NICOLAS VAUTHIER
Burgundia, Franciaország
A troyes-i születésű Nicolas eredetileg még 1989-ben egy belleville-i iskolában (Beaujolais) találkozott a technológiai borkészítés tudományával. Az iskolai évek után Washington államban gyakornokoskodik, ahol megtanulja, hogy miképp lehetséges ipari méretekben technológiai bort előállítani.
A natúr bor nagy fanatikusaként 1998-ban nyitja meg saját borbárját Troyes-ban. Az ‘Aux Crieurs de Vin!’, az első Párizson kívüli natúr borbár hamar kultikus hellyé válik, miközben Nicolas titkon folyamatosan kacérkodik a gondolattal, hogy egyszer valahogy saját maga is bort készítsen!
Végül egy évtizeddel később, 2009-ben, a legendás Philippe Pacalet-nél kapott kezdőlökéssel készíti el első évjáratát Burgundia északi, rég elfeledett Chitry, Irancy, Epineuil és Tonnerre területeiről. Apró “négoce”-ként kezd dolgozni, azaz nincs saját tulajdonú szőlőterülete, de igen nagy figyelmet fordít termelőire, a szőlőterületeken végzett munkára és a saját embereivel végrehajtott gondos szüretre.
Jelenleg összesen 12 hektárról vásárol szőlőt. Fehér borainál kézzel bogyózott szőlőt présel, a vöröseknél pedig minden egészfürtösen erjed és gyakran kombinál különböző fél vagy teljesen szénsavmacerációs eljárásokat. Pincéjében gravitációsan fejt, örömborait kívétel nélkül derítetlenül, szűretlenül, nagyrészt kén hozzáadása nélkül vagy közvetlenül a palackozás előtt, legfeljebb 10 mg/l kén hozzáadásával tölti.
A TERMELŐ BORAI
-
Ország: Franciaország
Kosárba teszem
Régió: Burgundia
Termelő: Nicolas Vauthier
Fajta: vörös
“Les Vieilles” annyit jelent: “az öregek”, amely Nicolas két legidősebb, az Irancy appelációban található 80 és 93 éves ültetvényeire utal. A kézi szüret után egészfürtösen, szénsavmacerációsan erjed. A préselés után a területek újborai külön-külön ászokhordóba kerülnek, majd később összeházasítja azokat. A hordós érlelés után derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül kerül letöltésre.Ország: Franciaország
Kosárba teszem
Régió: Burgundia
Termelő: Nicolas Vauthier
Fajta: vörös
A 48 éves Pinot Noir ültetvény közvetlenül az Irancy appeláció legjobb területe, a Palotte felett található tökéletes kitettségű területen, ahol csodálatos kilátás tárul az Yonne folyóra. A termőréteg itt nagyon vékony, mindösszesen 30 cm, alatta tiszta mészkő. A kézi szüret után egészfürtösen, szénsavmacerációsan erjed. Rövid ideig hordós érlelés után derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül kerül letöltésre.Ország: Franciaország
Kosárba teszem
Régió: Burgundia
Termelő: Nicolas Vauthier
Fajta: vörös
100% Gamay, igazi beaujolais styílusban elkészítve. Könnyed, jól iható és egy kicsit funky: banán, meggy és fekete gyümölcsök találkozása. Egy kis szénsav egészíti ki, mely méginkább lendületet ad a bornak. Szűretlenül, derítetlenül és kén hozzáadása nélkül került letöltésre.Vini Viti Vinci Captain Bojol 2021
9 100 FtOrszág: Franciaország
Kosárba teszem
Régió: Burgundia
Termelő: Nicolas Vauthier
Fajta: fehér
100% Sauvignon Blanc Saint-Bris dűlőjéből mészköves-agyagos talajról kb. 20 éves tőkékről szüretelve.
Direkt préselve egész fürtben, majd 12 hónapra többedig töltésű burgundi hordóban érlelve. Derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül kerül palackba.Vini Viti Vinci Sauvignon Blanc 2021
10 000 FtOrszág: Franciaország
Kosárba teszem
Régió: Burgundia
Termelő: Nicolas Vauthier
Fajta: fehér
100% Chardonnay Yonne-ból (AOC) ahol a tőkék átlag életkora kb. 40 év. Az agyagos-mészköves talajon legszebb formáját mutatja a fajta. Direkt préselve betonkádakban erjed majd 12 hónapot többedik töltésű burgundi hordóban érlelődik. Szűretlen, derítetlen és kén hozzáadása nélkül került palackozásra.Bourgogne Côtes d’Auxerre “Bréau”
10 900 FtOrszág: Franciaország
Kosárba teszem
Régió: Burgundia
Termelő: Nicolas Vauthier
Fajta: fehér
100% Aligoté, a bogyózott szőlő préselése után üvegszálas edényben erjed és 2 hétig héjon marad. A bor nagy része (kb- 2/3-a) 8 hónapot üvegszálas tartályban tölt, kisebb része pedig többedig töltésű burgundi hordóba kerül. Derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül kerül palackba.