föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

örökség, könnyedség, spontaneitás

GALÁN GÉZA – VASKAPU

Mohács, Magyarország

Géza életútja meglepő fordulatokon keresztül vezette el őt Mohácsig, melyben egyszerre volt jelen a véletlen, a jókor-jóhelyen és a hosszú évek óta nyitott szemmel járás a bor világában. Felvidéki származású, édesapjának Kürt mellett volt szőlője, s bár ott nem készült bor, de a családban megjelent a vágy a borospince iránt, melyet Géza is megörökölt.

Egy busójárásról készített riport alkalmával esett szerelembe ezzel a tájjal, melyet egy másik találkozás és szerelem követett, véletlen vagy sem, de egy helyi lánnyal. Amikor szembejött velük a mohácsiak által csak Vaskapu kastélynak nevezett birtok, tudták, hogy előbb-utóbb itt folytatják majd az életüket.

A mohácsi szőlőhegy, mely földrajzilag a Mecsek-aljához tartozik, már a 19. században ismert volt kadarka borairól. Ekkoriban nem, mint szőlőfajta, hanem egyfajta összefoglaló név volt ez a különféle vegyes kadarka-szerű vörösszőlő fajtákra.
Ez a terület Géza szerint klimatikusan talán jobb, is mint Szekszárd vagy Villány, amit annak tud be, hogy van egy állandó légmozgás, amit a Duna közelsége hoz. Talajszerkezetet tekintve egy magas mésztartalmú lösztalajról van szó, s mivel erdőségek voltak errefelé, így a felső 1-1,5 m barna erdőtalaj, ami gazdag és magas humusz tartalmú. Ezt kőbemosódások, mészfoltok teszik komplexebbé.

A szőlőben biodinamikus módszerek szerint dolgozik, a legkímélőbb növényvédelem mellett.
A borkészítés során törekszik a lehető legkevesebb beavatkozásra, a saját munkáját úgy látja, hogy feladata nem más, mint nem elrontani, megfelelő mederben tartani a természetes folyamatokat, hogy jó dolgok szülessenek belőle.

A nagyobb tételeket nagy présen, a kisebbeket egy kis kosaras présen préseli, a szőlőt bordó szüretelőkádakban áztatja, fajtától függően 2-14 napig.
Az érlelés során kísérletezik üvegballonnal, acéltartállyal, régi és új, francia és magyar hordókkal, a kész borok több esetben a különböző edényekbe elhelyezett frakciók házasításaként születnek meg.

Minimális kénhasználat, 2020-tól pedig a kén teljes elhagyása jellemzik a borokat.

Galán_Géza_profile_new

A TERMELŐ BORAI
 • Vaskapu_Kert_Light_2022New

  Ország: Magyarország
  Régió: Mohács
  Termelő: Galán Géza
  Fajta: vörös

  Géza népszerű birtokházasítása, ami minden évben más, de a cél ugyanaz: megmutatni a terroirt, és örömteli , élő bort készíteni.
  2022-ben a kert light szeptember végi szüretelésű Kadarka, Cabernet Sauvignon és Merlot házasítása. Két hordó készült: az egyik Kadarka egész fürtösen préselve, a másik hordó a két francia fajta került, szintén egész fürtös prés eredményeként. Egy év érlelést kapott mindkettő a harmad töltésű francia tölgy hordókban majd Géza összefejtette őket és így kerültek palackba.

  Kosárba teszem
 • Galán_Géza_Nové_Vino_2022Sold

  Ország: Magyarország
  Régió: Mohács
  Termelő: Galán Géza
  Fajta: vörös
  Dél-francia hangulatú mohácsi újbor!
  ’90-es telepítésű Kékfrankos, egész fürtben, szénsavmacerációs eljárással erjed mindössze 5 napig, majd a színlé leválasztva többedik töltésű fahordóba és üvegballonba került. Szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül letöltve 2023. október 30-án. Friss, ropogós vin nouveau!

