föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

PALYA BALÁZS

Szücsi, Mátra, Magyarország

Mint csiszolatlan gyémánt, úgy tűnt fel előttünk Palya Balázs és párja Julcsi, akik 2019-ben vágtak bele saját boraik palackozásába, piacra lépésük a 2020-as tételeikkel történt meg. Balázs helyi születésű, Julcsi pedig a szomszédos Nagyrédéről származik, ahol a szőlőtermesztés hosszú hagyományokra tekint vissza, az ő családja is ezzel foglalkozik. Szemtelenül fiatalok, végtelenül lelkesek és példamutatóan dolgosak, ha a szőlőben való munkáról és a borkészítésről van szó.

A Mátrai borvidék talaja változatos, megtalálható a többnyire pannon agyagon, löszön, andezi­ten, riolittufán kialakult csernozjom barna erdőtalaj, a fekete nyiroktalaj, az agyagbemo­sódásos erdőtalaj, a barnaföldek, de van hu­muszos pleisztocén és holocén homok is. A szőlőültetvényeket a Mátra hegyvonulata védi az északi szelektől, igaz, a csapadékot is felfoghatja, így a borvidék éghajlat kissé száraz, és a déli lejtőkön sok napsugárzás éri a szőlőt.

Jelenleg 0,75 hektár saját területen gazdálkodnak, mely a Kecske-kő lábánál fekszik a Tangó dűlőben. Fajtaösszetételt tekintve jelenleg Kékfrankossal és Cabernet Sauvignonnal foglalkoznak. Emellett 2020-ban vásároltak még egy kisebb területet Szücsiben 0,15ha méretben, mely a tervek szerint 2021-ben, mint field blend jelentkezik majd a portfólióban, öreg tőkék és be nem azonosított régi fajták együttállásából.

Az ültetvényeken organikusan gazdálkodnak. A szőlő feldolgozása teljes egészében kézzel történik, nem szűrnek, nem derítenek, a ként 2020-ban száműzték a pincéből. A borok mozgatása és palackozás során a gravitációt hívják segítségül.

Kemény munkával készül Szűcsiben a pár családi háza, ahol a pince is található. Tudatosan minimálisra fogva és berendezve: egy Kossuth-présen – mely Julcsi családi öröksége – 3 Zempléni tölgyfa hordón és néhány tartályon kívül a fiatalok nem igényelnek többet precíz és üdítően frissítő boraik elkészítéséhez.

Palya Balázs_profil
A TERMELŐ BORAI
 • Palya Balázs Rubicon 2020

  Ország: Magyarország
  Régió: Mátra
  Termelő: Palya Balázs
  Fajta: vörös
  Alkoholtartalom: 11,50%

  Szeptember végi szüret, a gazdagon termő Kékfrankos fürtök válogatásával. Tökéletesen érett gyümölcs, ami szépen jelenik ez meg a mindössze 11,5% alkohol mellett. 20-30% egész fürtben, a maradék bogyózva erjedt 12 napig héjon. Kis kézi présen megy át az ekkorra szinte nulla cukorra kierjedt must, vödörrel fejtik át 2/3-át tartályba és 1/3-át Zempléni tölgy hordóba. Ekkor érintkezik oxigénnel, mely Balázs szerint a bor előnyére vált ebben az évjáratban.
  6 hónap érlelést kap, mely idő alatt a fa és gyümölcs váltakozva dominált, fél év után a hordós rész átkerült a tartályba, ahol 1 hónapot együtt töltött a két rész, seprővel együtt. Ezután került palackozásra, szűretlenül, derítetlenül, kén hozzáadása nélkül.

   

  Kosárba teszem
 • Palya Balázs Cabernet Sauvignon 2020Sold

  Ország: Magyarország
  Régió: Mátra
  Termelő: Palya Balázs
  Fajta: vörös
  Alkoholtartalom: 11,50%

  Szeptember végén szépen beért, érett szőlőt szüreteltek, melyet előtte folyamatosan kóstoltak, hogy ne domináljon a paprikás íz, mely jellemző tud lenni a szőlőfajtára. Egész fürtben kádba került a gyümölcs, az aljára és a tetejére egy kisebb bogyózott részt helyeztek. Amikor megrepedtek a bogyók, akkor kézzel és lábbal került megnyomásra, hogy a bogyókba zárt bő lé is lefolyjon, csak mint szűrés ment át a présen, mely megfogta a kocsányt és a héjat. Fele tartályba, fele hordóba került, a két részt 6 hónap után házasította össze, hasonló eljárással, mint a Kékfrankost. Hosszabb érlelést igényelt, mivel 3-4 hónapig nyers és zabolhatatlannak ítélték, így palackozás után még 2 hónap pihenőt kapott. Gravitációval palackoznak, szűretlenül és derítetlenül, kén hozzáadása nélkül.

   

  Tovább