GALÁN GÉZA – VASKAPU
Mohács, Magyarország
Géza életútja meglepő fordulatokon keresztül vezette el őt Mohácsig, melyben egyszerre volt jelen a véletlen, a jókor-jóhelyen és a hosszú évek óta nyitott szemmel járás a bor világában. Felvidéki származású, édesapjának Kürt mellett volt szőlője, s bár ott nem készült bor, de a családban megjelent a vágy a borospince iránt, melyet Géza is megörökölt.
Egy busójárásról készített riport alkalmával esett szerelembe ezzel a tájjal, melyet egy másik találkozás és szerelem követett, véletlen vagy sem, de egy helyi lánnyal. Amikor szembejött velük a mohácsiak által csak Vaskapu kastélynak nevezett birtok, tudták, hogy előbb-utóbb itt folytatják majd az életüket.
A mohácsi szőlőhegy, mely földrajzilag a Mecsek-aljához tartozik, már a 19. században ismert volt kadarka borairól. Ekkoriban nem, mint szőlőfajta, hanem egyfajta összefoglaló név volt ez a különféle vegyes kadarka-szerű vörösszőlő fajtákra.
Ez a terület Géza szerint klimatikusan talán jobb, is mint Szekszárd vagy Villány, amit annak tud be, hogy van egy állandó légmozgás, amit a Duna közelsége hoz. Talajszerkezetet tekintve egy magas mésztartalmú lösztalajról van szó, s mivel erdőségek voltak errefelé, így a felső 1-1,5 m barna erdőtalaj, ami gazdag és magas humusz tartalmú. Ezt kőbemosódások, mészfoltok teszik komplexebbé.
A szőlőben biodinamikus módszerek szerint dolgozik, a legkímélőbb növényvédelem mellett.
A borkészítés során törekszik a lehető legkevesebb beavatkozásra, a saját munkáját úgy látja, hogy feladata nem más, mint nem elrontani, megfelelő mederben tartani a természetes folyamatokat, hogy jó dolgok szülessenek belőle.
A nagyobb tételeket nagy présen, a kisebbeket egy kis kosaras présen préseli, a szőlőt bordó szüretelőkádakban áztatja, fajtától függően 2-14 napig.
Az érlelés során kísérletezik üvegballonnal, acéltartállyal, régi és új, francia és magyar hordókkal, a kész borok több esetben a különböző edényekbe elhelyezett frakciók házasításaként születnek meg.
Minimális kénhasználat, 2020-tól pedig a kén teljes elhagyása jellemzik a borokat.
A TERMELŐ BORAI
-
Ország: Magyarország
Régió: Mohács
Termelő: Galán Géza
Fajta: vörös90% Merlot egy szajki organikusan gazdálkodó birtokról vásárolva, meszes-löszös talajról, illetve 10% bátaszéki biodinamikusan művelt Kékfrankos, mindkettő teljes érettségben szedve. Egészfürtös préselés, egy nap ülepítés után erjesztés üvegszálas tartályban. Erjedésnél kis mennyiség ként kapott, mely a pincénél ritkaság, de a vásárolt szőlő mozgatása valamint az évjárat nehézségei miatt Géza inkább elővigyázatos volt. Gyümölcsbomba, könnyen iható, délies karakterrel.
Kosárba teszemVASKAPU EASY 2022
4 700 FtOrszág: Magyarország
Régió: Mohács
Termelő: Galán Géza
Fajta: vörösGéza népszerű birtokházasítása, ami minden évben más, de a cél ugyanaz: megmutatni a terroirt, és örömteli , élő bort készíteni.
Kosárba teszem
2022-ben a kert light szeptember végi szüretelésű Kadarka, Cabernet Sauvignon és Merlot házasítása. Két hordó készült: az egyik Kadarka egész fürtösen préselve, a másik hordó a két francia fajta került, szintén egész fürtös prés eredményeként. Egy év érlelést kapott mindkettő a harmad töltésű francia tölgy hordókban majd Géza összefejtette őket és így kerültek palackba.VASKAPU KERT LIGHT 2022
6 500 FtSoldOrszág: Magyarország
Tovább
Régió: Mohács
Termelő: Galán Géza
Fajta: vörös
Dél-francia hangulatú mohácsi újbor!
’90-es telepítésű Kékfrankos, egész fürtben, szénsavmacerációs eljárással erjed mindössze 5 napig, majd a színlé leválasztva többedik töltésű fahordóba és üvegballonba került. Szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül letöltve 2023. október 30-án. Friss, ropogós vin nouveau!VASKAPU NOVÉ VINO 2023
5 200 FtSoldOrszág: Magyarország
Régió: Mohács
Termelő: Galán Géza
Fajta: vörös
Alkoholtartalom: 13%Egy hordónyi esszencia a Mohácsi Szőlőhegy Jenyei-dűlőjéből, a Kadarka ültetvény széléről.
Tovább
30 éves Cabernet Franc tőkék, alacsony hozam, szeptember közepi szüret.
Erjedés 10 napig nyílt kádban, egészfürt, kézzel bogyózott rész és préslé együtt, majd első töltésű burgundi hordóba került.
12 hónapot töltött finomseprőn, majd hordóból egyenesen palackozva, kén hozzáadása nélkül.
Pályája elején lévő nagy bor, melyben a Franc ereje mellett Géza szerette volna az eleganciát és a kerekséget megfogni. Már most izgalmas látni milyen szépen nyílik a pohárban ha egy kis időt adunk neki, szép jövőt jósolunk neki.VASKAPU CABERNET FRANC 2021
8 600 FtSoldOrszág: Magyarország
Régió: Mohács
Termelő: Galán Géza
Fajta: fehér
Alkoholtartalom: 11,5%A vörös KERT sikerén felbuzdulva idéntől egy fehér KERT is bekerült a kínálatba.
Tovább
A Hárslevelű kivételével, a Birtok minden fehér fajtája (Királyleányka, Rajnai Rizling, Olaszrizling az új ültevényről, Lánycsókról, és egy kis Chardonnay a kastély elől) és kb. 40% vásárolt organikus Zöldveltelini is került a házasításba.
Nagyrészt inkább egészfürtös direkt-préseléssel, de egy kisebb rész egész bogyóban is erjed, fél-karbonikusan.
Szűrés és derítés nélkül, hozzáadott kén nélkül került palackba.
Kis tétel, mindössze két hordónyi készült belőle.VASKAPU KERT FEHÉR 2021
6 100 Ft