föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

FABIEN PÉRREARD – LE NADIR

Loire, Franciaország

Miután néhány évig a nagyvilágot járja, mint grafikus – először Dél-Amerikában majd Spanyolországban, végül Németországban, hazatérve Franciaországba Fabien végül behódol a borkészítésnek, mely addig csak hobbi és szenvedély volt számára.

2018-től több loire-i borászatnál tanul és dolgozik: először Jean-Pierre Chevallier – Chateau de Villeneuve-nél (Souzay), majd Matthieu Vallée – Chateau Yvonne-nál, végül pedig Aymeric Hillaire – Domaine Mélaric-nál .

2020-ban tesz szert 1 hektár chenin blanc-ra a Domaine des Cabors-tól a dél-saumuri Forges-ban,  ahol 2012 óta biogazdálkodásban termesztik a szőlőt. Rövid időn belül még egy hektár kerül hozzá, melyen vegyesen Chenin, Grolleau és Cabernet Franc tőkék kapnak helyet, ekkor még konvencionális gazdálkodásban. Azonnal nekilát az ökológiai átállásnak, mivel másként el sem tudja képzelni a szőlőművelést.

A 2 hektár területét egyedül műveli, néhány barát segítségével tavasszal a talajmunkák idején és ősszel a szüret alatt. Fabien csak egy kisebb traktort használ kint a szőlőben, minden más kétkezi munka, mely szintén kiemelt fontosságot kap abban, ahogyan a borkészítést látja.

Fabien a kezdetekben Côme Isambert segíteti tanácsokkal és saumuri barlangjában készíti el első borait, majd 2022-ben költözik saját pincébe. Itt egy régi, fából készült kosárprést használ, és a borokat  általában hordóban érleli. A borokat mindössze kétszer fejti: egyszer az erjedés végén, egyszer pedig palackozás előtt. 

Semmilyen adalékanyagot nem használ, minden palackba került tétel szűretlen és derítetlen.

A borok csodálatosan kiegyensúlyozottak, a borászat még csak első éveiben jár… alig várjuk a folytatást, szép jövőt jósolunk!



Le_Nadir_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Le_Nadir_La_dime_d'Artemis_2021New

    Ország: Franciaország
    Régió: Anjou, Loire
    Termelő: Le Nadir
    Fajta: fehér

    100% Chenin Blanc Forges közeléből, egy 2012 óta organikusan művelt,  mészköves-kavicsos területről származik. A dűlőt – mely bár kitettsége miatt jellemzően melegebb mikroklímával bír – folyamatosan hűtik az nyugati óceáni szelek. Ezen felül a mészkő magas vízmegtartó tulajdonsága is segíti a szőlőt, hogy a belőle készült bor remek savakkal és egyfajta egyedi rezgéssel emelj ezt a Chenin Blanc-t a legnagyobb Layon-i borok mellé. Ásványos, vajas, méhviaszos, elképesztő komplex.





    Kosárba teszem
  • Le_Nadir_La_nuit_le_silence_2021New

    Ország: Franciaország
    Régió: Anjou, Loire
    Termelő: Le Nadir
    Fajta: vörös

    100% Grolleau, a dél-saumurre jellemző mészköves-kék kovaköves talajról, alacsony tőketermelésű tőkékről szüretelve. A bor 75%-ban egész fürtökben szedett szőlőkből készült, melyeket 2020-as Grolleau levébe áztatott Fabien, ez adja ki a megmaradó 25%-ot. Egy hét után préselik és kerül a lé többedik töltésű tölgyfába és acéltartályba vegyesen 24 hónapra. A bort 2023 novemberében palackozták szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül. Mindössze 1175 palack készült.





    Kosárba teszem
  • Le_Nadir_Forets_2021New

    Ország: Franciaország
    Régió: Anjou, Loire
    Termelő: Le Nadir
    Fajta: fehér

    A Forêts Paisibles 100% Cabernet Franc  blanc de noirs stílusban elkészítve. Ilyenkor a virus szőlőt egész fürtben, direkt préselik, így a bor nem kap színanyagot a szőlő héjából, tehát igazából ez egy vörösbor, mely fehérborként kerül palackba. 12 hónapot érlelték 8 éves tölgyfa hordókban.





    Kosárba teszem
  • Le_Nadir_Octobre_2020New

    Ország: Franciaország
    Régió: Anjou, Loire
    Termelő: Le Nadir
    Fajta: vörös

    50% Cabernet Franc és 50% Grolleau Noir Brossay területéről, kavicsos-kovaköves talajról. A kit fajta 10 napig együtt erjedt egész fürtben, majd préselést követően hordóban és tartályban erjedt. Könnyed struktúra és tanninok, piros bogyós gyümölcsök. 



    Kosárba teszem