JEAN-FRANÇOIS GINGLINGER
Alsace, Franciaország
Jean-François Ginglinger Elzász szívében, Pfaffenheimben él és dolgozik, sok generációs borász család tagjaként. A Ginglingerek 1610 óta termesztenek szőlőt, készítenek bort és gondozzák a családi birtokot. Miután az 1990-es években az organikus és biodinamikus gyakorlatok felé fordult, apja, Jean-Louis Ginglinger kísérletezni kezdett a természetes borkészítési technikákkal is. Jean-François, a Birtok örököse, amikor átvette a gyeplőt, ugyanezeket a gyakorlatokat követte és a vinifikációban még merészebb vizekre evezett. A szőlőben már már csak lovak segítségével dolgozik, és mióta 2003-ban kísérletként kén nélkül palackozta a Pinot Noir Steinerjét, Jean-François elhagyta a kén használatát a pincében is.
A Birtok ma körülbelül 6 hektárt tesz ki, szőlőinek egyharmada két dűlőre koncentrálódik (Steinert és Zinnkoepfle), amelyek Grand Cru minősítésűek. A talaj nagyon komplex, különböző típusú mészkő-keverékek alkotják, beleértve a kivételes savakat adó meszes homokkövet is.
A borkészítési folyamat minden esetben kézi szürettel és spontán, csak természetes élesztőkkel generált erjedéssel indul, a szőlő nagyrészt egész fürtben, direkt préseléssel kerül feltárásra. Elzász legismertebb fajtái mind jelen vannak Jean-François kínálatában, borai egytől egyik ásványos, élénk és savhangsúlyos kifejeződései ezeknek: Sylvaner, Riesling, Muscat d’Alsace, Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewurtztraminer, valamint Pinot Noir.
Boraiban egyszerre van meg az elegancia, a terroir által adott lendület és a borász személyiségében rejlő játékosság.
A TERMELŐ BORAI
-
New
Ország: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-François Ginglinger
Fajta: fehér100% Pinot Gris, meszes-homokköves talajról. A must préselés után spontán erjedt hagyományos tölgyfa hordóban (foudre).
Kosárba teszem
A bor ezután a finomseprőn pihent, mielőtt 2022 áprilisában palackozták, derítés, szűrés és kén hozzáadása nélkül.NewOrszág: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-François Ginglinger
Fajta: fehérJean-François megszokott stílusától kicsit eltérő tétel, de számunkra legalább annyira izgalmas és komplex. Némi maradékcukorral, amit a bor gerincét adó fenséges sav balanszírozza. Narancs, pörkölt gesztenye, akácméz és gyógynövények találkoznak illatban, az korty pedig tiszta és telt. Hosszú-hosszú lecsengés.
Kosárba teszemNewOrszág: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-François Ginglinger
Fajta: fehérA szőlő, amelyből ez a bor készül, a Steinert dűlőből származik, amely egy Grand Cru terület. Jean azonban nem használja a Grand Cru elnevezést, mert az appellációhoz szükséges a borban egy bizonyos szintű maradékcukor is.
Kosárba teszem
Ez egy klasszikusabb megközelítésű Gewurztraminer hatalmas erővel, eleganciával és a legcsodálatosabb aromával, amit ez a fajta adni képes.NewOrszág: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-François Ginglinger
Fajta: vörös100% Pinot Noir, melyhez Jean csak az egész fürtökből préselt lé színlé frakcióját használta. 10 hónapig érlelve nagy méretű elzászi hordóban (foudre) majd szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül palackozva. Frissesség kimaxolva, mint egy piros bogyós gyümölcssaláta.
Kosárba teszemNewOrszág: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-François Ginglinger
Fajta: fehérA biodinamikus alapanyagot a Steinert appellációról szüretelték. A borkészítésben Jean egy sajátos technikát használ, melyben kb. három vödör bogyózott szőlőt egy hálós zsákba tesz és ezt az 500 literes hordóba préselt lébe áztatja, melyben a bor másfél évig érik majd. Az erjedés hosszan elnyúlik, többször megáll és újraindul, egészen míg a bor teljesen szárazra erjed. Palackozás közvetlenül az erjedés befejezése után, szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül. Összetett illat, eleinte almával és kandírozott körtével, majd citromhéjjal, mézzel, nagyon szép ásványossággal indít, szájban méhviaszos, gyógynövényes. Mivel Jean hivatalosan nem használja az appellációt, ezért a T betűt elhagyja a Steinert végéről.
Kosárba teszemNewOrszág: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-François Ginglinger
Fajta: fehér60 éves tőkékről szüretelt alapanyag, egyenesen Orschwihrből, a Grand Cru Pfingstberg területről. Első évjárata ennek a cuvée-nek. A szőlőt Jean fia (Arthur) gondozza, aki az utóbbi években egyre nagyobb részt vállal a borászat életében. A talaj nagyrészt homokköves, amit itt Grèseux-nek neveznek. A bor finomseprőn érlelődött két évig nagy méretű, elzászi hordóban. Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül palackozva.
Kosárba teszemNewOrszág: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-François Ginglinger
Fajta: fehér100% Gewürtztraminer. A fajta szerelmesei nem fognak csalódni ebben a borban, melyhez az alapanyagot tökéletes érettségben, kézzel szüretelték, majd direkt préselték, majd egy évig nagy méretű elzászi hordóban érlelték. Komplex, elegáns tétel, teljesen natúr, szűretlen, derítetlen és kén hozzáadása nélkül palackozva. Remek érlelési potenciállal.
Kosárba teszemJean-François Ginglinger Le Geai 2022
10 200 FtNewOrszág: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-François Ginglinger
Fajta: fehér100% Pinot Gris, tökéletes érettségben szüretelve, majd direkt préselve.
Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül palackozva.
Izgalmasan ásványos és citrusos.NewOrszág: Franciaország
Régió: Alsace
Termelő: Jean-François Ginglinger
Fajta: fehér50% Pinot Blanc és 50% Sylvaner, direkt préselve és acéltartályban érlelve.
Kosárba teszem
Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül palackozva.
Citrusos, ásványos és sós, mind tökéletes egyensúlyban a frissítő kortyban.Jean-François Ginglinger Ruest 2022
7 900 Ft