föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

PALYA BALÁZS

Szücsi, Mátra, Magyarország

Mint csiszolatlan gyémánt, úgy tűnt fel előttünk Palya Balázs és párja Julcsi, akik 2019-ben vágtak bele saját boraik palackozásába, piacra lépésük a 2020-as tételeikkel történt meg. Balázs helyi születésű, Julcsi pedig a szomszédos Nagyrédéről származik, ahol a szőlőtermesztés hosszú hagyományokra tekint vissza, az ő családja is ezzel foglalkozik. Szemtelenül fiatalok, végtelenül lelkesek és példamutatóan dolgosak, ha a szőlőben való munkáról és a borkészítésről van szó.

A Mátrai borvidék talaja változatos, megtalálható a többnyire pannon agyagon, löszön, andezi­ten, riolittufán kialakult csernozjom barna erdőtalaj, a fekete nyiroktalaj, az agyagbemo­sódásos erdőtalaj, a barnaföldek, de van hu­muszos pleisztocén és holocén homok is. A szőlőültetvényeket a Mátra hegyvonulata védi az északi szelektől, igaz, a csapadékot is felfoghatja, így a borvidék éghajlat kissé száraz, és a déli lejtőkön sok napsugárzás éri a szőlőt.

Jelenleg 0,75 hektár saját területen gazdálkodnak, mely a Kecske-kő lábánál fekszik a Tangó dűlőben. Fajtaösszetételt tekintve jelenleg Kékfrankossal és Cabernet Sauvignonnal foglalkoznak. Emellett 2020-ban vásároltak még egy kisebb területet Szücsiben 0,15ha méretben, mely a tervek szerint 2021-ben, mint field blend jelentkezik majd a portfólióban, öreg tőkék és be nem azonosított régi fajták együttállásából.

Az ültetvényeken organikusan gazdálkodnak. A szőlő feldolgozása teljes egészében kézzel történik, nem szűrnek, nem derítenek, a ként 2020-ban száműzték a pincéből. A borok mozgatása és palackozás során a gravitációt hívják segítségül.

Kemény munkával készül Szűcsiben a pár családi háza, ahol a pince is található. Tudatosan minimálisra fogva és berendezve: egy Kossuth-présen – mely Julcsi családi öröksége – 3 Zempléni tölgyfa hordón és néhány tartályon kívül a fiatalok nem igényelnek többet precíz és üdítően frissítő boraik elkészítéséhez.

Palya Balázs_profil
A TERMELŐ BORAI
  • Palya_Balázs_Kékfrankos_2021New

    Ország: Magyarország
    Régió: Mátra
    Termelő: Palya Balázs
    Fajta: vörös

    Szeptember elején szüretelt, 100% Kékfrankos. A teljes mennyiség 65%-a, mint ép bogyós rész, 35% préslével került felöntésre, amely 4 napig erjedt együtt spontán. Az erjedő murcit szabadeséssel másodtöltésű tölgyfahordóba és tartályba töltötték. Az erjesztőkádban lévő bogyós rész még 12 órát erjedt együtt, majd kíméletes préselést követően egy harmadik frakcióként tartályba töltötték. 9 hónap után a hordós és a két tartályos rész házasításra került, további 12 hónap tartályos érlelést követően minimális kén (10mg/l) hozzáadásával került palackba.
    Kosárba teszem
  • Play_Chardonnay_2022New

    Ország: Magyarország
    Régió: Mátra
    Termelő: Palya Balázs
    Fajta: fehér

    Szeptember közepén szüretelt tavaszföldi Chardonnay 65%-a kézzel, bogyózókereten került bogyózásra, amelyet a maradék 35%-ból egészfürtöspréselés által kinyert lében erjesztettek a levegőtől elzárva, 18 napon keresztül. Tartályból 8 hónap seprőn tartás után, kén hozzáadása nélkül palackozva.
    Kosárba teszem