GALÁN GÉZA – VASKAPU
Mohács, Magyarország
Géza életútja meglepő fordulatokon keresztül vezette el őt Mohácsig, melyben egyszerre volt jelen a véletlen, a jókor-jóhelyen és a hosszú évek óta nyitott szemmel járás a bor világában. Felvidéki származású, édesapjának Kürt mellett volt szőlője, s bár ott nem készült bor, de a családban megjelent a vágy a borospince iránt, melyet Géza is megörökölt.
Egy busójárásról készített riport alkalmával esett szerelembe ezzel a tájjal, melyet egy másik találkozás és szerelem követett, véletlen vagy sem, de egy helyi lánnyal. Amikor szembejött velük a mohácsiak által csak Vaskapu kastélynak nevezett birtok, tudták, hogy előbb-utóbb itt folytatják majd az életüket.
A mohácsi szőlőhegy, mely földrajzilag a Mecsek-aljához tartozik, már a 19. században ismert volt kadarka borairól. Ekkoriban nem, mint szőlőfajta, hanem egyfajta összefoglaló név volt ez a különféle vegyes kadarka-szerű vörösszőlő fajtákra.
Ez a terület Géza szerint klimatikusan talán jobb, is mint Szekszárd vagy Villány, amit annak tud be, hogy van egy állandó légmozgás, amit a Duna közelsége hoz. Talajszerkezetet tekintve egy magas mésztartalmú lösztalajról van szó, s mivel erdőségek voltak errefelé, így a felső 1-1,5 m barna erdőtalaj, ami gazdag és magas humusz tartalmú. Ezt kőbemosódások, mészfoltok teszik komplexebbé.
A szőlőben biodinamikus módszerek szerint dolgozik, a legkímélőbb növényvédelem mellett.
A borkészítés során törekszik a lehető legkevesebb beavatkozásra, a saját munkáját úgy látja, hogy feladata nem más, mint nem elrontani, megfelelő mederben tartani a természetes folyamatokat, hogy jó dolgok szülessenek belőle.
A nagyobb tételeket nagy présen, a kisebbeket egy kis kosaras présen préseli, a szőlőt bordó szüretelőkádakban áztatja, fajtától függően 2-14 napig.
Az érlelés során kísérletezik üvegballonnal, acéltartállyal, régi és új, francia és magyar hordókkal, a kész borok több esetben a különböző edényekbe elhelyezett frakciók házasításaként születnek meg.
Minimális kénhasználat, 2020-tól pedig a kén teljes elhagyása jellemzik a borokat.

A TERMELŐ BORAI
-
Sold
Ország: Magyarország
Régió: Mohács
Termelő: Galán Géza
Fajta: fehér
Alkoholtartalom: 12%Kétféle hárslevelű klón a Vaskapu birtokot feletti területről, egyben szüretelve, 2019. szeptember 3-án, részben már töppedt, aszúsodó szemek is kerültek bele.
A szüret után teljes fürtben került a szüretelőkádba, ahol az alsó fürtök megtörtek, így részben saját levében, letakarva 4 napig erjedt és kocsánnyal együtt került kipréselésre.
Üvegballonba és francia hordóba került, majd 10 mg kén hozzáadása mellett, fejtés nélkül, finom seprővel érett egy évet.VASKAPU HÁRSLEVELŰ 2019
5 300 FtOrszág: Magyarország
Régió: Mohács
Termelő: Galán Géza
Fajta: rosé
Alkoholtartalom: 13%50% Kadarka és 50% Merlot a Vaskapu birtok előtti területről.
A szüret után bogyózva, egy napot volt héjon mindkét fajta.
A Kadarka mellé a kocsány is visszakerült, egy éjszakát ázott vele együtt a kádban, mely izgalmas fűszerességet ad a bornak. Fele tartályba, másik fele többedig töltésű hordóba került, 10 mg kén hozzáadása mellett, 8 hónapig érlelődött.VASKAPU ROSÉ 2019
3 400 FtOrszág: Magyarország
Régió: Mohács
Termelő: Galán Géza
Fajta: vörös
Alkoholtartalom: 13%30% Kékfrankos , 30% Kadarka , 20% Cabernet Sauvignon, 20% Cabernet Franc
Tökéletesen érett szőlő, fele bogyózva, fele hálón összetörve.
14 napig kádban erjedt, aztán másodtöltésű hordóban finomseprőn egy évig került érlelésre és kén nélkül palackozásra.VASKAPU KERT 2019
4 600 FtOrszág: Magyarország
Régió: Mohács
Termelő: Galán Géza
Fajta: vörös
Alkoholtartalom: 13%A mohácsi Jenyei-hegy termése, a birtok gerincének számító ültetvény, kb 1 ha, mely 1993-95 között lett telepítve. 6 különböző Kadarka klón, egy év használt zempléni tölgyben.
VASKAPU KADARKA 2019
5 300 Ft