  Tovább
 • Vaskapu_Kadarka_2021Sold

  Ország: Magyarország
  Régió: Mohács
  Termelő: Galán Géza
  Fajta: vörös
  Alkoholtartalom: 12%

  Géza talán legkiemeltebben kezelt fajtája, a mohácsi ‘grand cru’-ről szüretelve. Többlépcsős kézi szüret, erjedés 8-10 napig acéltartályban 40% egészfürtösen, 30% bogyózva, 30% pedig présléként.
  Csömöszölés nélkül, napi kétszer átlocsolva (remontage) erjedt, majd kíméletes préselés után üvegszálas edényben és többedszeri töltésű fahordóban került érlelésre. Az előző évjárathoz képest mélyebb szín, de elegáns, légies szerkezet, tökéletes ihatóság, érintésnyi tannin, ribizlis, erdei gyümölcsös hangulat.
  Tovább
 • Vaskapu_Cabernet_Franc_2021Sold

  Ország: Magyarország
  Régió: Mohács
  Termelő: Galán Géza
  Fajta: vörös
  Alkoholtartalom: 13%

  Egy hordónyi esszencia a Mohácsi Szőlőhegy Jenyei-dűlőjéből, a Kadarka ültetvény széléről.
  30 éves Cabernet Franc tőkék, alacsony hozam, szeptember közepi szüret.
  Erjedés 10 napig nyílt kádban, egészfürt, kézzel bogyózott rész és préslé együtt, majd első töltésű burgundi hordóba került.
  12 hónapot töltött finomseprőn, majd hordóból egyenesen palackozva, kén hozzáadása nélkül.
  Pályája elején lévő nagy bor, melyben a Franc ereje mellett Géza szerette volna az eleganciát és a kerekséget megfogni. Már most izgalmas látni milyen szépen nyílik a pohárban ha egy kis időt adunk neki, szép jövőt jósolunk neki.

  Tovább
 • Vaskapu_Kert_Fehér_2021Sold

  Ország: Magyarország
  Régió: Mohács
  Termelő: Galán Géza
  Fajta: fehér
  Alkoholtartalom: 11,5%

  A vörös KERT sikerén felbuzdulva idéntől egy fehér KERT is bekerült a kínálatba.
  A Hárslevelű kivételével, a Birtok minden fehér fajtája (Királyleányka, Rajnai Rizling, Olaszrizling az új ültevényről, Lánycsókról, és egy kis Chardonnay a kastély elől) és kb. 40% vásárolt organikus Zöldveltelini is került a házasításba.
  Nagyrészt inkább egészfürtös direkt-préseléssel, de egy kisebb rész egész bogyóban is erjed, fél-karbonikusan.
  Szűrés és derítés nélkül, hozzáadott kén nélkül került palackba.
  Kis tétel, mindössze két hordónyi készült belőle.

  Tovább
 • Vaskapu_Kert_Vörös_2021Sold

  Ország: Magyarország
  Régió: Mohács
  Termelő: Galán Géza
  Fajta: vörös
  Alkoholtartalom: 12,5%

  Géza népszerű birtokházasítása, ami minden évben más, de a cél ugyanaz: megmutatni a terroirt, és örömteli , élő borokat készíteni.
  2021-ben 60% Kékfrankos Bétaszékről, 10 nap egészfürtös szénsavmacerációs eljárásban, ami kiegészül 35% Cabernet Sauvignon & Merlot a kastély körüli területről, alacsony hozammal, kézzel bogyózva 12 napig kádban erjesztve, napi kétszer finoman csömöszölve.
  A maradék 5 %-on Kadarka és Hárslevelű direkt préselt leve osztozik, egy kis játékosságot és plusz izgalmat adva a bornak.
  A 21-es évjárat extrém aszállyal és meleggel, vastag héjjal, sűrű extrakcióval robbant be, így déliesebb, haraphatóbb bor született mint 2020-ban.
  A szőlőmunkával próbáltuk a szőlő optimális érését elérni, illetve a feldolgozással erre rásegíteni, így egy harmonikus, lendületes, kellemes savakkal bíró bor született, melynek fő üzenete a gyümölcsösség és a napfény.
  Házasítás után, szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül került palackba.

  Tovább