föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

BENCZE ISTVÁN – BENCZE BIRTOK

Szent György-hegy, Magyarország

István 2011-ben alapítja birtokát a Szent György-hegyen, mely 2013-ra éri el a végleges 18 hektáros méretet. A kezdetektől fogva organikusan, majd ‘15-től kezdve a teljes területen biodinamikusan dolgozik (Demeter certifikált), a régi magyar szőlőfajták és a termőhelyben rejlő potenciál feltárását tűzi ki célul.

Területei három fő egységbe tömörülnek, melyek mindegyike különböző magasságokban a Szent György-hegy déli oldalán fekszik. Kiemelt területe a 220-280 méter tengerszint feletti magasságban fekvő, sűrűn bazaltköves Templomdombi-dűlő. A talajra mindenhol jellemző a bazalt, némi tufa, pannon homokkő és barna erdei talaj keveredése, mely mélyebb rétegeiben mész- és vízereket rejt. Legfontosabb fajtái a rajnai rizling, pinot noir, kék bakator, furmint és a kéknyelű.

A borkészítés folyamata a kezdetekhez képest erőteljesen minimalizálódik, a hangsúly ma már szinte pusztán a tökéletes alapanyag megtermelésére helyeződik. A szőlőben a félvad egyensúlyi állapot megteremtését keresi, melyben a növények magasabb rendű, természetesebb kapcsolatot tudnak a környezetükkel kialakítani.

A pincében a présen kívül más elektromos eszközt már nem használ, gravitációs technikákkal, többféle típusú szabadon álló amfórával, kis- és nagyméretű hordókkal dolgozik. A tételeket nem deríti, nem szűri és 2018-as évjárattól kezdve teljesen elhagyja a kén használatát is

Bencze István_profile
A TERMELŐ BORAI
  • New

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    2014-ben telepített Chenin Blanc a Vinotéka körüli területről, mely kézi szüret után egészfürtösen került préselésre. Az érlelés kisméretű 330L-es terrakotta amforákban és 228L-es francia fahordókban történt 12 hónapig, ezekből pár hordó szándékosan nem került feltöltésre, így élesztőhártya (flor) is kialakult a felszínén. Az edények házasítása után további 18 hónap érlelésre került sor finomseprőn, 1500 L-es ovális hordóban. Szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül palackozva.

    Kosárba teszem
  • Bencze_Hárslevelű_2020New

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    Templomdombi-dűlő bazaltban gazdag talajáról kézzel szüretelve 2015-ös telepítésű Hárslevelű.
    Egészfürtösen préselve különböző típusú és méretű amforákban érlelve finomseprőn, mindössze egyszeri fejtéssel.
    Palackozás szűretlenül, derítetlenül, kén hozzáadása nélkül.

    Kosárba teszem
  • New

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös

    A Rókaluki dűlőben 1999-ben telepített Pinot Noir ültetvény legjobb kitettségű részéről válogatott szőlő az alapanyaga ennek a cuvée-nek. Nagyrészt egész fürtök és kisebb részt bogyózott alapanyag erjed együtt, csömöszölés nélkül, napi kétszer meglocsolva. Kíméletes préselés után gravitációval kerül 2500L-es többedik töltésű fahordóba seprőn érlelésre 12 hónapig. Átfejtés nélkül, szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül kerül palackba.

    Kosárba teszem
  • Bencze Pétillant Blanc_2021Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    Szent György-hegyi Pétillant, mely Chenin Blanc (38%), Pinot Blanc (18%) és Pinot Noir (44%) házasítása. Egészfürtös préselés, acéltartályos erjedés, majd palackba kerül 16 gramm/l cukorral, koronazárral lezárva, ahol az erjedést befejezi. 2023 januárjában degorzsálva. Komplex: fehér virágok, fehérhúsú barack, friss körte és egy csomó citrus.

    Tovább
  • Bencze_Kékfrankos_2021Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös

    Három Kékfrankos klónt telepített István 2017-ben a Rókaluki-dűlő agyagosabb részére: osztrák A4-es, ruszti Triebaumer és Szentesi-Losonci páros által szelektált fajtákat. Szeptember 13-i szüretet követően kádba bogyózták a gyümölcsöt, melyet nyolc nap után kíméletesen préseltek pneumatikus préssel. A bor két 228 literes harmad töltésű francia hordóba került és innen palackozták szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül 2022. májusában.

    Tovább
  • Bencze_Olaszrizling_2021Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    Hosszú idő óta a pince első Olaszrizlingje, fiatal ültetvényről. SK54-es Olaszrizling szerémségi klón, melyet István 2017-ben telepített a Rókaluki-dűlő magasabb részére, agyagos-bazaltos talajra. A szüret 2021-ban szeptember 13-ra esett, majd a gyümölcsöt egész fürtben, lassan, kíméletesen préselték. Innen gravitációval került a lé 400 literes első töltésű francia hordóba érlelésre. Mint a Birtok összes bora, ez is szűretlenül, derítetlenül, kén hozzáadása nélkül palackozásra 2022. augusztus 15-én.

