föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

BENCZE ISTVÁN – BENCZE BIRTOK

Szent György-hegy, Magyarország

István 2011-ben alapítja birtokát a Szent György-hegyen, mely 2013-ra éri el a végleges 18 hektáros méretet. A kezdetektől fogva organikusan, majd ‘15-től kezdve a teljes területen biodinamikusan dolgozik (Demeter certifikált), a régi magyar szőlőfajták és a termőhelyben rejlő potenciál feltárását tűzi ki célul.

Területei három fő egységbe tömörülnek, melyek mindegyike különböző magasságokban a Szent György-hegy déli oldalán fekszik. Kiemelt területe a 220-280 méter tengerszint feletti magasságban fekvő, sűrűn bazaltköves Templomdombi-dűlő. A talajra mindenhol jellemző a bazalt, némi tufa, pannon homokkő és barna erdei talaj keveredése, mely mélyebb rétegeiben mész- és vízereket rejt. Legfontosabb fajtái a rajnai rizling, pinot noir, kék bakator, furmint és a kéknyelű.

A borkészítés folyamata a kezdetekhez képest erőteljesen minimalizálódik, a hangsúly ma már szinte pusztán a tökéletes alapanyag megtermelésére helyeződik. A szőlőben a félvad egyensúlyi állapot megteremtését keresi, melyben a növények magasabb rendű, természetesebb kapcsolatot tudnak a környezetükkel kialakítani.

A pincében a présen kívül más elektromos eszközt már nem használ, gravitációs technikákkal, többféle típusú szabadon álló amfórával, kis- és nagyméretű hordókkal dolgozik. A tételeket nem deríti, nem szűri és 2018-as évjárattól kezdve teljesen elhagyja a kén használatát is

Bencze István_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Bencze Pétillant Blanc_2021Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12%

    Szent György-hegyi Pétillant, mely chenin blanc, pinot blanc és pinot noir házasítása. Egészfürtös préselés, acéltartályos erjedés, majd palackba kerül koronazárral, ahol az erjedést befejezi. 2022 márciusban degorzsálva. Illatban citrusok, tavaszi virágok, kortyban frissítő savak és egy kis grapefruitos kesernye.

    Tovább
  • Bencze Autochthon 2020New

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12%

    A név jelentése latinul: őslakos, bennszülött. Ennek megfelelően a házasításban kizárólag őshonos, kárpát-medencei fajták kerültek házasításra: Furmint (22%), Hárslevelű (46%), Kéknyelű (21%) és Rózsakő (11%). A 2015-ben telepített ültetvények mindegyike a Templomdombi-dűlőben található. A fajtákat különböző időpontokban, az adott fajtánál megfelelő érettségben szüretelték. A Hárslevelű 20%-a bogyózva, nyílt kádakban erjed, a másik része, illetve a teljes Kéknyelű, Furmint és Rózsakő részek egészfürtösen préselve kerülnek különböző méretű és anyagú amforákba. A fajták ezekben még külön érlelődnek finomseprőn, majd a válogatás után kerülnek összefejtésre és letöltésre derítetlenül, szűretlenül és kén hozzáadása nélkül.

    Kosárba teszem
  • Bencze_Pétillant_Rosé_2021Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: rosé
    Alkoholtartalom: 12%

    Pétillant Naturel a Szent György-hegyről!
    A pétnat egy része Blauburger, Cabernet Sauvignon és Zervin, melyek 7 napos szénsavmacerációval készültek és 8-dik napon kerültek kipréselésre. A másik rész Chenin Blanc egészfürtösen préselve került az első részhez, hogy az így készült cuvée együtt erjedjen acéltartályban. 16g/l maradékcukornál került letöltésre koronazárral, így az erjedés a palackban fejeződött be. Szűretlen, derítetlen és hozzáadott kén nélkül készül, 2022 elején degorzsálva.
    Izgalmas seprő teszi teljesebbé és gazdaggá!

     

     

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 13%

    2014-ben telepített Chenin Blanc, mely kézi szüret után egészfürtösen került préselésre. Az érlelés kisméretű 330L-es terracotta amfórákban és 228L-es francia fahordókban történt 11 hónapig, ezekből pár hordó szándékosan nem került feltöltésre, így élesztőhártya (flor) is kialakult a felszínén. Az edények házasítása után további 8 hónap érlelésre került sor finomseprőn, acéltartályban. 2021 tavaszán palackozták szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,5%

    A ‘Riesling’ sorozatban minden évben a több szüreti időpontban szüretelt tisztán Rajnai rizling tételeket házasítják, melyek a kiemelt tehetségű Templomdombi-dűlőből 2015-ben telepített ültetvényünkből származnak. A szüretre 2019-ben szeptember 11-12 napokon került sor. Az egészfürtös préselést követően különböző típusú és méretű amforákban és egy 1500 literes ovális szlavón hordóban erjed. 10 hónapig a seprőn érlelődik, majd a palackozás előtt egy hónappal tartályba kerül összefejtésre, ahonnan derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül a palackba.

