CLAUS PREISINGER
Claus először csak hobbiból, édesapjával együtt kezd szőlővel és borral foglalkozni. Néhány évet a szomszédos Hans Nittnaus, Burgenland egyik kékfrankos állócsillaga mellett dolgozik. Mestere és ez az időszak olyan meghatározó számára, hogy végérvényesen a szőlőt választja hivatásaként. Első évjáratával 2000-ben 3 hektárról mutatkozik be, melyet a mai napra egészen 19 hektárra, mindösszesen 64 különböző parcellára bővít. Minden területén kompromisszummentes biodinamikus gazdálkodást folytat, 2009-től pedig certifikált is (Respekt). Modern, letisztult pincéje a Gols-on kívül, a helyi pincéktől távol rejtőzik, mely egyben Claus alkotással kapcsolatos alapvetését is tükrözi:
„Rengeteg kiemelkedő bor van már, de egyik sem az én eszményképem. A saját boromat szeretném inkább elkészíteni. Ha esetleg ez így is kiemelkedő, akkor már boldog vagyok!”
Claus szeme előtt célként egy termőhelyet jól kifejező, tiszta, egyensúlyos bor lebeg, melyet bevált formulák követése helyett ösztönei által vezérelve, fáradhatatlanul kísérletezve és új interpretációkat keresve szeretne elérni. Ő az első osztrák borász, aki héjon erjesztett fehérekkel kísérletezik.
Borait különböző típusú amfórákban, valamint nagyobb, 1000L feletti hordókban erjeszti és érleli. A pincemunka, azaz az út, amíg a szőlő végül a palackba kerül elképesztően minimalista és beavatkozásmentes. A borok derítetlenül, szűretlenül és döntő többségében kén hozzáadása nélkül kerülnek palackozásra.

A TERMELŐ BORAI
-
Sold
Ország: Ausztria Régió: Burgenland Termelő: Claus Preisinger Fajta: fehér Alkoholtartalom: 10,50%
Tovább
termékleírásSankt Laurent Ancestral 2018
7 715 FtOrszág: Ausztria Régió: Burgenland Termelő: Claus Preisinger Fajta: vörös Alkoholtartalom: 12%
Kosárba teszem
A Fertő-tó északi részén járunk, a hűvös, szeles parndorfi-fennsíkon, ahol barna és mészköves a talaj. Nyitott kádakban 2 hétig héjon erjed, majd kisméretű 228 literes hordókban érlelődik. Törékeny, elegáns, elképesztő Pinot Noir.Pinot Noir 2018
11 900 FtÚj
Ország: Ausztria
Régió: Burgenland
Termelő: Claus Preisinger
Fajta: fehér
Alkoholtartalom: 12,50 %A „Kalkstein” név a Kékfrankos termőhelyén található rétegzett mészkőtalajra utal, ahol a szőlők átlagos életkora 30 év. Kézi szüret, spontán erjedés acéltartályban, majd a használt nagy fahordóban hat hónap érlelés. Palackozás előtt minimális mennyiségű ként kap.
Kosárba teszemKalkstein 2019
4 200 FtÚj
Ország: Ausztria
Kosárba teszem
Régió: Burgenland
Termelő: Claus Preisinger
Fajta: fehér
Alkoholtartalom:Kalk und Kiesel Weiss 2019
6 400 FtÚj
Ország: Ausztria
Régió: Burgenland
Termelő: Claus Preisinger
Fajta: vörös
Alkoholtartalom: 11,5%Érdekes módon az ehhez a cuvée-hez használt szőlő mind egy területről származik, mégis több fajtát rejt magában, közülük körülbelül 20 százalék fehér szőlő. Rövid ideig kerülnek macerálásra, mely egy könnyű levet eredményez. Miután az erjedés acéltartályban végbemegy, többedik töltésű tölgyfahordókban hagyják a bor érni. A bort kén hozzáadása nélkül palackozzák.
Kalk und Kiesel Rot 2017
6 100 FtOrszág: Ausztria Régió: Burgenland Termelő: Claus Preisinger Fajta: vörös Alkoholtartalom: 13%
Kosárba teszem
Kékfrankos az agyagpalás és mészköves talajú Edelgraben dűlőből. Két hétig héjon erjed, majd préselés után 1 évet amfórában seprőn érlelődik. A szőlő héjjal együtt 5 hónapot tölt amfórában, majd pedig öreg ászokhordóban érlelődik.ErDELuftGRAsundreBEN BF 2016
11 900 Ft