föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

KÖVESD

Garamkövesd, Szlovákia

A Kövesd projekt két lelkes barát Sánta Attila és Varga Zoltán ötletéből született: 2021-ben közel 3 hektáron telepítenek szőlőt Garamkövesden és a szomszédos Bajtán, hogy boraikkal megmutassák, mit tudnak az Alsó Garam-mente elhagyott szőlőhegyei. 

Zoli mielőtt 2015-ben hazaköltözik Szlovákiába megjárja az USA-t és Angliát is, majd egy ideig Budapesten dolgozik. Amikor családalapításra kerül a sor, párjával érzik, hogy a családi fészket otthon, Garamkövesden szeretnék kialakítani. S bár Zoli családjában nincs előzménye a méhekkel való munkának, 2014-ben elvégzi a méhész képzést Biatorbágyon és 2015-ben, hazaköltözésük után méhekke indítja el kis vállalkozását. Ekkortájt hozza őt össze a sors Attilával, aki betársul az Alvárium méhészetbe. 

Amikor helyet keresnek a méhcsaládoknak, adja magát a régi, családi szőlő, melyet a természet már visszahódított. Minél többet járnak ki ide, annál többször merül fel bennük, hogy az elhagyatott szőlőnek is adjanak egy második esélyt. 2021-ben közel 3 hektáron telepítettettek szőlőt, ültetvényeik Dél-Szlovákiában, Garamkövesd és a szomszédos Bajta községek határában találhatóak, a Kovácspataki-hegyek (Burda) délnyugati fekvésű lejtőin, melyeken a szőlőtermesztés kimutathatóan több száz éves múltra tekint vissza.

Területeik így jelenleg: Béla: 30-35 ár, Bajta 1,5 ha, Kövesd 1,3 ha.

Parcelláikat erdős területek övezik, ültetvényeink nem szomszédosak más szőlőterületekkel. Fajtáik: Olaszrizling, Zöldveltelini, Pinot Noir, Kadarka és Kékfrankos. 

Amíg a frissen telepített szőlő termőre fordul, addig a környékről vásárolt, organikusan művelt szőlőt dolgozzák fel, valamint egy kisebb területet bérelnek Béla község határában. 

A területen löszös barna erdőtalaj dominál, alatta vulkanikus andezit húzódik. A Börzsöny és a Pilis közé ékelődött Kovácspataki-hegyeket a Duna, a Garam és az Ipoly folyók zárják körbe. Ezeknek a térszíni adottságoknak köszönhetjük a mikroklímát, ami az itteni borokat egyedivé teszi. 

A pincemunkákat minimalizálják, hogy a lehető legkevesebb emberi és technológiai beavatkozással készülhessenek el a borok. 

Kizárólag gravitáció segítségével szivattyú nélkül dolgoznak, hagyományos kosaras préssel préselnek, a mustok spontán erjednek. A bor derítés és szűrés nélkül kerül palackba. Ként minimális mennyiségben kizárólag palackozás előtt használnak és ezt sem minden esetben. Hivatalos BIO tanúsítvánnyal rendelkeznek, és szerződött átállásban vannak a Biodynamic Federation Demeter International-al.

Kövesd_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Kövesd_Olasz_pétnat_2021New

    Ország: Szlovákia
    Régió: Garamkövesd
    Termelő: Kövesd
    Fajta: fehér, pétnat

    Organikusan művelt Olaszrizling, mely agyag edényben (Légli amfóra) érjedt és érett egy évig.
    2022 szeptemberben Olaszrizling musttal került beoltásra palackonként és így ment végbe a második erjedés. 2023 februárban degorzsálták és az erjedés vége előtt, maradékcukorral palackozták. A fermentáció a koronazár alatt fejeződött be, finom buborékokat varázsolva a palackba. Könnyed, frissítő ital, degorzsálás nélkül, igazi natúr méthode traditionnelle élmény.

    Kosárba teszem
  • Kövesd_Frankos_2021New

    Ország: Szlovákia
    Régió: Garamkövesd
    Termelő: Kövesd
    Fajta: vörös

    100% Kékfrankos, melynek fele részben bogyózva, fele részben egész fürtben erjedt 11 napig csömöszölés nélkül, majd 300 literes (másodtöltésű) magyar tölgyfahordóban a saját seprőjén érett 13 hónapig. Minimális ként kizárólag palackozás előtt kapott. Közepes test, élénk savak, sok piros gyümölcs, kevés hordó. Épp annyira földes, mint amennyire légies, több rétege van, de semmiből sem túl sok.

    Kosárba teszem
  • Kövesd_Laurent_2022New

    Ország: Szlovákia
    Régió: Garamkövesd
    Termelő: Kövesd
    Fajta: rosé

    A kürti Szentlőrinci bogyózás után 24 órát töltött a héján, majd 300 literes első töltésű Kádár Larus hordóba került, ahol finomseprőn érett 7 hónapig, minimál kénnel palackozva. Pazar, könnyű és mindenkor jóleső szomjoltó!

    Kosárba teszem
  • Kövesd_VLTLN_2021New

    Ország: Szlovákia
    Régió: Garamkövesd
    Termelő: Kövesd
    Fajta: fehér

    100% Zöldveltelini. A cefre fele részben két hétig héjon erjedt, fele részben azonnali préselést követően 300 literes (másodtöltésű) osztrák hordóba került, ahol együtt értek 14 hónapig. Seprővel és egy morzsnyi kénnel együtt palackozva. A méhész bora. Méz-alapú tónusok ízben és illatban egyaránt, viasz, lép- és kaptárszag, kandírozott gyümölcsök, háttérben birsalma. Stabil savszerkezetének is köszönhetően fűszeresebb távol-keleti ételeket simán elbír.

     

    Kosárba teszem
  • Kövesd_RZLNG_2020New

    Ország: Szlovákia
    Régió: Garamkövesd
    Termelő: Kövesd
    Fajta: fehér

    Az 2020-as Olaszrizling 14 napot töltött héjon fele részben bogyózva, fele részben egész fürtökben, majd 300 literes magyar tölgyfahordóban érett 17 hónapig. A 2021-es Rajnai rizling azonnali préselés után úszófedeles műanyag tartályban töltött 5 hónapot, a házasítást követően 2 hónapot töltöttek együtt üvegszálas műanyag tartályban. Minimál kénnel palackozva. Ízében cser, padláson szárított gyógynövények, grapefruit, kamilla. Korához képest a lendülete még csak most kezd kibontakozni

    Kosárba teszem