    Tovább
  • Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom:

    Az “Aries I.” egy rajnai rizling a birtok legidősebb ültetvényéről, a Tempolomdombi dűlőből, amelyet 1976-ban telepítettek. Kíméletes egészfürtös préselés után gravitáció segítségével közvetlenül 750L-es amfórákba kerül 18 hónap érlelésre. Szűretlen, derítetlen és kén hozzáadása nélkül került palackba.

    Ebben az évjáratban 2 amfóra Aries készült, melyek annyira különböző személyiséggel rendelkeznek, hogy külön kerültek palackozásra, ezt jelöli az I. sorszám.

    Kosárba teszem
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom:

    Nagyon ritka őshonos magyar fajta, 100% Kék bakator, melyet 1999-ben telepítettek a Rókaluki-dűlő meszes, homokos, bazaltos területén. Bogyozótt alapanyag mely roppantás nélkül 10 napig erjedt nyílt kádban, közben napi kétszer lett nagyon óvatosan kézzel csömöszölve. Kíméletes préselést követően 250L-es amfórákban érik 6 hónapig. Szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül kerül palackba.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 11,50%

    A Rókaluki dűlőben 1999-ben telepített Pinot Noir ültetvényről szüretelt alapanyag, mely nyílt kádakban nagyobb részt egész fürtben, kisebb részt bogyózva erjed 10 napig. Kíméletes préselés után gravitációval kerül 2500L-es fahordóba seprőn érlelésre 12 hónapig. Szűretlenül, derítetlenül hozzáadott kén nélkül kerül palackba.

    Tovább
  • Bencze Solis 2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 11,5%

    22 éves Cabernet Sauvignon ültetvény, a Rókaluki-dűlő magasabban fekvő területről, mely szórványosan bazalttal beszórt agyag és Pannon homok, homokkő keveréke.
    A fürtök bogyózás, zúzás nélkül kerültek fehér szőlő erjedő mustjába úgy, hogy a must csak 10%-ban lepte el a szőlőt. 8 nap után nagyon kíméletesen, egészfürtösen préselték a félig erjedt gyümölcsöt, majd a préslé gravitációsan került harmadtöltésű 228L francia hordókba, ahonnan következő májusban töltötték le derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül.
    Különlegessége a palacknak, hogy az 1 Bor 1 Vers kezdeményezéshez csatlakozva, a palackot egy magyar kortárs költő verse egészíti ki. István Solisához Kemény Zsófi tollából olvashattok egy költeményt, mely szorosan kapcsolódik a borhoz is.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 11,5%

    A birtok kakukktojás tétele a Templomdombi-dűlőből. A Furmint ültetvény telepítésekor véletlenül más szőlőfajta is került az oltványkötegekbe, így az egész területen belül elszórva néhányszáz Blauburger tőke vert gyökeret a sűrűn bazaltköves talajba. A fürtök egészfürtösen, érintetlenül kerültek kádakba, majd 4 nap után kezdték el taposni őket. 12 nap erjedést követően préselték, majd acéltartályban érlelték 6 hónapot. Palackozás derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
    Bencze Blau 2019
    5 900 Ft
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,9%

    A pincészet első Furmint tétele az egyik legkiemelkedőbb, sűrűn bazaltköves területről, a Templomdombi dűlőből. A 2015-ben telepített ültetvény háromféle klónból áll, melyek remekül kiegészítik egymást. A többlépcsős kézi szüretekre szeptember első felében kerül sor, a gyümölcsöt kíméletes egészfürtös préseléssel tárták fel. Erjedés és érlelés különböző típusú amforákban 9 hónapig. A különböző szüretekből és ezen belül egy adott a présléből is mindig különböző egyéniségű résztételek születnek, melyek közül a legnagyobb energiájú, legizgalmasabb 3 edény kerül házasításra. Palackozás derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,51%

    A 2014-ben telepített Rózsakő kísérleti tétel a fiatal “Másfél” nevű dűlőről. A szőlő két autochton fajta (Kéknyelű, Budai zöld) helyi hibridje. A feldolgozott szőlő 2/3-a finom egészfürtös préselésen esett át, az ebből kapott mustot 2 darab 500 literes tölgyfahordóba helyezték. A fennmaradó 1/3-t egész fürtösen erjesztették nyitott kádakban maceráció nélkül, CO2 alatt, 3 héten keresztül.

