föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

YANN DURRMANN

A Durrmann család Andlau-ban készít bort, mely egy,  a Vosges-hegység alsó lejtőin fekvő gyönyörű kis falu, Strasbourgtól délnyugatra. Régi, 17. századi családi házuk a falu központjában található és nemcsak otthonuk, hanem a feldolgozó és az érlelő helyiség is az ódon gerendák alatt kap helyet. 

Yann édesapja André, 1979 elején mindössze 1,5 hektáros területtel kezd el gazdálkodni  és több apró lépés eredményeként érik el a mai hét hektáros összterületet. A
szőlőültetvények jelenleg mintegy 30 helyen találhatóak, a falu körüli területeken. Az évek során fokozatosan szereznek meg a parcellákat és tudatos munkával keresik a különböző talajminőségeket is, törekedve arra, hogy megmutassák a régió sokszínűségét. Andlau nagy geológiai változatosságot élvez: a homokkő, a pala, a gránit és a mészkő mind jelen vannak és más és más személyiségű borokat hívnak életre.

André az elzászi  bio borászok egyik első képviselője, már 1998-ban organikusra állítja át a gazdaságot, majd ezt a munkát Yann még egy lépéssel tovább viszi, amikor átveszi a borászat vezetését, és a pincében is bevezeti a natúr szemléletet. Már Már 2007-ben elkezdenek kísérletezni a kénmentes borkészítéssel, mára pedig a borokat a lehető legkevesebb beavatkozással készítik, hozzáadott anyagok nélkül. A borkészítés részben inox tartályban, részben régi, nagyméretű fahordókban (foudre) történik.

Durrmanék úgy gondolják, hogy a bor minőségét a szőlőben végzett munka határozza meg, ezért céljuk a termőföld és a tőkék megőrzése. Permakultúrában dolgoznak: fák osztoznak a szőlővel a dűlőkben, birkák barangolnak az ültetvényeken, melyek a sokéves munkának hála annyira kiegyensúlyozottak, hogy alig van szükség permetezésre.

Andlau, Alsace

 

Yann_Durrmann_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Yann_Durrmann_Rouge_de_Pinot_Noir_2022New

    Ország: Franciaország
    Régió: Alsace
    Termelő: Yann Durrmann
    Fajta: vörös

    100% Pinot Noir. A kézi szüretet követően a szőlőt bogyózták és 4 hétig erjedt héjon acéltartályban. Az érlelés is itt történt, majd derítés, szűrés és kén hozzáadása nélkül palackozták. Ropogós, gyógynövényes, ízében a nyers bogyók, szeder és szilva köszönnek vissza.

    Kosárba teszem
  • Yann_Durrmann_Pinot_Blanc_2022New

    Ország: Franciaország
    Régió: Alsace
    Termelő: Yann Durrmann
    Fajta: fehér

    AOC Pinot Blanc palás talajról, melyet 1/3 rész Auxerrois gazdagít (mely egyébként a Pinot Blanc rokona) homokos talajról. Lassú, 6 órás prést követően inox tartályban kerül érlelésre. A gazdag, buja almás ízjegyek mellett nagyon meghatározó, hosszú ásványos lecsengés jellemzi.

    Kosárba teszem
  • Yann_Durrmann_Zegwur_2022New

    Ország: Franciaország
    Régió: Alsace
    Termelő: Yann Durrmann
    Fajta: fehér

    100% Gewurztraminer, melynek a negyede bogyózva 3 hétig héjon ázott, a háromnegyede pedig direkt préselt lé, melyek együtt erjedtek. A pohárban erőteljes rózsa, licsi és frissítő ananász, mindössze 11,5% alkoholtartalom. Igazi ízbomba, amiből egy pohár nem elég!

    Kosárba teszem
  • Yann_Durrmann_Riesling_sur_schiste_rabbari_2022New

    Ország: Franciaország
    Régió: Alsace
    Termelő: Yann Durrmann
    Fajta: fehér

    100% Riesling palás talajról. A szőlőt lassan, 10 órán keresztül préselik, spontán erjed, majd a bor nagy, régi hordókban erjed/érik, és korán, a szüret utáni tavasszal/nyár elején palackozzák, hogy megőrizze a friss, gyümölcsös jellegét.

    Kosárba teszem
  • Yann_Durrmann_Reisling_sur_gres_2022New

    Ország: Franciaország
    Régió: Alsace
    Termelő: Yann Durrmann
    Fajta: fehér

    AOC Riesling hommoköves talajról (grès), direkt préselve és acéltartályban érlelve. Száraz, de kellemesen gyümölcsös, melyben a citrusos jegyek és az enyhe citromhéjas kesernye találkoznak.

    Kosárba teszem
  • Yann_Durrmann_GrizzlingNew

    Ország: Franciaország
    Régió: Alsace
    Termelő: Yann Durrmann
    Fajta: pétnat

    100% Riesling, tiszta préslé. Vásárolt szőlő, organikus alapanyagból. Az eljárás hasonló a jól ismert Crémant d’Alsace-hoz,  ugyanolyan mennyiségű cukorral palackozták, de itt természetes maradékcukorral, általában a crémanthoz külső cukor kerül hozzáadása. Yann nem degorzsálálja, de 2022-ben olyan magas volt az erjedő borban a nyomás, hogy ki kellett nyitni a palackokat. Frissítő és citrusos, gyönyörködhetünk a buborékok táncában a pohárban.

     

    Kosárba teszem