    Tovább
  • Bencze_Autochthon_2021

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    A név jelentése latinul: őslakos, bennszülött. Ennek megfelelően a házasításban kizárólag őshonos, kárpát-medencei fajták kerültek házasításra: Furmint (22%), Hárslevelű (42%), Kéknyelű (14%) és Rózsakő (22%). A 2015-ben telepített ültetvények mindegyike a Templomdombi-dűlőben található. Minden fajtát egész fürtben préseltek, kivéve a Hárslevelű egy részét, mely egész fürtben erjedt (szénsavmacerációs eljárásban). A különböző fajták amforában és hordóban vegyesen kerültek érlelésre és házasítás után, 2022 augusztusában. szűretlenül és kén hozzáadása nélkül palackozásra.

    Kosárba teszem
  • Bencze_Furmint_2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    A Furmint második évjárata, a pincészet egyik legkiemelkedőbb, sűrűn bazaltköves területről, a Templomdombi dűlőből. A 2015-ben telepített ültetvény háromféle klónból áll, melyek remekül kiegészítik egymást. A többlépcsős kézi szüretekre szeptember 10 és 16 között kerül sor, a gyümölcsöt kíméletes egészfürtös préseléssel tárták fel. Erjedés és érlelés különböző típusú amforákban 13 hónapig. A különböző szüretekből és ezen belül egy adott a présléből is mindig különböző egyéniségű résztételek születnek, melyek közül a legnagyobb energiájú, legizgalmasabb edények kerültek házasításra 2022 novemberében. Palackozás derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
  • Bencze_Aries1_2019

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    Az Aries egy rajnai rizling a birtok legidősebb ültetvényéről, a Templomdombi dűlőből, amelyet 1976-ban telepítettek. A terület legfelső részén található teraszról csak néhány fürt per tőke került szüretelésre 2019. szeptember 19-én, itt az öreg ültetvényben nagy tőkehiány és az őzek jelenléte korlátozza a termést.
    A kíméletes egészfürtös préselés után gravitáció segítségével közvetlenül két nagyobb és egy kisebb amfórába.  Szűretlen, derítetlen és kén hozzáadása nélkül került palackba.

    Kosárba teszem
    Bencze Aries 2019
    13 400 Ft
  • Bencze_Pétillant_Rosé_2

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: rosé
    Alkoholtartalom: 12%

    Pétillant Naturel a Szent György-hegyről!
    A pétnat egy része Blauburger, Cabernet Sauvignon és Zervin, melyek 7 napos szénsavmacerációval készültek és 8-dik napon kerültek kipréselésre. A másik rész Chenin Blanc egészfürtösen préselve került az első részhez, hogy az így készült cuvée együtt erjedjen acéltartályban. 16g/l maradékcukornál került letöltésre koronazárral, így az erjedés a palackban fejeződött be. Szűretlen, derítetlen és hozzáadott kén nélkül készül, 2022 elején degorzsálva.
    Izgalmas seprő teszi teljesebbé és gazdaggá.

    Kosárba teszem
  • Bencze_Virgo_2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,5 %

    Első alkalommal 2014-ben, az akkori extrém esős évjárat miatt készített István Pinot Noir-ból fehér, csendes bort. A 2014-hez képest jóval hangsúlyosabban, az éles, magas savra szerette volna a hangsúlyt fektetni, kifinomultabb hordóhasználattal és természetesen natúr borként újraértelmezve. A talaj összetevői a Rókalyuki-dűlő alsó részében nagyrészt agyag, pannon-homok és homokkő. Jellemző rá, hogy jóval kevésbé bazaltos, mint a felsőbb részek, magasabban fekvő dűlők, de az erózió az évszázadok alatt finom por formájában itt gyűjti össze a fentebbről lefolyt bazaltőrleményt, egyéb hordalékot és üledéket. A szőlőt egészfürtösen, kíméletesen préselték, a mustot egyenesen 228 literes francia hordóba töltötték. Erjedés után a hordókat némileg (95%) feltöltötte, majd így 9 hónapot töltött seprőn mozgatás nélkül, felszínén élesztőhártya alakult ki. A következő év augusztus végén került palackozásra kén hozzáadása nélkül, derítetlenül és szűretlenül.

    Tovább
  • Bencze_Pinot_Noir_2021

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös, Pinot Noir
    Alkoholtartalom: 10,50%

    A birtok belépő kategóriába eső gyümölcsös, jóivású Pinot Noir-ja, mely az ültetvény alsó, agyagos-homokos-homokköves részéből szüretéből született. A 2021-es évjáratban a szüret szeptember 2-re és 3-ra esett. A szőlőt nyitott, 1000L-es kádakba bogyózták, nagyon kíméletes csömöszölés mellett 10 napig héjon erjedt, majd pedig préselés után kb 80% burgundi kis hordókban, kb 10% amfórában és kis részben acélhordóban seprőn fél évig érlelődött. Derítés és szűrés nélkül került palackba, kén hozzáadása nélkül.

