FABIEN PÉRREARD – LE NADIR
Loire, Franciaország
Miután néhány évig a nagyvilágot járja, mint grafikus – először Dél-Amerikában majd Spanyolországban, végül Németországban, hazatérve Franciaországba Fabien végül behódol a borkészítésnek, mely addig csak hobbi és szenvedély volt számára.
2018-től több loire-i borászatnál tanul és dolgozik: először Jean-Pierre Chevallier – Chateau de Villeneuve-nél (Souzay), majd Matthieu Vallée – Chateau Yvonne-nál, végül pedig Aymeric Hillaire – Domaine Mélaric-nál .
2020-ban tesz szert 1 hektár chenin blanc-ra a Domaine des Cabors-tól a dél-saumuri Forges-ban, ahol 2012 óta biogazdálkodásban termesztik a szőlőt. Rövid időn belül még egy hektár kerül hozzá, melyen vegyesen Chenin, Grolleau és Cabernet Franc tőkék kapnak helyet, ekkor még konvencionális gazdálkodásban. Azonnal nekilát az ökológiai átállásnak, mivel másként el sem tudja képzelni a szőlőművelést.
A 2 hektár területét egyedül műveli, néhány barát segítségével tavasszal a talajmunkák idején és ősszel a szüret alatt. Fabien csak egy kisebb traktort használ kint a szőlőben, minden más kétkezi munka, mely szintén kiemelt fontosságot kap abban, ahogyan a borkészítést látja.
Fabien a kezdetekben Côme Isambert segíteti tanácsokkal és saumuri barlangjában készíti el első borait, majd 2022-ben költözik saját pincébe. Itt egy régi, fából készült kosárprést használ, és a borokat általában hordóban érleli. A borokat mindössze kétszer fejti: egyszer az erjedés végén, egyszer pedig palackozás előtt.
Semmilyen adalékanyagot nem használ, minden palackba került tétel szűretlen és derítetlen.
A borok csodálatosan kiegyensúlyozottak, a borászat még csak első éveiben jár… alig várjuk a folytatást, szép jövőt jósolunk!
A TERMELŐ BORAI
-
New
Ország: Franciaország
Régió: Anjou, Loire
Termelő: Le Nadir
Fajta: fehér100% Chenin Blanc Forges közeléből, egy 2012 óta organikusan művelt, mészköves-kavicsos területről származik. A dűlőt – mely bár kitettsége miatt jellemzően melegebb mikroklímával bír – folyamatosan hűtik az nyugati óceáni szelek. Ezen felül a mészkő magas vízmegtartó tulajdonsága is segíti a szőlőt, hogy a belőle készült bor remek savakkal és egyfajta egyedi rezgéssel emelj ezt a Chenin Blanc-t a legnagyobb Layon-i borok mellé. Ásványos, vajas, méhviaszos, elképesztő komplex.
Kosárba teszemLe Nadir La Dime d’Arthémis 2021
15 800 FtNewOrszág: Franciaország
Régió: Anjou, Loire
Termelő: Le Nadir
Fajta: vörös100% Grolleau, a dél-saumurre jellemző mészköves-kék kovaköves talajról, alacsony tőketermelésű tőkékről szüretelve. A bor 75%-ban egész fürtökben szedett szőlőkből készült, melyeket 2020-as Grolleau levébe áztatott Fabien, ez adja ki a megmaradó 25%-ot. Egy hét után préselik és kerül a lé többedik töltésű tölgyfába és acéltartályba vegyesen 24 hónapra. A bort 2023 novemberében palackozták szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül. Mindössze 1175 palack készült.
Kosárba teszemLe Nadir La Nuit, le Silence 2021
13 900 FtNewOrszág: Franciaország
Régió: Anjou, Loire
Termelő: Le Nadir
Fajta: fehérA Forêts Paisibles 100% Cabernet Franc blanc de noirs stílusban elkészítve. Ilyenkor a virus szőlőt egész fürtben, direkt préselik, így a bor nem kap színanyagot a szőlő héjából, tehát igazából ez egy vörösbor, mely fehérborként kerül palackba. 12 hónapot érlelték 8 éves tölgyfa hordókban.
Kosárba teszemLe Nadir Forets Paisibles 2021
12 100 FtNewOrszág: Franciaország
Régió: Anjou, Loire
Termelő: Le Nadir
Fajta: vörös50% Cabernet Franc és 50% Grolleau Noir Brossay területéről, kavicsos-kovaköves talajról. A kit fajta 10 napig együtt erjedt egész fürtben, majd préselést követően hordóban és tartályban erjedt. Könnyed struktúra és tanninok, piros bogyós gyümölcsök.
Kosárba teszemLe Nadir Octobre 2020
9 400 Ft