KÖVESD
Garamkövesd, Szlovákia
A Kövesd projekt két lelkes barát Sánta Attila és Varga Zoltán ötletéből született: 2021-ben közel 3 hektáron telepítenek szőlőt Garamkövesden és a szomszédos Bajtán, hogy boraikkal megmutassák, mit tudnak az Alsó Garam-mente elhagyott szőlőhegyei.
Zoli mielőtt 2015-ben hazaköltözik Szlovákiába megjárja az USA-t és Angliát is, majd egy ideig Budapesten dolgozik. Amikor családalapításra kerül a sor, párjával érzik, hogy a családi fészket otthon, Garamkövesden szeretnék kialakítani. S bár Zoli családjában nincs előzménye a méhekkel való munkának, 2014-ben elvégzi a méhész képzést Biatorbágyon és 2015-ben, hazaköltözésük után méhekke indítja el kis vállalkozását. Ekkortájt hozza őt össze a sors Attilával, aki betársul az Alvárium méhészetbe.
Amikor helyet keresnek a méhcsaládoknak, adja magát a régi, családi szőlő, melyet a természet már visszahódított. Minél többet járnak ki ide, annál többször merül fel bennük, hogy az elhagyatott szőlőnek is adjanak egy második esélyt. 2021-ben közel 3 hektáron telepítettettek szőlőt, ültetvényeik Dél-Szlovákiában, Garamkövesd és a szomszédos Bajta községek határában találhatóak, a Kovácspataki-hegyek (Burda) délnyugati fekvésű lejtőin, melyeken a szőlőtermesztés kimutathatóan több száz éves múltra tekint vissza.
Területeik így jelenleg: Béla: 30-35 ár, Bajta 1,5 ha, Kövesd 1,3 ha.
Parcelláikat erdős területek övezik, ültetvényeink nem szomszédosak más szőlőterületekkel. Fajtáik: Olaszrizling, Zöldveltelini, Pinot Noir, Kadarka és Kékfrankos.
Amíg a frissen telepített szőlő termőre fordul, addig a környékről vásárolt, organikusan művelt szőlőt dolgozzák fel, valamint egy kisebb területet bérelnek Béla község határában.
A területen löszös barna erdőtalaj dominál, alatta vulkanikus andezit húzódik. A Börzsöny és a Pilis közé ékelődött Kovácspataki-hegyeket a Duna, a Garam és az Ipoly folyók zárják körbe. Ezeknek a térszíni adottságoknak köszönhetjük a mikroklímát, ami az itteni borokat egyedivé teszi.
A pincemunkákat minimalizálják, hogy a lehető legkevesebb emberi és technológiai beavatkozással készülhessenek el a borok.
Kizárólag gravitáció segítségével szivattyú nélkül dolgoznak, hagyományos kosaras préssel préselnek, a mustok spontán erjednek. A bor derítés és szűrés nélkül kerül palackba. Ként minimális mennyiségben kizárólag palackozás előtt használnak és ezt sem minden esetben. Hivatalos BIO tanúsítvánnyal rendelkeznek, és szerződött átállásban vannak a Biodynamic Federation Demeter International-al.
A TERMELŐ BORAI
-
Ország: Szlovákia
Régió: Garamkövesd
Termelő: Kövesd
Fajta: fehérBor bemutatása hamarosan!
Kosárba teszemKövesd Olasz 2021
6 400 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Garamkövesd
Termelő: Kövesd
Fajta: vörösBor bemutatása hamarosan!
Kosárba teszemKövesd Dunaj 2022
6 900 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Garamkövesd
Termelő: Kövesd
Fajta: vörösBor bemutatása hamarosan!
Kövesd Frankos 2022
6 400 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Garamkövesd
Termelő: Kövesd
Fajta: fehérBor bemutatása hamarosan!
Kosárba teszemKövesd VLTLN 2022
6 000 FtOrszág: Szlovákia
Régió: Garamkövesd
Termelő: Kövesd
Fajta: roséA kürti Szentlőrinci bogyózás után 24 órát töltött a héján, majd 300 literes első töltésű Kádár Larus hordóba került, ahol finomseprőn érett 7 hónapig, minimál kénnel palackozva. Pazar, könnyű és mindenkor jóleső szomjoltó!
Kosárba teszemKövesd Laurent 2022
5 900 FtSoldOrszág: Szlovákia
Régió: Garamkövesd
Termelő: Kövesd
Fajta: fehér, pétnatOrganikusan művelt Olaszrizling, mely agyag edényben (Légli amfóra) érjedt és érett egy évig.
Tovább
2022 szeptemberben Olaszrizling musttal került beoltásra palackonként és így ment végbe a második erjedés. 2023 februárban degorzsálták és az erjedés vége előtt, maradékcukorral palackozták. A fermentáció a koronazár alatt fejeződött be, finom buborékokat varázsolva a palackba. Könnyed, frissítő ital, degorzsálás nélkül, igazi natúr méthode traditionnelle élmény.Kövesd Pét-Nat Olasz 2020
5 400 Ft