föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

PIRI NATUREL – CHRISTINE PIEROTH

Nahe, Németország

A Pieroth család 1781 óta foglalkozik szőlőműveléssel Nahe-ban. Most Christine-en a sor, hogy új lendületet adjon a régi tőkéknek és a több százéves hordóknak.

Rheinhessen és Mosel között félúton található Nahe, s egyfajta középútként jelenik meg a két jól ismert borvidék között, mind földrajzi, mind természeti adottságait nézve. Németországban sehol máshol nincsenek ilyen extrém viszonyok, a Hunsrück hegyei bár védelmet nyújtanak a kora tavaszi fagyok ellen, de az esőt is elterelik más irányba.

A talaj összetétele szintén egyedülálló a Nahe folyása mentén: vulkanikus kőzetek, agyag, homokkő, melyek közül itt-ott kikandikál némi pala is. „Szerencsés vagyok, hogy ilyen adottságokkal dolgozhatok, érezhető és ízlelhető a borokban az az összetettség, melyet ez a termőhely ad.”

A sorok között virágok és vad növényzet burjánzik, bogarak, méhek és lepkék zúgnak. Ez a fajta biodiverzitás Christine számára elengedhetetlen, ő is egyre mélyebben ássa bele megát a biodinamikus művelés rejtelmeibe. Kertjében csalán, kamilla és más gyógynövények kaptak helyet, melyekből teákat készít a szőlő számára. A helyi növényvilág a palackokon is visszaköszön. A címkén látható levelek mindig az adott szőlőskertet körülvevő fákról származnak, melyekről Piri lenyomatot készít, mielőtt még digitális formát kapnának.

A borok tiszták és precízek, éppen olyanok, mint amilyennek a természet szánta őket. Szűretlenül, derítetlenül és kén hozzáadása nélkül, vagy néhány esetben közvetlenül palackozás előtt egy leheletnyi kén hozzáadásával kerülnek palackba. Piri boraihoz olyan titkok vezetnek, mint a szőlő felületén és a pincében jelen lévő vadélesztők, német tölgyfa hordók és a többszázéves pince kiegyensúlyozott klímája.

Chrisitine Pieroth_Piri Naturel
A TERMELŐ BORAI
 • Sold

  Ország: Németország
  Régió: Nahe
  Termelő: Christine Pieroth
  Fajta: fehér
  Alkoholtartalom:

  Szüret után a Riesling fürtök egészben kerültek feldolgozásra, felük régi, kis méretű hordókba, másik felük pedig acéltartályba került. Lábbal taposták, majd óvatosan kipréselték a maradék levet is. Az erjedés 6 hónapig tartott, majd 9 hónap érlelést követően került a két tétel házasításra és palackozásra, szűrés és kén hozzáadása nélkül.

  Tovább
  Riesling 2019
  7 500 Ft
 • Sold

  Ország: Németország
  Régió: Nahe
  Termelő: Christine Pieroth
  Fajta: fehér
  Alkoholtartalom:

  A szőlő a szomszédos Bechtheim környékéről származik, a tőkék kb. 15 évesek. A szüretet követően a fürtök részben szénsavmacerációs eljárással erjednek, majd gyengéden préselésre kerülnek. Régi barrique hordókban egészen júniusig eltart az erjedés. Csakúgy, mint a legtöbb tétel, ez a bor is 9 hónap érlelést kap és szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül kerül palackba.

   

  Tovább