föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

KÖVESD

Garamkövesd, Szlovákia

A Kövesd projekt két lelkes barát Sánta Attila és Varga Zoltán ötletéből született: 2021-ben közel 3 hektáron telepítenek szőlőt Garamkövesden és a szomszédos Bajtán, hogy boraikkal megmutassák, mit tudnak az Alsó Garam-mente elhagyott szőlőhegyei. 

Zoli mielőtt 2015-ben hazaköltözik Szlovákiába megjárja az USA-t és Angliát is, majd egy ideig Budapesten dolgozik. Amikor családalapításra kerül a sor, párjával érzik, hogy a családi fészket otthon, Garamkövesden szeretnék kialakítani. S bár Zoli családjában nincs előzménye a méhekkel való munkának, 2014-ben elvégzi a méhész képzést Biatorbágyon és 2015-ben, hazaköltözésük után méhekke indítja el kis vállalkozását. Ekkortájt hozza őt össze a sors Attilával, aki betársul az Alvárium méhészetbe. 

Amikor helyet keresnek a méhcsaládoknak, adja magát a régi, családi szőlő, melyet a természet már visszahódított. Minél többet járnak ki ide, annál többször merül fel bennük, hogy az elhagyatott szőlőnek is adjanak egy második esélyt. 2021-ben közel 3 hektáron telepítettettek szőlőt, ültetvényeik Dél-Szlovákiában, Garamkövesd és a szomszédos Bajta községek határában találhatóak, a Kovácspataki-hegyek (Burda) délnyugati fekvésű lejtőin, melyeken a szőlőtermesztés kimutathatóan több száz éves múltra tekint vissza.

Területeik így jelenleg: Béla: 30-35 ár, Bajta 1,5 ha, Kövesd 1,3 ha.

Parcelláikat erdős területek övezik, ültetvényeink nem szomszédosak más szőlőterületekkel. Fajtáik: Olaszrizling, Zöldveltelini, Pinot Noir, Kadarka és Kékfrankos. 

Amíg a frissen telepített szőlő termőre fordul, addig a környékről vásárolt, organikusan művelt szőlőt dolgozzák fel, valamint egy kisebb területet bérelnek Béla község határában. 

A területen löszös barna erdőtalaj dominál, alatta vulkanikus andezit húzódik. A Börzsöny és a Pilis közé ékelődött Kovácspataki-hegyeket a Duna, a Garam és az Ipoly folyók zárják körbe. Ezeknek a térszíni adottságoknak köszönhetjük a mikroklímát, ami az itteni borokat egyedivé teszi. 

A pincemunkákat minimalizálják, hogy a lehető legkevesebb emberi és technológiai beavatkozással készülhessenek el a borok. 

Kizárólag gravitáció segítségével szivattyú nélkül dolgoznak, hagyományos kosaras préssel préselnek, a mustok spontán erjednek. A bor derítés és szűrés nélkül kerül palackba. Ként minimális mennyiségben kizárólag palackozás előtt használnak és ezt sem minden esetben. Hivatalos BIO tanúsítvánnyal rendelkeznek, és szerződött átállásban vannak a Biodynamic Federation Demeter International-al.

Kövesd_profile
A TERMELŐ BORAI