász egyetem elvégzése után, új színt visz a birtok életébe. Lépésről, lépésre kísérletezik natúr borok készítésével. Alázattal követi a bor útját a metszéstől a palackozásig. 2018-ra már a 9 hektáros birtok egyharmadát hagyja, hogy a szőlő átvegye az uralmat az ember felett. A borokat 1000L-es öreg ovális hordóban érleli, majd palackozza derítés, szűrés és kén hozzáadása nélkül.

Bergkloster_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Bergkloster_Marstein_Riesling_2019New

    Ország: Németország
    Régió: Rheinhessen
    Termelő: Bergkloster
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom:

    Az alapanyag a kiemelkedő, mészkőben gazdag Marstein parcelláról szüretelt 100% rajnai rizling. Lassú, kíméletes egészfürtös préselés után érlelés nagyméretű ovális tölgyfahordókban, 9 hónapig finomseprővel együtt. Palackozás szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül.
    Kosárba teszem
  • Bergkloster_Cuvee_Weiss_2020New

    Ország: Németország
    Régió: Rheinhessen
    Termelő: Bergkloster
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 10,50%

    A Cuvée Weiss a borászat belépő bora, ami 2020-ban négy fajta házasításából születik. Huxelrebe, Bacchus, Grauburgunder és Weissburgunder melyek rövid idei héjon erjednek, majd kerülnek préselésre. Az így kapott must 1000 literes hordókba és acéltartályba kerül, melyeket palackozás előtt házasítanak össze, kén hozzáadása nélkül. A korai szüret garantálja, hogy ebben a tételben kirobbanó frissesség és savak dominálnak és az alkohol is az alacsonyabb tartományban marad.

    Kosárba teszem
  • Bergkloster Cuvée Rot 2019

    Ország: Németország
    Régió: Rheinhessen
    Termelő: Bergkloster
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 10,50%

    A Cuvée Weiss vörös párja, mely Regent, Cabernet Dorsa és Szentlőrinci fajták házasítása. Mindhárom fajta körülbelül két hetet töltött héjon, majd így kerültek préselésre. Mint fehér társa, alacsony alkoholtartalmának köszönhetően ez a tétel is a könnyen iható és felhőtlenül élvezhető borok csoportját erősíti és kifejezetten jól áll neki, ha a vörösboroknál javasolt hőfoknál picit hűvösebben fogyasztjuk.

    Kosárba teszem
  • Bergkloster Riesling 2019

    Ország: Németország
    Régió: Rheinhessen
    Termelő: Bergkloster
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,50%

    Rheinhessenben a Riesling kiemelt szerepet kap, Jason szerint is az egyik legizgalmasabb fajta, mely remekül bemutatja a helyi terroirt. Szüret után közvetlenül préselték a gyümölcsöt, hogy megőrizzék a benne rejlő frissességet, majd nagy méretű hordókba került a préslé, ahol 9 hónapig finomseprőn maradt. Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül kerül palackozásra.
    Kosárba teszem
  • Ország: Németország
    Régió: Rheinhessen
    Termelő: Bergkloster
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: %

    A termés a szomszédos Bechtheim faluból származik, ahol a talaj kicsit löszösebb. Részben egészfürtös préseléssel, kisebb részben héjon erjesztve kerül feldolgozásra a bor beltartalmának növelése érdekében.
    Régi 1000 literes hordókban erjed és érlelődik. Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül kerül palackba. 

     

    Kosárba teszem
  • Bergkloster Super Lit 2019Sold

    Ország: Németország
    Régió: Rheinhessen
    Termelő: Bergkloster
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 10,5%

    A Bergkloster család legújabb tagja, a név egy héjon erjesztett Grauburgundert takar, mely a Pinot Gris helyi elnevezése. Eredetileg a Cuvée Weiss részét képezte volna, de annyira megtetszett Jason-nak, hogy külön került palackba. A héjon erjesztett szőlőt nagy méretű hordókba préselték, ahol 9 hónap érlelést kapott. Jason addig ismételgette 2 éves unokahúgának, hogy „Super Lit” míg a kislány is megtanulta, így a név a boron ragadt (ami egyébként nem jelent mást, mint Szuper Izgi!). Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül kerül palackozásra
    Tovább