föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

LES FRÈRES SOULIER

Rhône, Franciaország

Charles és Guillaume Soulier 2014-ben vették át apjuk birtokát Saint Hilaire d’Ozilhanban, a Rhône és Gard régiók találkozásánál és 2015-ben készítették első saját évjáratukat. A legjobb területek kiválasztásával, összesen tíz hektáron dolgoznak főleg vörös fajtákkal, mint pl. mint Grenache és Syrah.

Parcelláik a falut körülölelő dombokon találhatóak, ahol a különböző talajtípusok gazdag változatosságot biztosítanak. Megtalálható itt homok, agyag és mészkő is, valamint kavicsokkal tarkított vörös agyag, ez utóbbi alkotja a „Valmal-t”, mely egy 80 éves Grenache ültetvénynek ad otthont.

Charles, aki a tekintélyes montpellier-i mezőgazdasági iskolában szőlészetet és borászatot tanult, és öccse Guillaume, aki szintén rajong a természetért, elképesztő munkát végeznek, többek között elfeledett régi fajtákat is újratelepítettek. A Picardan, a Terret Noir és a Counoise – melyek mind massale szelekcióval kerültek kiválasztásra –  izgalmas színfoltot visznek boraikba.

A szőlőültetvényeken biodinamikus elveket követnek, de a fő hangsúlyt a talaj kapja. Céljuk a biodiverzitás megteremtése az alapoktól, a mikrobiális élet ösztönzése. Elhagyták a nagy gépek használatát a szőlőben, hogy a lehető legkevésbé bolygassák a természetet, az esetleges  talajmunkához csak lovat használnak, minden mást pedig kézzel végeznek.
A steineri filozófiából kiemelten fontos számukra az állatok jelenléte, így kecskék, birkák és csirkék kószálnak szabadon a szőlőben, hogy eltüntessék a gyomokat és trágyázzák a talajt.

A pincében egy idős, fa kosárprést használnak, mely működtetése többemberes feladat, de hisznek benne, hogy nagyban segíti megőrizni a lé minőségét. A testvérek nem riadnak vissza a szokatlan eljárásoktól a borkészítés során, sokat játszanak a „non top up” technikával, azaz nem töltik fel teljesen a hordókat. Ennek célja a természetes élesztőhártya megjelenésének ösztönzése, mely védi a borokat, ellenállóbbá teszi őket, és megőrzi frissességüket. Céljuk a kén teljes mellőzése, de esetenként, nagyon kis mennyiséget használnak egyes borokhoz, csak amikor szükséges. A végeredmény egyedi és összetéveszthetetlen, s nem mellesleg kimozdít minket a komfortzónánkból.

Les_Freres_Soulier_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Les_Freres_Soulier_Ping_VallesxSoulier_2021

    Ország: Franciaország
    Régió: Rhône
    Termelő: Les Frères Soulier
    Fajta: rosé

    100% Syrah, Valentin Vallès-szel együttműködésben.
    Egy új területről, mely egy tó partján fekszik, a a gyümölcsöt fákkal körülvett kis parcelláról szedték.
    A talaj nagyon különleges, rózsaszín homokból áll (magas vastartalom), ezért ebben ez az első évjáratban – hogy jobban megértsék a terroir mondanivalóját – direkt préselték a szőlőt.
    A sav itt jóval hangsúlyossabb, mint Charles és Guillaume saját szőlőjében, pl. a La Clastre-ban, így magasabb reduktív potenciálra és gyümölcsaromákra leltek ezen a területen. A magas hozam alacsony alkoholfokot eredményezett. Erjedés és érlelés rozsdamentes acéltartályban 12 hónapig. Szűrés és derítés nélkül, hozzáadott kén nélkül palackozva.

    Kosárba teszem
  • Les_Freres_Soulier_La_Clastre_2058

    Ország: Franciaország
    Régió: Rhône
    Termelő: Les Frères Soulier
    Fajta: rosé

    90% Syrah és 10% Tempranillo. 2017-ből félretettek néhány hordót, majd a 2020-as évjáratban lassan mentek végbe az erjedések, két évig elhúzódott, mire minden szárazra kierjedt. A 2021-es évjárat ezzel szemben gyorsabban és direktebb módon készült el. Charles és Guillaume úgy döntött, hogy összeházasítja ezt a három évjáratot (17+20+21 = 58): három direkt prés, 12-36 hónapig hordóban, feltöltés nélkül, de élesztőhártya nem alakult ki rajtuk. Az eredmény izgalmas, összetett és ínyenceknek szól: egy rozé stílusú oxidatív bor a Syrah mély gyümölcseivel. Szűrés, derítés és hozzáadott kén nélkül palackozva.

    Kosárba teszem
  • Les_Freres_Soulier_Costo_Dou_Rose_2021

    Ország: Franciaország
    Régió: Rhône
    Termelő: Les Frères Soulier
    Fajta: vörös

    90% Syrah és 10% Grenache. Szinte lehetetlen minden évben appellációval rendelkező bort készíteni anélkül, hogy csak a megengedett szőlőfajtákat használnák. Ezért ezt a bort sem nevezhetjük Côtes du Rhône-nak, de azzal a szándékkal született, hogy a déli Rhone-vidék „hagyományos” oldalát mutassa be.
    Fűszeres vörösbor, ugyanakkor könnyű és friss. A Grenache és a Syrah is a falu egy mára már elhagyatott területéről származik. Részleges szénsavmacerációs eljárással készült és 10 hónapos érlelést kapott rozsdamentes acéltartályban.
    Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül palackozva.

    Kosárba teszem
  • Les_Freres_Soulier_Blanc.Noir_2021Sold

    Ország: Franciaország
    Régió: Rhône
    Termelő: Les Frères Soulier
    Fajta: fehér

    Ennek a cuvée-nek a alapja egyaránt fehér és vörös szőlő, 50% Grenche Blanc és 50% Grenche Noir. Ebben az évjáratban az volt a cél, hogy fehérborként készüljön el, markáns savakkal.
    Mindkét fajtát, a szüret első napjaiban szedték, majd direkt préselték, így nem érintkeztek a héjjal.
    Gyors és problémamentes fermentáció ment végbe, friss körte és fehérbors aromákat előcsalva a borból, penge savakkal. 12 hónapos érlelés kapott, feltöltés nélkül, de élesztőhártya nem alakult ki a bor felszínén. Szűretlen, derítetlen és hozzáadott kén nélkül palackozva.

    Tovább