THOMAS BATARDIERE
Anjou, Loire, Franciaország
Thomast több, mint különös életútja – antropológiai és filmművészeti tanulmányok, rövid filmrendezői karrier – vezette Anjou-ba, ahol először a Château Yvonne-nál próbálja ki magát pincemesteri szerepben és ismerkedik meg a természetes borkészítéssel.
2011-ben 2 hektár szőlőt vásárol Rablay-sur-Layon-ban, ahol Richard Leroy szomszédságában akad meg a szeme néhány ígéretes területen. A talaj vörös homok, kavics és mélyen futó agyag keveréke, melynél Thomas nem is álmodhatna jobbat tervei megvalósításához.
Nagy gondossággal kezd bele az organikus és biodinamikus szőlőművelésbe, melynek eredményeképpen 2015-ben a teljes birtok megkapja a Demeter minősítést. Jelenleg majd 4 hektáron gazdálkodik, ahol a reflektorfény főként a Cheninre vetül, de mellette egy kisebb Grolleau és egy Cabernet Franc ültetvény is helyet kap.
A pincében Thomas vezérelve a „zéro-zéro”, azaz hozzáadott szernek helye nincs, kizárólag a tökéletes és érett alapanyagnak. Ahogy ő fogalmaz, itt a józan paraszti ész vezérel.
Az így készült borok üdítően frissek, izgalmasan vibrálóak, magukban hordozva azt a potenciált, amit csak a legnagyobb Cheninek képesek.
-
New
Ország: Franciaország
Régió: Anjou, Loire
Termelő: Thomas Batardière
Fajta: fehérMinősített biodinamikus ültetvényről származó Chenin Blanc. Ez a bor három rablay-i parcella terméséből készül, ahol a tőkék életkora 15-90 év között mozog. A talaj vörös homok, kvarc és kavics, valamint az ezek alatt húzódó palás mélykőzet.
Kosárba teszem
A kipréselt levet az erjedés megkezdése előtt acéltartályokba töltik, ahol az alkoholos és tejsavas erjedés természetes úton, élesztővel való beoltás és hőmérséklet-szabályozás nélkül megy végbe, köszönhetően Thomas pincéjének, ami a ház alatt található és konstans 14 fokot biztosít a boroknak. A bor kén nélkül, finomseprőn pihen egészen nyárig acéltartányban. 12 hónap elteltével Thomas átfejti a bort, enyhe szűrést kap, majd szeptemberben, a szüret előtt palackozza. Derítés nélkül kerül palackozásra, mindössze minimális kén hozzáadása mellett (10 mg / l).Thomas Batardière L’Esprit Libre 2022
14 500 FtNewOrszág: Franciaország
Régió: Anjou, Loire
Termelő: Thomas Batardière
Fajta: fehérAz 1968-ban telepített Faye d’Anjou dűlőben található szőlők termése, 100% Chenin Blanc.
Kosárba teszem
A 0,6 ha-os terület kiemelkedő elhelyezkedéssel, délnyugati kitettséggel a hegy legmagasabb pontján, ezáltal a gyakori szél segíti a szőlőt a betegségekkel szemben, illetve a savtartalom megőrzésében. Mindössze 20-30 cm felső talajréteg található itt, ami arra készteti a növény gyökereit, hogy egészen a palás alapkőzetig törjenek, így kivételes ízjegyek koncentrálódnak a termésben. Az erjedés és érlelés 500l-es használt hordókban történik, majd palackozás előtt néhány hónapra Thomas acéltartályba fejti át a bort. Mindössze néhány milligramm ként ad hozzá palackozás előtt.Thomas Batardière Les Cocus 2022
15 500 FtNewOrszág: Franciaország
Régió: Anjou, Loire
Termelő: Thomas Batardière
Fajta: vörös1960-as telepítésű Grolleau, a Case Neuve nevű dűlőben, ahol Thomas egy parcellát tudhat magáénak és ahol nagyon alacsony tőketerheléssel dolgozik (25hl / ha). A brit és párizsi kontinentális lemezek közötti folyómederben fekvő, 0,33ha terület a talajok széles skáláját prezentálja: agyag, kék pala, kvarc.
Kosárba teszem
Egész fürtöket szüretelnek, melyek fele kocsánnyal együtt kádakba kerül és 3 napig héjon erjed, a másik fele azonnal préselésre kerül. Nincs fejtés, nincs csömöszölés. Az alkoholos és malolaktikus fermentáció acéltartályban fejeződik be, melyet 12 hónap érlelés követ. Szűrés és derítés nélkül, kb. 10 mg /l kén hozzáadásával palackozzák szeptemberben.Thomas Batardière Amor Fati 2022
10 700 FtNewOrszág: Franciaország
Régió: Anjou, Loire
Termelő: Thomas Batardière
Fajta: fehérMonbenault Anjou egyik legszebb területe, a talaj szürke és kék palából, valamint sok riolitból, szilícium-dioxidban gazdag vörös vulkáni kőzetből áll. Thomas 0,25 ha-os parcellája a domb tetején található és a 2014-es telepítésből most másodszor készült bor. 100% Chenin Blanc mely 8 hónapot töltött rozsdamentes acéltartályban, majd 4 hónapot többedik töltésű, 500 literes hordókban.
Kosárba teszem