föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

PALYA BALÁZS

Szücsi, Mátra, Magyarország

Mint csiszolatlan gyémánt, úgy tűnt fel előttünk Palya Balázs és párja Julcsi, akik 2019-ben vágtak bele saját boraik palackozásába, piacra lépésük a 2020-as tételeikkel történt meg. Balázs helyi születésű, Julcsi pedig a szomszédos Nagyrédéről származik, ahol a szőlőtermesztés hosszú hagyományokra tekint vissza, az ő családja is ezzel foglalkozik. Szemtelenül fiatalok, végtelenül lelkesek és példamutatóan dolgosak, ha a szőlőben való munkáról és a borkészítésről van szó.

A Mátrai borvidék talaja változatos, megtalálható a többnyire pannon agyagon, löszön, andezi­ten, riolittufán kialakult csernozjom barna erdőtalaj, a fekete nyiroktalaj, az agyagbemo­sódásos erdőtalaj, a barnaföldek, de van hu­muszos pleisztocén és holocén homok is. A szőlőültetvényeket a Mátra hegyvonulata védi az északi szelektől, igaz, a csapadékot is felfoghatja, így a borvidék éghajlat kissé száraz, és a déli lejtőkön sok napsugárzás éri a szőlőt.

Jelenleg 0,75 hektár saját területen gazdálkodnak, mely a Kecske-kő lábánál fekszik a Tangó dűlőben. Fajtaösszetételt tekintve jelenleg Kékfrankossal és Cabernet Sauvignonnal foglalkoznak. Emellett 2020-ban vásároltak még egy kisebb területet Szücsiben 0,15ha méretben, mely a tervek szerint 2021-ben, mint field blend jelentkezik majd a portfólióban, öreg tőkék és be nem azonosított régi fajták együttállásából.

Az ültetvényeken organikusan gazdálkodnak. A szőlő feldolgozása teljes egészében kézzel történik, nem szűrnek, nem derítenek, a ként 2020-ban száműzték a pincéből. A borok mozgatása és palackozás során a gravitációt hívják segítségül.

Kemény munkával készül Szűcsiben a pár családi háza, ahol a pince is található. Tudatosan minimálisra fogva és berendezve: egy Kossuth-présen – mely Julcsi családi öröksége – 3 Zempléni tölgyfa hordón és néhány tartályon kívül a fiatalok nem igényelnek többet precíz és üdítően frissítő boraik elkészítéséhez.

Palya Balázs_profil
A TERMELŐ BORAI
 • Palya_Cabernet_Sauvignon_2021_Sold

  Ország: Magyarország
  Régió: Mátra
  Termelő: Palya Balázs
  Fajta: vörös
  Alkoholtartalom: 13,5%

  Szeptember eleji szüret, bogyózó kereteken történő kézi bogyózás, a teljes mennyiség épbogyóként került az erjesztőkádba, ahol 6 napot töltött. Ezt követően tartályban folytatódott az erjedés. 11 hónap seprőn tartás után augusztus elején gravitációval kén nélkül került palackba.

   

  Tovább
 • Palya_Balázs_Kékfrankos_2021

  Ország: Magyarország
  Régió: Mátra
  Termelő: Palya Balázs
  Fajta: vörös
  Alkoholtartalom: 13,50%

  Szeptember eleji szüret, bogyózó kereteken történő kézi bogyózás, melyből 70% taposva, míg 30% épbogyóként került az erjesztőkádba, ahol 6 napot töltött. Ezt követően tartályban és új zempléni tölgyfahordóban folytatódott az erjedés. 11 hónap után a hordós rész belekerült a tartályba és itt 1 hónapot töltöttek együtt. 12 hónap után szeptember elején gravitációval kén nélkül palackozva.

   

  Kosárba teszem