föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

PIRI NATUREL – CHRISTINE PIEROTH

Nahe, Németország

A Pieroth család 1781 óta foglalkozik szőlőműveléssel Nahe-ban. Most Christine-en a sor, hogy új lendületet adjon a régi tőkéknek és a több százéves hordóknak.

Rheinhessen és Mosel között félúton található Nahe, s egyfajta középútként jelenik meg a két jól ismert borvidék között, mind földrajzi, mind természeti adottságait nézve. Németországban sehol máshol nincsenek ilyen extrém viszonyok, a Hunsrück hegyei bár védelmet nyújtanak a kora tavaszi fagyok ellen, de az esőt is elterelik más irányba.

A talaj összetétele szintén egyedülálló a Nahe folyása mentén: vulkanikus kőzetek, agyag, homokkő, melyek közül itt-ott kikandikál némi pala is. „Szerencsés vagyok, hogy ilyen adottságokkal dolgozhatok, érezhető és ízlelhető a borokban az az összetettség, melyet ez a termőhely ad.”

A sorok között virágok és vad növényzet burjánzik, bogarak, méhek és lepkék zúgnak. Ez a fajta biodiverzitás Christine számára elengedhetetlen, ő is egyre mélyebben ássa bele megát a biodinamikus művelés rejtelmeibe. Kertjében csalán, kamilla és más gyógynövények kaptak helyet, melyekből teákat készít a szőlő számára. A helyi növényvilág a palackokon is visszaköszön. A címkén látható levelek mindig az adott szőlőskertet körülvevő fákról származnak, melyekről Piri lenyomatot készít, mielőtt még digitális formát kapnának.

A borok tiszták és precízek, éppen olyanok, mint amilyennek a természet szánta őket. Szűretlenül, derítetlenül és kén hozzáadása nélkül, vagy néhány esetben közvetlenül palackozás előtt egy leheletnyi kén hozzáadásával kerülnek palackba. Piri boraihoz olyan titkok vezetnek, mint a szőlő felületén és a pincében jelen lévő vadélesztők, német tölgyfa hordók és a többszázéves pince kiegyensúlyozott klímája.

Piri_Naturel_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Piri_PétNat_2020New

    Ország: Németország
    Régió: Nahe
    Termelő: Christine Pieroth
    Fajta: rosé
    Alkoholtartalom: 10.00%
    Sötét, meggyszínű gyümölcsbomba habzó, ahogyan Christine leírja: Dornfelder bogyó-kompót.
    A szőlőt kézzel szüretelik és közvetlenül préselik rozsdamentes acéltartáyokba hőmérsékletszabályozás nélkül. Palackban fejezi be a fermentációt, azaz méthode ancestral készül. Mindössze 10%-os alkoholtartalommal, könnyed ital, igazi tavaszi-nyári kedvenc.

    Kosárba teszem
  • Piri_Naturel_PanderosaNew

    Ország: Németország
    Régió: Nahe
    Termelő: Christine Pieroth
    Fajta: rosé
    Alkoholtartalom: 11.50%
    Izgalmas rosé, nagyrészt Pinot Gris, melyhez fűszerként kerül Pinot Noir.
    A kézi szüretet követően, az egész fürtöket lábbal tapossák és részleges szénsavmacerációval egy hétig kádban erjednek. A fermentációt hordóban fejezi be a bor, ahol zavartalanul, saját seprőjén marad palackozásig. Szűretlen, derítetlen és kén hozzáadása nélkül készült.

     

    Kosárba teszem
  • Piri_Naturel_MathildaNew

    Ország: Németország
    Régió: Nahe
    Termelő: Christine Pieroth
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11.00%
    Rheinhessen 3 helyi fajtájának találkozása.
    Sylvaner, Kerner és Riesling hármasa, Burg Layer Rothenberg sziklás-köves talajáról. Egyik fele direkt préselve, egy másik pedig egy éjszakán át héjon áztatva. Részben acéltartályban, részben idős hordőkban érlelve, 2020 nyarán maradék cukorral, szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül palackozva. Frissen töltve finom pezsgés, lágy gyümölcsösség, frissítő könnyedség jellemzi, a mindössze 11% alkoholtartalom mellett. Dekantálás után a szénsav teljesen eltűnik, ha így szeretitek jobban.

     

    Kosárba teszem
  • Sold

    Ország: Németország
    Régió: Nahe
    Termelő: Christine Pieroth
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom:

    A szőlő a szomszédos Bechtheim környékéről származik, a tőkék kb. 15 évesek. A szüretet követően a fürtök részben szénsavmacerációs eljárással erjednek, majd gyengéden préselésre kerülnek. Régi barrique hordókban egészen júniusig eltart az erjedés. Csakúgy, mint a legtöbb tétel, ez a bor is 9 hónap érlelést kap és szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül kerül palackba.

     

    Tovább
  • Sold

    Ország: Németország
    Régió: Nahe
    Termelő: Christine Pieroth
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom:

    Szüret után a Riesling fürtök egészben kerültek feldolgozásra, felük régi, kis méretű hordókba, másik felük pedig acéltartályba került. Lábbal taposták, majd óvatosan kipréselték a maradék levet is. Az erjedés 6 hónapig tartott, majd 9 hónap érlelést követően került a két tétel házasításra és palackozásra, szűrés és kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
    Riesling 2019
    7 500 Ft