föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

LE MAZEL

Ardèche, Franciaország

Gérald Oustric a francia borász legendák legendája!
Legyen szó  Andrea Calekről, Jérôme Jouret-ről, Sylvain Bockról vagy Anders Frederik Steenről, kivétel nélkül sokat köszönhetnek neki szárnypróbálgatásuk idejéből.

Gérald 1982-ben veszi át édesapjától a Le Mazelt a dél-ardèche-i Valvignières-ben, és ma húgával, Jocelyne-nel együtt vezeti a 22 hektáros birtokot.
Fókuszukat a helyi vörös szőlőfajtákra helyezik, (Syrah, Grenache, Portan, Cabernet Sauvignon, Carignan és Merlot), ezek mellett pedig  Viognier, Chardonnay és Grenache Blanc gazdagítja fehérekkel a kínálatukat.

A talaj főként mészkőből, agyagból és homokkőből áll, szőlőtőkéik átlagéletkora  50-65 év  a vörösek, és 20-25 év a fehér fajták esetében. Ez azért is kivételes, mivel az Ardèche-ben őshonos fajtákat (mint a Portan és a Chatus) sokan már régen kivágták és magasabb hozamú fajtákkal helyettesítették és adják tovább a szövetkezeti rendszerbe.

A Le Mazel friss és ásványos borainak titka, hogy területeik az Ardèche-völgy felső részén találhatóak, ahol a domboztati viszonyok a Mistralt – a Dél-Franciaország felől fújó erős, északnyugati szelet –  tölcsérbe vezetik, mely még a déli fekvésű szőlőültetvényeken is hűsítő hatással bír.

A szőlőt kézzel metszik és szüretelik, nem használnak gyomirtó szereket, a birtok  2002 óta rendelkezik bio tanúsítvánnyal (Ecocert), de Gérald ökológiai és biodinamikus gazdálkodást folytat azóta, hogy édesapjától átvette a területet.

A pincében a fehér fajtákat közvetlenül préselik, míg a vörösborokat  beaujolais-i mintára részleges szénsavmacerációval készítik. Több évtizedes barrique-használat után Gérald jelenleg mindent acéltartályban erjeszt, a borok hosszú palackos érlelés után kerülnek ki a pincéből. A régióban Gérald úttörője volt a 0/0 borkészítésnek, s ennek megfelelően nem használ ként sem a borkészítés során, minden tétel szűretlen és derítetlen. A palackozás gravitációval történik, és a borok oxidáció elleni védelme érdekében a borok gyakran egy kis maradékcukorral kerülnek palackba, ami könnyed, buborékos érzetet kelt a szájban, és kiemeli a borok frissességét.

Le Mazel_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Le_Mazel_Charbonniere_2020

    Ország: Franciaország
    Régió: Ardèche
    Termelő: Le Mazel
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 13%

    100% Chardonnay körülbelül 30 éves szőlőtőkéről.
    2020 szeptember elején szüretelve, melyet egészfürtös, direkt préselés követett.
    Acéltartályba került, ahonnan 2022-ben gravitációval palackozták, kén hozzáadása nélkül.
    Mint ahogyan a koronazár is mutatja a Birtok több tétele esetében, ez a cuvée is némi maradékcukorral került palackba, ami remekül kiegészít ázsai ételeket illetve fanyar ízek mellé szuper párosítás.

    Kosárba teszem
  • Le_Mazel_Vin_de_Soif_2021

    Ország: Franciaország
    Régió: Ardèche
    Termelő: Le Mazel
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 13%

    90% Grenache és 10% Syrah házasítása, délkeleti kitettségű területről, ahol a szőlők átlagéletkora 50 év körül mozog. A 2021 szeptember közepi szüretet direkt préselés követte a Grenache esetében, melyhez a Syrah-t 24 órás áztatást követően adák hozzá. Acéltartályban erjedt, 2022 májusában került palackba szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül.

    Kosárba teszem
  • Le_Mazel_Cuvée_Larmande_2021

    Ország: Franciaország
    Régió: Ardèche
    Termelő: Le Mazel
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 13%
    100% Syrah agyagos-mészköves talajról, 50 évesnél is idősebb tőkékről szüretelve 2021 szeptember közepén. Egész fürtben, 10 napos szénsavmacerációs eljárással készült acéltartályban. Lassú és óvatos préselés két részben: régi fapréssel, illetve pneumatikus préssel. 22 hónapon keresztül erjedt 8-12 fokon, majd 2022 májusában került palackba szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül.

    Kosárba teszem