föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

  • Nincsenek termékek a kosárban.
élet, őszinteség, energia

BRIGITTE & EWALD TSCHEPPE, WEINGUT WERLITSCH

Stájerország, Ausztria

Ewald Tscheppe és testvére, Andreas 2004-ben veszi át édesapja szőlőterületeit a szlovén határhoz közeli Leutschach környékén. A hely léglegzetelállítóan változatos, mélység és érintetlenség jellemzi. A természet szinte érinthetően vibrál. A krétás-meszes márga (Kalkmergel) és agyagos-hordalékos (Opok) talajon már a római korban is szőlőt műveltek. Jellemző fajták itt a Morillon, ami gyakorlatilag a Chardonnay egy helyi klónja, illetve Franciaországon kívül itt találhatóak a világ legidősebb Sauvignon Blanc ültetvényei.

Ewald és Andreas közös munkája során hamar rájöttek, hogy a termőhely megjelenésében milyen nagy tényező is az ember: ugyanabból a szőlőből megdöbbentően más bor készítettek. Andreas így végül a domb másik oldalán folytatja munkáját, külön birtokot alapít, de eszközeiket és tapasztalataikat azóta is megosztják egymással. Ewald borkészítési filozófiáját legtökéletesebben emblematikus „Ex Vero” elnevezésű sorozata írja le.

„Ex Vero” annyit jelent: őszinte és igaz.

Mind a 8 hektárján elmélyülten, biodinamikusan, beavatkozásmentesen dolgozik, 2008 óta a Demeter által certifikált. A pincében a kíméletes feldolgozást követőentételei nagy, öreg, elzászi stílusú hordókban erjednek és ugyanott, seprőn maradva minimum 22 hónapig érlelődnek. Újabban kisebb mennyiségben héjon erjesztett, radikálisabb tételekkel is kísérletezik. Borait derítetlenül, minimális mennyiségű finomseprővel, kén hozzáadása nélkül tölti palackba.

Ewald-Tscheppe
A TERMELŐ BORAI