    Kosárba teszem
  • Bencze_Kéknyelű_2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12%

    A Kéknyelű egy nagyon ritka, őshonos badacsonyi szőlőfajta, mely kései érésű, a szárazságra roppant érzékeny és csak a legkiemeltebb dűlőkben érzi jól magát. Egzotikus aromatikával, és semmihez sem hasonlítható egyedi szerkezettel rendelkezik. 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban összesen közel 1,5 hektárt telepített István a fajtából az egyik legkiemelkedőbb, sűrűn bazaltköves területén, a Templomdombi-dűlőben. A szeptember közepén, 2 napos gondos kézi szüretet egészfürtös préselés követett és 4 órás héjon áztatás. Az erjesztés és érlelés amforákban történt, ahol 10 hónapot töltött seprőn. Júliusban került palackozásra, szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
  • Bencze_Riesling_2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,5%

    A ‘Riesling’ sorozatban minden évben a több szüreti időpontban szüretelt tisztán Rajnai rizling tételeket házasítják, melyek a kiemelt tehetségű Templomdombi-dűlőből 2015-ben telepített ültetvényünkből származnak. A szüretre 2020-ban szeptember 3-11 napokon került sor. Az egészfürtös préselést követően különböző típusú és méretű amforákban erjed. 14 hónapig a seprőn érlelődik, majd a palackozás előtt tartályba kerül összefejtésre, ahonnan derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül a palackba.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom:

    Nagyon ritka őshonos magyar fajta, 100% Kék bakator, melyet 1999-ben telepítettek a Rókaluki-dűlő meszes, homokos, bazaltos területén. Bogyozótt alapanyag mely roppantás nélkül 10 napig erjedt nyílt kádban, közben napi kétszer lett nagyon óvatosan kézzel csömöszölve. Kíméletes préselést követően 250L-es amfórákban érik 6 hónapig. Szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül kerül palackba.

    Tovább
  • Bencze Solis 2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 11,5%

    22 éves Cabernet Sauvignon ültetvény, a Rókaluki-dűlő magasabban fekvő területről, mely szórványosan bazalttal beszórt agyag és Pannon homok, homokkő keveréke.
    A fürtök bogyózás, zúzás nélkül kerültek fehér szőlő erjedő mustjába úgy, hogy a must csak 10%-ban lepte el a szőlőt. 8 nap után nagyon kíméletesen, egészfürtösen préselték a félig erjedt gyümölcsöt, majd a préslé gravitációsan került harmadtöltésű 228L francia hordókba, ahonnan következő májusban töltötték le derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül.
    Különlegessége a palacknak, hogy az 1 Bor 1 Vers kezdeményezéshez csatlakozva, a palackot egy magyar kortárs költő verse egészíti ki. István Solisához Kemény Zsófi tollából olvashattok egy költeményt, mely szorosan kapcsolódik a borhoz is.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 11,5%

    A birtok kakukktojás tétele a Templomdombi-dűlőből. A Furmint ültetvény telepítésekor véletlenül más szőlőfajta is került az oltványkötegekbe, így az egész területen belül elszórva néhányszáz Blauburger tőke vert gyökeret a sűrűn bazaltköves talajba. A fürtök egészfürtösen, érintetlenül kerültek kádakba, majd 4 nap után kezdték el taposni őket. 12 nap erjedést követően préselték, majd acéltartályban érlelték 6 hónapot. Palackozás derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
    Bencze Blau 2019
    5 900 Ft
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,51%

    A 2014-ben telepített Rózsakő kísérleti tétel a fiatal “Másfél” nevű dűlőről. A szőlő két autochton fajta (Kéknyelű, Budai zöld) helyi hibridje. A feldolgozott szőlő 2/3-a finom egészfürtös préselésen esett át, az ebből kapott mustot 2 darab 500 literes tölgyfahordóba helyezték. A fennmaradó 1/3-t egész fürtösen erjesztették nyitott kádakban maceráció nélkül, CO2 alatt, 3 héten keresztül.

    Ez utóbbi mennyiség a préselést követően a tölgyfahordókba került, melyeket 1 évig seprőn tartottak, továbbá egyikük flor alatt erjedt. A palackozás előtt 2 hónappal a két tölgyfahordó tartalmát gravitációs módszerrel, seprő nélkül házasították egy tartályba, amelyet végül 2019 novemberében töltöttek palackba. Derítetlen, szűretlen tétel, kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12%

    Pétillant Naturel, 100% chenin blanc-ból.

    A szőlő vinotéka környéki ültetvényekről származik, melyeket István 2014-ben telepített és a kezdetektől biodinamikus szemlélettel művelt. 2018.08.28-i szüret után 70%-ban egészfürtös feldolgozás acéltartélyban erjesztve, 30%-ban bogyózott alapanyag, terracotta amfórában erjesztve.
    Degorzsálva 2020-ban, szűretlen, derítetlen, kén hozzáadása nélkül készült.

    Tovább