LES FRÈRES SOULIER
Rhône, Franciaország
Charles és Guillaume Soulier 2014-ben vették át apjuk birtokát Saint Hilaire d’Ozilhanban, a Rhône és Gard régiók találkozásánál és 2015-ben készítették első saját évjáratukat. A legjobb területek kiválasztásával, összesen tíz hektáron dolgoznak főleg vörös fajtákkal, mint pl. mint Grenache és Syrah.
Parcelláik a falut körülölelő dombokon találhatóak, ahol a különböző talajtípusok gazdag változatosságot biztosítanak. Megtalálható itt homok, agyag és mészkő is, valamint kavicsokkal tarkított vörös agyag, ez utóbbi alkotja a „Valmal-t”, mely egy 80 éves Grenache ültetvénynek ad otthont.
Charles, aki a tekintélyes montpellier-i mezőgazdasági iskolában szőlészetet és borászatot tanult, és öccse Guillaume, aki szintén rajong a természetért, elképesztő munkát végeznek, többek között elfeledett régi fajtákat is újratelepítettek. A Picardan, a Terret Noir és a Counoise – melyek mind massale szelekcióval kerültek kiválasztásra – izgalmas színfoltot visznek boraikba.
A szőlőültetvényeken biodinamikus elveket követnek, de a fő hangsúlyt a talaj kapja. Céljuk a biodiverzitás megteremtése az alapoktól, a mikrobiális élet ösztönzése. Elhagyták a nagy gépek használatát a szőlőben, hogy a lehető legkevésbé bolygassák a természetet, az esetleges talajmunkához csak lovat használnak, minden mást pedig kézzel végeznek.
A steineri filozófiából kiemelten fontos számukra az állatok jelenléte, így kecskék, birkák és csirkék kószálnak szabadon a szőlőben, hogy eltüntessék a gyomokat és trágyázzák a talajt.
A pincében egy idős, fa kosárprést használnak, mely működtetése többemberes feladat, de hisznek benne, hogy nagyban segíti megőrizni a lé minőségét. A testvérek nem riadnak vissza a szokatlan eljárásoktól a borkészítés során, sokat játszanak a „non top up” technikával, azaz nem töltik fel teljesen a hordókat. Ennek célja a természetes élesztőhártya megjelenésének ösztönzése, mely védi a borokat, ellenállóbbá teszi őket, és megőrzi frissességüket. Céljuk a kén teljes mellőzése, de esetenként, nagyon kis mennyiséget használnak egyes borokhoz, csak amikor szükséges. A végeredmény egyedi és összetéveszthetetlen, s nem mellesleg kimozdít minket a komfortzónánkból.
A TERMELŐ BORAI
-
Ország: Franciaország
Régió: Rhône
Termelő: Les Frères Soulier
Fajta: rosé100% Syrah, Valentin Vallès-szel együttműködésben.
Kosárba teszem
Egy új területről, mely egy tó partján fekszik, a a gyümölcsöt fákkal körülvett kis parcelláról szedték.
A talaj nagyon különleges, rózsaszín homokból áll (magas vastartalom), ezért ebben ez az első évjáratban – hogy jobban megértsék a terroir mondanivalóját – direkt préselték a szőlőt.
A sav itt jóval hangsúlyossabb, mint Charles és Guillaume saját szőlőjében, pl. a La Clastre-ban, így magasabb reduktív potenciálra és gyümölcsaromákra leltek ezen a területen. A magas hozam alacsony alkoholfokot eredményezett. Erjedés és érlelés rozsdamentes acéltartályban 12 hónapig. Szűrés és derítés nélkül, hozzáadott kén nélkül palackozva.Les Frères Soulier PING 2021
13 200 FtOrszág: Franciaország
Régió: Rhône
Termelő: Les Frères Soulier
Fajta: rosé90% Syrah és 10% Tempranillo. 2017-ből félretettek néhány hordót, majd a 2020-as évjáratban lassan mentek végbe az erjedések, két évig elhúzódott, mire minden szárazra kierjedt. A 2021-es évjárat ezzel szemben gyorsabban és direktebb módon készült el. Charles és Guillaume úgy döntött, hogy összeházasítja ezt a három évjáratot (17+20+21 = 58): három direkt prés, 12-36 hónapig hordóban, feltöltés nélkül, de élesztőhártya nem alakult ki rajtuk. Az eredmény izgalmas, összetett és ínyenceknek szól: egy rozé stílusú oxidatív bor a Syrah mély gyümölcseivel. Szűrés, derítés és hozzáadott kén nélkül palackozva.
Kosárba teszemLes Frères Soulier La Clastre 2058 NV
10 500 FtOrszág: Franciaország
Régió: Rhône
Termelő: Les Frères Soulier
Fajta: vörös90% Syrah és 10% Grenache. Szinte lehetetlen minden évben appellációval rendelkező bort készíteni anélkül, hogy csak a megengedett szőlőfajtákat használnák. Ezért ezt a bort sem nevezhetjük Côtes du Rhône-nak, de azzal a szándékkal született, hogy a déli Rhone-vidék „hagyományos” oldalát mutassa be.
Kosárba teszem
Fűszeres vörösbor, ugyanakkor könnyű és friss. A Grenache és a Syrah is a falu egy mára már elhagyatott területéről származik. Részleges szénsavmacerációs eljárással készült és 10 hónapos érlelést kapott rozsdamentes acéltartályban.
Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül palackozva.Les Frères Soulier Costo Dou Rosé 2021
13 200 FtSoldOrszág: Franciaország
Régió: Rhône
Termelő: Les Frères Soulier
Fajta: fehérEnnek a cuvée-nek a alapja egyaránt fehér és vörös szőlő, 50% Grenche Blanc és 50% Grenche Noir. Ebben az évjáratban az volt a cél, hogy fehérborként készüljön el, markáns savakkal.
Tovább
Mindkét fajtát, a szüret első napjaiban szedték, majd direkt préselték, így nem érintkeztek a héjjal.
Gyors és problémamentes fermentáció ment végbe, friss körte és fehérbors aromákat előcsalva a borból, penge savakkal. 12 hónapos érlelés kapott, feltöltés nélkül, de élesztőhártya nem alakult ki a bor felszínén. Szűretlen, derítetlen és hozzáadott kén nélkül palackozva.Les Frères Soulier Blanc . Noir 2021
14 100 Ft