JEAN-MARC DREYER
Alsace, Franciaország
Jean-Marc Dreyer egy negyedik generációs, biodinamikusan gazdálkodó natúr borász Elzászban, Franciaország északi részén. Héjon áztatott, hozzáadott kén nélkül készült borai a modern elzászi borkészítés nagyszerű példái, a hagyományos fajták lenyűgöző megnyilvánulásai. A borászat Rosheim településén található, ahol hat hektáron, 25 különböző parcellán termeszt szőlőt, nagyrészt magas mészkő tartalmú és agyagos talajon.
Az elzászi szőlőfajták szinte mindegyike megtalálható Jean-Marc területein: Auxerrois, Sylvaner, Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Muscat d’Alsace és Pinot Noir. Borászati tanulmányai után csatlakozott a szülei birtokához, s bár kezdetben nem mutatott nagy érdeklődést az ökológiai gazdálkodás, a biodinamika és a natúrbor iránt, Jean-Marc egy Santiago de Compostelába tett zarándoklat során ráébredt, hogy változtatnia kell gyakorlatain és 2003 óta készíti borait biodinamikus művelésben, az elzászi borászat hagyományait követve.
A borkészítés a fehér fajták esetében szinte mindig héjon áztatással jár, melyre gyakran a ház előtt, ponyvával letakart edényekben kerül sor. A mustot ezután klasszikus nagy elzászi tölgyfa hordókba helyezik (foudre), ahol legalább egy évig érlelődik. Az így készült borok frissek, aromatikusak, és törekednek arra, hogy hűen tükrözzék a fajták igazi karakterét. Jean-Marc nemcsak kiváló borokat készít, hanem rendkívül kedves ember is, akivel öröm egy asztalhoz ülni, igazi melegszívű házigazda és felejthetetlen beszélgetőpartner.
Jean-Marc alapító tagja az egyik legfontosabb, natúr borászokat összefogó egyesületnek, a S.A.I.N.S-nek (Sans Aucun Intrant Ni Sulfite – ajouté”), mely az adalékanyag és kén nélkül dolgozó borászok hálószervezete.
A TERMELŐ BORAI
-
New
Ország: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-Marc Dreyer
Fajta: vörösMint azt neve is sejteti, ez a cuvée általában 50% Pinot Gris és 50% Pinot Noir, mely 2022-ben kiegészült Auxerrois-val, mivel nem volt elegendő mennyiség a vörös szőlőből. Így egyharmad Pinot Noir, egyharmad Pinot Gris és egyharmad Auxerrois házasítása, mindegyiket 7 napig áztatták, 9 hónapig nagy méretű elzászi tölgyfahordóban érlelték és utólag házasították. Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül palackozva.
Kosárba teszem
Lenyűgöző, frissítő és szomjoltó cuvée!Jean-Marc Dreyer Pink Pong 2022
11 800 FtNewOrszág: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-Marc Dreyer
Fajta: narancsAz “Origin” sorozat összes tagja a legtisztább elzászi hagyomány szerint fajtaszőlőből készült, itt 100% Pinot Gris. A kézi szüretet követően az egész fürtben tartott szőlőt 7-10 napig áztatják fedett edényekben a borászat nyitott épületében, majd a színlelt kerül nagy méretű elzászi hordókba (foudre) 11 hónap érlelésre. Teára emlékeztető tanninok, sósság, kortyban pedig szárított gyógynövények és érett őszibarack találkoznak. Érdemes dekantálni fogyasztás előtt, hogy a Dreyer varázslat teljes egészében megmutatkozzon.
Kosárba teszemJean-Marc Dreyer Pinot Gris Origin 2022
10 900 FtNewOrszág: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-Marc Dreyer
Fajta: vörösA Pinot Noir 7 napig egész fürtben áztatva, egy leheletnyi Gamay-val, mely Jean-Marc régi jóbarátjától, Raphaël Beysangtól származik. Kisebb hordókban (350-500l) érlelik 9 hónapig, így intenzívebb karakterű, mint foudre-ban tartott párja (Elios).
Kosárba teszem
Elképesztő mennyiségű piros bogyós gyümölcs, melyekhez szépen eltalált savak párosulnak. Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül palackozva.Jean-Marc Dreyer Pinot Noir Anigma 2022
10 800 FtNewOrszág: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-Marc Dreyer
Fajta: narancs100% Gerwürtztraminer, 10 napig héjon tartva, majd a színlé 12 hónapra nagy méretű tölgyben (foudre) érlelve palackozásig.
Kosárba teszem
Mély, arany szín, illatban trópusi jegyekkel: licsi, kandírozott gyömbér és virágok, kortyban pedig aszalt sárgabarack, narancs, bergamott és trópusi gyümölcsök ízvilága járja át. Elegáns tanninok és nagyszerű szerkezet.NewOrszág: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-Marc Dreyer
Fajta: narancsAz “Origin” termékcsalád összes tagja a legtisztább elzászi hagyomány szerint egytől egyik fajtaborok, ebben az esetben 100% Sylvaner. A kézi szüretet követően az egész fürtöket 7-10 napig fedett kádakban héjon áztatják, majd a színlevet 11 hónapig érlelik nagy méretű tölgyfahordókban (foudre). Opálos aranysárga a pohárban, a kezdeti redukciót hamar felváltják a mézes, csonthéjas aromák, illetve a szájban keveredő mályvacukros jelleg és sósság kontrasztja. Szűrés, derítés és hozzáadott kén nélkül palackozva. Érdemes dekantálni, fogyasztás 10-12°C-on.
Kosárba teszemJean-Marc Dreyer Sylvaner Origin 2022
10 000 Ft