föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

SZÓLÓ

Tokaj, Magyarország

Tímea szőlővel való kapcsolata egészen gyermekkorára datálódik vissza, már kislányként nagyszüleivel járja a szőlőt Tokaj-Hegyalján, besegít, amiben tud.
A család két hektárt művel Tállyán, mellette nagypapája a helyi kőbányában dolgozik, a nagymamája pedig szőlőoltványokat készít. Tanulni a nagyvárosba megy, de hamar ráébred, hogy a nyüzsgő, rohanó életvitellel nem tud azonosulni, így amikor a nagyszülők már az utolsó kis birtokrészt is eladni készülnek, 2009-ben hazatér, s átveszi a családi örökséget.

Az első években nagymamájával együtt művelik a szőlőt és a borkészítésben is számíthat nagyszülei segítségére. Ekkor hozza őt össze a sors Tamással, akinek inspiráló jelenléte azóta is rendkívül fontos a borászat életében. Támogatásával és biztatásával sikerül újra hozzájutni olyan területekhez, melyek régebben még a családhoz tartoztak. Megszállottsága és szüntelen kompromisszummentességre törekvése szilárd alapokat biztosít Timi finom energiáinak zavartalan kibontakozásához.

A természetesség magától értetődő, soha nem használtak gyomirtót, felszívódó szereket, illetve a pincében is elhagyták a nélkülözhető technikákat. Rájöttek, hogy a kisüzemi módszerekkel készített boraikban sokkal több a lélek, így 2019-től további technológiai lépést elhagyva, kizárólag szűretlenül, adalékanyagok használata nélkül készítik boraikat.

Timi hisz abban, hogy a szőlőművelésben a biodinamikus művelésmód mindennek az alapja, melyben az ember és a természet teljes összhangban tud együttműködni. A 10 hektáros birtok területének 70%-án Furmintot, 20%-án Hárslevelűt szüretelnek, a többi Sárga Muskotály, mely fiatalabb telepítés.  Olyan dűlőkben vannak ültetvényeik, mint a Dukát, Tökösmály, Bártfai, Hetény, Palota, Ötvenhold, Sípos, de Mád északkeleti részén, a Vilmány-dűlőben is rendelkeznek 0,8 hektárral.
Használnak helyi tölgyfa hordókat – a Kalina Kádárüzem hordóit választották – és kerámia tojásokat is, melyek finom oxidációt biztosító porózussága tökéletesen passzol a borvidék ásványos és hangsúlyos savú boraihoz.

Szóló_profile_2
A TERMELŐ BORAI
  • Szóló_Föld_2020

    Ország: Magyarország
    Régió: Tokaj
    Termelő: Szóló
    Fajta: fehér

    80% Furmint és 20% Hárslevelű a Sipos dűlő 60 éves tőkéiről. A vulkanikus-löszös talajról kézzel szüretelik a szőlőt, melyet egész fürtben préselnek. A must fele aclétartályban erjed, míg a másik fele 675 literes betontojásokban és 8 hónapot tölt finomseprőn, néhányszor óvatosan csömöszölve. Mindössze palackozás előtt, egyszer fejtik át.
    Kén hozzáadása nélkül 2021 májusában került letöltésre.

    Kosárba teszem
  • Szóló_Levegő_2020

    Ország: Magyarország
    Régió: Tokaj
    Termelő: Szóló
    Fajta: fehér

    100% Furmint a Hetény dűlőből, fiatal tőkékről, mindössze a második szüret gyümölcsei kerültek a borba. A vulkanikus-löszös talajról kézzel szüretelik a szőlőt, melyet egész fürtben préselnek. A must fele aclétartályban erjed, míg a másik fele 675 literes betontojásokban és 8 hónapot tölt finomseprőn, teljesen beavatkozásmentesen. Mindössze palackozás előtt, egyszer fejtik át.
    Kén hozzáadása nélkül 2021 májusában került letöltésre.

    Kosárba teszem
  • Szóló_Víz_2020

    Ország: Magyarország
    Régió: Tokaj
    Termelő: Szóló
    Fajta: fehér

    100% Furmint a Dukát dűlőből, ahol a tőkék átlag életkora 40 év körül mozog. A vulkanikus riolit tufás talajról kézzel szüretelik a szőlőt, melyet egész fürtben préselnek. A must aclétartályban erjed és 8 hónapot tölt szintén finomseprőn, teljesen beavatkozásmentesen. Mindössze palackozás előtt, egyszer fejtik át.
    Kén hozzáadása nélkül 2021 májusában került letöltésre.

    Kosárba teszem
  • Szóló_Largo_2019Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Tokaj
    Termelő: Szóló
    Fajta: fehér

    85% Furmint és 15% Hárslevelű, melyek kizárólag a mádi Vilmány dűlőből származnak, ahol a tőkék átlag életkora 40 év körül mozog. A vulkanikus és vörös agyagos talajról kézzel szüretelik a szőlőt, melyet egész fürtben préselnek. A must 2 db 300 literes hordóban erjed és 23 hónapot tölt szintén zempléni tölgyben.
    Kén hozzáadása nélkül 2021 szeptemberében mindössze 400 palack került letöltésre.

    Tovább
  • Szóló_Puro1_2019

    Ország: Magyarország
    Régió: Tokaj
    Termelő: Szóló
    Fajta: fehér

    95% Furmint és 5% Hárslevelű, fele-fele arányban a Sípos dűlő idős, 60 éves tőkéiről és a Hetény dűlő fiatal, 4 éves tőkéiről. Az erjesztés és érlelés két 675 literes kerámia tojásban történt. 2020. augusztusában palackozva kén hozzáadása nélkül.
    Illatban körte, birskompót és őszibarack, mely gyümölcsök ízben is visszaköszönnek. Elegáns, áramvonalas, selymes korty, feszes sav, lendület és energia árad minden porcikájából.

    Kosárba teszem
  • Szóló_Dolce_2021Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Tokaj
    Termelő: Szóló
    Fajta: édes

    40% Sárgamuskotály, 40% Kabar és 20% Hárslevelű, kései szüretben, 2021. október 24-én szüretelve. A botritiszes szemeket is tartalmazó fürtöket lebogyózták és egy hétig héjon áztatták majd préselés után finomseprőn 7 hónapot töltött a bor acéltartályban. 2022. júliusában palackozva 126 g/l maradékcukorral.

     

    Tovább
  • Szóló_Aszú_2017

    Ország: Magyarország
    Régió: Tokaj
    Termelő: Szóló
    Fajta: édes

    100% Furmint, mely a Birtok több területéről válogatott alapanyagából készül, riolittufás, andezites és egyéb vulkanikus kőzetekben gazdag talajról. A több körös kézi szüretben leválogatott botritiszes szemek egy hétig áznak héjon az erjedő kései szüreti Furmint mustban. A bor préselés után 18 hónapig zempléni tölgy hordóban érlelődik, mely a helyi Kalina kádárműhelyben készül. 10,5% alkoholtartalom mellett 222 g maradékcukorral 2021 júliusában palackozva.

    Kosárba teszem
    Szóló Aszú 2017
    24 400 Ft