föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

  • Nincsenek termékek a kosárban.
ÖSZTÖNÖSSÉG, MINIMALIZMUS, KÍSÉRLETEZÉS

CLAUS PREISINGER

Claus először csak hobbiból, édesapjával együtt kezd szőlővel és borral foglalkozni. Néhány évet a szomszédos Hans Nittnaus, Burgenland egyik kékfrankos állócsillaga mellett dolgozik. Mestere és ez az időszak olyan meghatározó számára, hogy végérvényesen a szőlőt választja hivatásaként. Első évjáratával 2000-ben 3 hektárról mutatkozik be, melyet a mai napra egészen 19 hektárra, mindösszesen 64 különböző parcellára bővít. Minden területén kompromisszummentes biodinamikus gazdálkodást folytat, 2009-től pedig certifikált is (Respekt). Modern, letisztult pincéje a Gols-on kívül, a helyi pincéktől távol rejtőzik, mely egyben Claus alkotással kapcsolatos alapvetését is tükrözi:

„Rengeteg kiemelkedő bor van már, de egyik sem az én eszményképem. A saját boromat szeretném inkább elkészíteni. Ha esetleg ez így is kiemelkedő, akkor már boldog vagyok!”

Claus szeme előtt célként egy termőhelyet jól kifejező, tiszta, egyensúlyos bor lebeg, melyet bevált formulák követése helyett ösztönei által vezérelve, fáradhatatlanul kísérletezve és új interpretációkat keresve szeretne elérni. Ő az első osztrák borász, aki héjon erjesztett fehérekkel kísérletezik.

Borait különböző típusú amfórákban, valamint nagyobb, 1000L feletti hordókban erjeszti és érleli. A pincemunka, azaz az út, amíg a szőlő végül a palackba kerül elképesztően minimalista és beavatkozásmentes. A borok derítetlenül, szűretlenül és döntő többségében kén hozzáadása nélkül kerülnek palackozásra.

CLAUS PREISINGER
A TERMELŐ BORAI
  • Sold

    Ország: Ausztria Régió: Burgenland Termelő: Claus Preisinger Fajta: fehér Alkoholtartalom: 10,50%
    termékleírás

    Tovább
  • Ország: Ausztria Régió: Burgenland Termelő: Claus Preisinger Fajta: vörös Alkoholtartalom: 12%
    A Fertő-tó északi részén járunk, a hűvös, szeles parndorfi-fennsíkon, ahol barna és mészköves a talaj. Nyitott kádakban 2 hétig héjon erjed, majd kisméretű 228 literes hordókban érlelődik. Törékeny, elegáns, elképesztő Pinot Noir.

    Kosárba teszem
    Pinot Noir 2018
    11 900 Ft
  • Ország: Ausztria
    Régió: Burgenland
    Termelő: Claus Preisinger
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12,50 %

    A „Kalkstein” név a Kékfrankos termőhelyén található rétegzett mészkőtalajra utal, ahol a szőlők átlagos életkora 30 év.  Kézi szüret, spontán erjedés acéltartályban, majd a használt nagy fahordóban hat hónap érlelés. Palackozás előtt minimális mennyiségű ként kap.

    Kosárba teszem
    Kalkstein 2019
    4 200 Ft
  • Ország: Ausztria
    Régió: Burgenland
    Termelő: Claus Preisinger
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,50%

    60% Weissburgunder (Pinot Blanc), 30% Grüner Veltliner, 10% Chardonnay. Két termőhelyről szüretelve,  az egyik krétás mészkő (kalk) és a másik kavicsos (keisel) talajjal.
    A szőlő 4 napig teljes egészében nyitott kádakban ázik.  Az érlelés részben amfórában, részben pedig különböző típusú hordókban történik, amelyek mindegyikét már legalább egyszer használták. A bor szűretlenül és kén nélkül kerül palackozásra.

     

    Kosárba teszem
  • Ország: Ausztria
    Régió: Burgenland
    Termelő: Claus Preisinger
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 11,5%

    Érdekes módon az ehhez a cuvée-hez használt szőlő mind egy területről származik, mégis több fajtát rejt magában,  közülük körülbelül 20 százalék fehér szőlő. Rövid ideig kerülnek macerálásra, mely egy könnyű levet eredményez. Miután az erjedés acéltartályban végbemegy, többedik töltésű  tölgyfahordókban hagyják a bor érni. A bort kén hozzáadása nélkül palackozzák.

     

    Kosárba teszem
  • Ország: Ausztria
    Régió: Burgenland
    Termelő: Claus Preisinger
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12%
    Agyagpalás és mészköves talajú Edelgraben dűlőből érkező fehérburgundi (Pinot Blanc). A szőlő héjjal együtt 5 hónapot tölt amfórában, majd pedig öreg ászokhordóban érlelődik.

    Kosárba teszem
  • Ország: Ausztria
    Régió: Burgenland
    Termelő: Claus Preisinger
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12%
    Agyagpalás és mészköves talajú Edelgraben dűlőből érkező zöld veltelini. A szőlő héjjal együtt 5 hónapot tölt amfórában, majd pedig öreg ászokhordóban érlelődik.

    Kosárba teszem
  • Ország: Ausztria Régió: Burgenland Termelő: Claus Preisinger Fajta: vörös Alkoholtartalom: 13%
    Kékfrankos az agyagpalás és mészköves talajú Edelgraben dűlőből. Két hétig héjon erjed, majd préselés után 1 évet amfórában seprőn érlelődik. A szőlő héjjal együtt 5 hónapot tölt amfórában, majd pedig öreg ászokhordóban érlelődik.

    Kosárba teszem