föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

JÉRÔME SAURIGNY

Loire, Franciaország

Jérôme a 2000-es évek elején organikusan létrejött közösség tagja, akik a Loire-völgyben telepedtek le. Fiatal, a természet iránt elkötelezett, natúr borokat készítő, gyakran első generációs borászok. Hosszú napokat dolgoznak a szőlőben és a pincében, egyszerűen élnek. Ha szükségük van támogatásra, egymáshoz fordulnak és eszmét cserélnek, de végül mindannyian a saját egyéni útjukat járják a természetes borkészítés felé.

Jérôme Saurigny borászatot tanul Bordeaux-ban, majd tanulmányait követően pincemesterként dolgozik Pomerolban. Egy véletlen találkozás hozza össze Patrick Desplats-val és Sébastien Dervieux-nek (közismertebb nevén Babass-szal), s ez a találkozó végérvényesen megváltoztatja látásmódját és borfilozófiáját. Több éven át dolgozik a Domaine des Griottes-nál, a Babass és Desplats által alapított, úttörő és kompromisszumok nélküli, anjou-i természetes borok egyik első birtokán.

2005-ben határozza el, hogy maga mögött hagyva a klasszikus, bordeaux-i hagyományokat, 6,5 hektáron lóval és ekével kezd gazdálkodni. A fókuszban elsősorban a Chenin Blanc, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc és a Grolleau kerül, melyek a régió honos fajtái. A kemény fagyok hatására Jérôme idővel a különböző szőlőfajták együtt erjesztésével kezd kísérletezni, s ezzel teljesen újrahatározza a fehér és a vörös borok határait. Gyakran alkalmazza a Daniel Sage által ihletett „flottation” technikát is, ahol egész fürtöket merít direkt préselt lébe; innovatív csavar ez a szénsavas macerációban. Jérôme édes borairól is híres, Chenin Blanc Coteaux de Layon stílusban, mely világszerte ritkaság, mivel papíron az édes bor hozzáadott kén nélkül lehetetlen. De nem Jérôme számára!

Jérôme Saurigny_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Jérome_Saurigny_Biclir_2022New

    Ország: Franciaország
    Régió: Anjou, Loire
    Termelő: Jérôme Saurigny
    Fajta: vörös

    2022 extrém nehéz év volt a Loire-ban, Jérome számára is drámai fagyok vitték el termésének nagy részét.
    Úgy döntött, hogy a megmaradt mennyiséget egy cuvée-ként készíti el, így született meg a Biclir, mely tartalmazza a birtok összes szőlőfajtáját: Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Grolleau és Gamay.
    A fajták külön kerültek feldolgozásra, leginkább flottation (préslében ázott fürtök és / vagy bogyók) illetve néhány fajta esetében több hónap héjon tartás ötvözésével. Érlelés üvegszálas edényekben és többedszer használt tölgyfahordókban.
    A végeredmény egy energiától duzzadó légies vörösbor, trópusi gyümölcsökkel, virágokkal, sok-sok mély és cizellált ízjeggyel. Elképesztő bor.
    Kosárba teszem