föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

MANUEL & NÚRIA – CLOS LENTISCUS

Penedès – Spanyolország

A Clos Lentiscus elnevezés mögött egy apa-lánya duó áll, a ‘Bubble man’-ként aposztrofált Manuel Arinyó és lánya, a mára szintén a pincészet arcává vált Núria.

A történet 2001-ben indult, amikor Manuel és fivére Joan apjuk halála után visszatértek a 14-dik századi Can Ramon-ba, a családi birtokra. Ekkor szembesülnek azzal, hogy a konvencionális művelés, mely apjuknak arra volt elegendő, hogy a szőlőt helyben továbbértékesítse, milyen károkat okozott a kiemelkedő értékű birtokon. A Clos Lentiscus megalapításával célul tűzik ki ekkor, hogy visszahozzák a birtok régi fényét és folytassák az őseik tradícionális és a természethez közeli munkáját.

A birtok Sant Pere de Ribes-ben található, Sitgeshez egész közel, tengerszint felett 225m-es magasságban. Észak-keletről a Garraf-hegység csúcsai, míg délről a Földközi-tenger dominálja a tájat. A borászat egy mészköves alapkőzeten ül, a felszínhez közeli vékony táptalaj pedig tengeri üledékben gazdag. A tenger közelsége és a különleges talaj hozzájárul a borok egyedi, minerális karakteréhez.

A Clos Lentiscus biodinamikus módszerek szerint műveli szőlőterületeit, kémiai szerek használata nélkül. A művelt szőlők mind helyi fajták: Malvasia de Sitges, Xarel.lo, Sumoll, Parellada, Cartoixà Vermell, Carignan és Ull de llebre.

A pincében hasonló megközelítést tapasztalhatunk, mint a szőlőben: minimális beavatkozás, mely megjelenik a spontán erjedésben, a szűrés és derítés mellőzésében, és a kén nagyon limitált használatában.

A csendes borok mellett meg kell említeni a cavakat is, melyekről Manuel a becenevét is kapta. Ezekhez saját mézet használnak, melyet az első fermentáció utáni élesztőhöz adnak és ez lesz a második fermentáció katalizátora a palackban.

A TERMELŐ BORAI
 • Sold

  Ország: Spanyolország
  Régió: Penedès
  Termelő: Clos Lentiscus
  Fajta: fehér
  Alkoholtartalom: 11%

  100% Xarel-lo, meszes, homokos talajról. Miután a szőlőt kézzel szüretelik, közvetlen préselésen megy keresztül, majd az így kapott mustot 8 hónapig rozsdamentes acéltartályba fejtik . Az alacsony alkoholtartalom és szőlőfajtára jellemző ropogós savak egy könnyen iható bort eredményeznek, így előrelátóan 1 literes palackba, kén hozzáadása nélkül palackozzák.

  Tovább
 • Wow Wow 2018Sold

  Ország: Spanyolország
  Régió: Penedès
  Termelő: Clos Lentiscus
  Fajta: vörös
  Alkoholtartalom: 11%

  A Wow Wow 40 éves Syrah ültetvényről származik, mely a pincészet körül található természetvédelmi terület meszes, homokos talaján terem. 20 napig spontán acéltartályban erjed héjjal együtt, majd 8 hónapos érlelést kap szintén acéltartályban, mely kiugró frissességet ad a bornak. Igazi glou-glou kategória, 1 literes kiszerelésben.

  Tovább
  Wow Wow 2018
  8 700 Ft
 • Kikiriki Black 2018

  Ország: Spanyolország
  Régió: Penedès
  Termelő: Clos Lentiscus
  Fajta: vörös
  Alkoholtartalom: 11%

  100% Carignan, mely a pincészet körül található természetvédelmi terület meszes, agyagos talaján terem. Egész fürtben, acéltartályban erjed természetes élesztőivel és kíméletes préselés után szintén acéltartályban érik. Kén nélkül kerül palackozásra, 1 literes palackokba.

  Kosárba teszem