JÉRÔME SAURIGNY
Loire, Franciaország
Jérôme a 2000-es évek elején organikusan létrejött közösség tagja, akik a Loire-völgyben telepedtek le. Fiatal, a természet iránt elkötelezett, natúr borokat készítő, gyakran első generációs borászok. Hosszú napokat dolgoznak a szőlőben és a pincében, egyszerűen élnek. Ha szükségük van támogatásra, egymáshoz fordulnak és eszmét cserélnek, de végül mindannyian a saját egyéni útjukat járják a természetes borkészítés felé.
Jérôme Saurigny borászatot tanul Bordeaux-ban, majd tanulmányait követően pincemesterként dolgozik Pomerolban. Egy véletlen találkozás hozza össze Patrick Desplats-val és Sébastien Dervieux-nek (közismertebb nevén Babass-szal), s ez a találkozó végérvényesen megváltoztatja látásmódját és borfilozófiáját. Több éven át dolgozik a Domaine des Griottes-nál, a Babass és Desplats által alapított, úttörő és kompromisszumok nélküli, anjou-i természetes borok egyik első birtokán.
2005-ben határozza el, hogy maga mögött hagyva a klasszikus, bordeaux-i hagyományokat, 6,5 hektáron lóval és ekével kezd gazdálkodni. A fókuszban elsősorban a Chenin Blanc, Cabernet Franc, Sauvignon Blanc és a Grolleau kerül, melyek a régió honos fajtái. A kemény fagyok hatására Jérôme idővel a különböző szőlőfajták együtt erjesztésével kezd kísérletezni, s ezzel teljesen újrahatározza a fehér és a vörös borok határait. Gyakran alkalmazza a Daniel Sage által ihletett „flottation” technikát is, ahol egész fürtöket merít direkt préselt lébe; innovatív csavar ez a szénsavas macerációban. Jérôme édes borairól is híres, Chenin Blanc Coteaux de Layon stílusban, mely világszerte ritkaság, mivel papíron az édes bor hozzáadott kén nélkül lehetetlen. De nem Jérôme számára!

A TERMELŐ BORAI
-
New
Ország: Franciaország
Régió: Anjou, Loire
Termelő: Jérôme Saurigny
Fajta: vörös2022 extrém nehéz év volt a Loire-ban, Jérome számára is drámai fagyok vitték el termésének nagy részét.Kosárba teszem
Úgy döntött, hogy a megmaradt mennyiséget egy cuvée-ként készíti el, így született meg a Biclir, mely tartalmazza a birtok összes szőlőfajtáját: Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Grolleau és Gamay.
A fajták külön kerültek feldolgozásra, leginkább flottation (préslében ázott fürtök és / vagy bogyók) illetve néhány fajta esetében több hónap héjon tartás ötvözésével. Érlelés üvegszálas edényekben és többedszer használt tölgyfahordókban.
A végeredmény egy energiától duzzadó légies vörösbor, trópusi gyümölcsökkel, virágokkal, sok-sok mély és cizellált ízjeggyel. Elképesztő bor.
Jérôme Saurigny Biclir 2022
15 600 Ft