    Ez utóbbi mennyiség a préselést követően a tölgyfahordókba került, melyeket 1 évig seprőn tartottak, továbbá egyikük flor alatt erjedt. A palackozás előtt 2 hónappal a két tölgyfahordó tartalmát gravitációs módszerrel, seprő nélkül házasították egy tartályba, amelyet végül 2019 novemberében töltöttek palackba. Derítetlen, szűretlen tétel, kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12%

    A Kéknyelű egy nagyon ritka, őshonos badacsonyi szőlőfajta, mely kései érésű, a szárazságra roppant érzékeny és csak a legkiemeltebb dűlőkben érzi jól magát. Egzotikus aromatikával, és semmihez sem hasonlítható egyedi szerkezettel rendelkezik. 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban összesen közel 1,5 hektárt telepített István a fajtából az egyik legkiemelkedőbb, sűrűn bazaltköves területén, a Templomdombi-dűlőben, melyről ez, a 2019-es évjárat az első. A szeptember második felére eső gondos kézi szüretet egészfürtös préselés követett. Az erjesztés és érlelés 750 literes amforákban történt, ahol 10 hónapot töltött seprőn. A különböző szüretekből és ezen belül egy adott a présléből is mindig különböző egyéniségű résztételek születnek, melyek közül a legnagyobb energiájú, legizgalmasabb 3 edény került házasításra.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös, Pinot Noir
    Alkoholtartalom: 11,50%

    A birtok belépő kategóriába eső gyümölcsös, jóivású Pinot Noir-ja, mely az ültetvényünk alsó részéből szüretéből született. A 2019-as évjáratban a szüret szeptember 2-re és 4-re esett. A szőlőt nyitott kádakba bogyóztuk, nagyon kíméletes csömöszölés mellett 10 napig héjon erjedt, majd pedig préselés után 60% acéltartályban, 30% kis hordóban, 10% amfórában seprőn fél évig érlelődött. Derítés és szűrés nélkül került palackba, kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12%

    Pétillant Naturel, 100% chenin blanc-ból.

    A szőlő vinotéka környéki ültetvényekről származik, melyeket István 2014-ben telepített és a kezdetektől biodinamikus szemlélettel művelt. 2018.08.28-i szüret után 70%-ban egészfürtös feldolgozás acéltartélyban erjesztve, 30%-ban bogyózott alapanyag, terracotta amfórában erjesztve.
    Degorzsálva 2020-ban, szűretlen, derítetlen, kén hozzáadása nélkül készült.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12,8%

    A pince második Hárslevelű évjárata és az első, amely teljesen natúr!
    A 2019-es évjárat nagyon kevés csapadékkal indult, majd az előző fél évtizedhez képest szokatlan, nagyon hűvös és esős május következett. Július újra aszályos volt, tovább fokozva ezzel a csapadék eloszlásának egyenetlenségét, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb problémája. A szikrázóan napos, hűvös, száraz ősz viszont mindenért kárpótolt bennünket és kiszámítható szüreti időszakot eredményezett.
    Tökéletes állapotú gyümölcsöt szüretelhetek szeptember 19-én, melynek 85%-át egészfürtösen préselték, 15%-a pedig bogyózva erjesztőkádba került. A héjon erjesztett részt 10 nap után préselték, majd ezután acéltartályba került. Az egészfürtös préslé különböző méretű amfórákba került, ahol spontán erjedt november közepéig. Az edényeket az erjedés végén a héjon erjesztett résszel töltötték fel teljesen, majd seprőn 10 hónapot érlelték.
    Palackozás derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,8 %

    Első alkalommal 2014-ben, az akkori extrém esős évjárat miatt készített István Pinot Noir-ból fehér, csendes bort. A 2014-hez képest jóval hangsúlyosabban, az éles, magas savra szerette volna a hangsúlyt fektetni, kifinomultabb hordóhasználattal és természetesen natúr borként újraértelmezve. A talaj összetevői a Rókalyuki-dűlő alsó részében nagyrészt agyag, pannon-homok és homokkő. Jellemző rá, hogy jóval kevésbé bazaltos, mint a felsőbb részek, magasabban fekvő dűlők, de az erózió az évszázadok alatt finom por formájában itt gyűjti össze a fentebbről lefolyt bazaltőrleményt, egyéb hordalékot és üledéket. A szőlőt egészfürtösen, kíméletesen préselték, a mustot egyenesen 228 literes francia hordóba töltötték. Erjedés után a hordókat némileg (95%) feltöltötte, majd így 9 hónapot töltött seprőn mozgatás nélkül, felszínén élesztőhártya alakult ki. A következő év május végén került palackozásra kén hozzáadása nélkül, derítetlenül és szűretlenül.

    Tovább