föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

SYLVIE & THIERRY – CLOS BATEAU

Beaujolais, Franciaország

Sylvie és Thierry története nem egy évszázadokra visszavezethető francia borászcsaládé, hanem két fiatal vendéglátósé, akik Amszterdamot és éttermüket hátrahagyva kezdenek új életet Lantignié-ben.
A natúr bor iránt érzett szenvedélyük veszi őket rá, hogy 2019-ben egy nyolc hektáros területet vegyenek gondozásba és belevágjanak életük eddigi legnagyobb kalandjába Beaujolais-ban, Franciaországban.

A teljes birtok csak egy részét foglalja el szőlő, mely ma 5,5 hektár, a fennmaradó területen állatokkal foglalkoznak és itt található bájos kis kőházuk is. 3,9 hektár a jelenleg is termő terület, melyen Gamay (átlag életkor: 53 év) és 2018-as telepítésű Chardonnay is található. Ezen kívül 1,6 hektár elhagyatott, idős ültetvényt is megőriztek (átlag életkor 56 év), ahonnan extrém alacsony hozammal szüretelnek kiemelkedő minőségű alapanyagot például a Sauvage (Vad) nevű borukhoz.

A szőlőben homeopátiás módszerekkel dolgoznak, növényeket és gyógynövényeket gyűjtenek a birtok körül, hogy az ezekből készített teákkal a szőlőtőkéket erősebbé, a betegségekkel szemben ellenállóbbé tegyék. Birkáik, akik télen a fű és a gyom elfogyasztásával segítik a zöldmunkát, egyben tápanyagot is biztosítanak a talajnak. 

Hitvallásuk alapköve a természet tisztelete, a szőlőtől a palackig.
A holdciklusok figyelembevételével dolgoznak, amik útmutatást adnak számukra a héjon áztatás, préselés vagy a palackozás idejének meghatározásában.  Csak őshonos élesztőkkel, spontán erjednek a borok, nem szűrik és derítik őket és nem használnak hozzáadott ként sem.
A lehető legkevesebb beavatkozással dolgoznak, hogy élő borokat hívjanak életre.

Clos_Bateau_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Clos_Bateau_Joujou_2021

    Ország: Franciaország
    Régió: Beaujolais
    Termelő: Clos Bateau
    Fajta: vörös

    100% Gamay noir, mely a Les Monthieux dűlőből származik, kb 330 méteres tengerszint feletti magasságból. A talaj nagyrészt rózsanaszín gránit törmelék, melyben agyag és kvarc foltok találhatóak.
    50%-ban szénsavmacerációs eljárással készült, 50%-ban pedig az egész fürtök a préslével felöntve erjedtek.
    Dzsúzos, könnyed és játékos, amint neve is utal rá (joujou franciául játékot jelent).

    Kosárba teszem
  • Clos_Bateau_Croix_Pennet_2021

    Ország: Franciaország
    Régió: Beaujolais
    Termelő: Clos Bateau
    Fajta: vörös

    A Croix Pen(n)et Lantignié és Régnié határán, 350 méter tengerszint feletti magasságban található.
    100% Gamay, melynek 60% burgundi hordóban és 40% rozsdamentes acél tartályban készült, majd 8 hónap után került házasításra. Fekete gyümölcsök és gyógynövények találkozása, kén hozzáadása nélkül palackozva.

    Kosárba teszem
  • Clos_Bateau_Sauvage_2021Sold

    Ország: Franciaország
    Régió: Beaujolais
    Termelő: Clos Bateau
    Fajta: vörös

    A Sauvage első évjárata, 100% Gamay. Sylvie és Thierry félvad ültetvényéről származó szőlőből, melynek életkora kb. 53 év, s ahol 4 éve semmilyen beavatkozás nem történt.
    Extrém alacsony hozam, koncentrált ízek.
    Direkt préselve üvegszálas tartályba, ahol 11 hónapot tölt palackozás előtt.

    Tovább
  • Clos_Bateau_Bateau_Blanc_2021Sold

    Ország: Franciaország
    Régió: Beaujolais
    Termelő: Clos Bateau
    Fajta: fehér

    100% Chardonnay, Beaujolais Village appellációval Blacé településről, az agyagos-homokos talajú “Le Bourg” dűlőből.
    Direkt préselve került üvegszálas tartályba, ahol elindult az erjedés, ami amfórába fejeződött be és amit 8 hónap érlelés követett. Mindössze 759 palack készült, szűretlenül, derítetlenül és kén hozzáadása nélkül.
    Finoman citrusos, lecsengésében pedig sós-ásványos jegyek uralkodnak. 

    Tovább
  • Clos_Bateau_Aptemiz 2021Sold

    Ország: Franciaország
    Régió: Beaujolais
    Termelő: Clos Bateau
    Fajta: fehér

    100% Chardonnay a “Le Bourg” dűlőből, agyagos-homokos talajról.
    A lebogyózott gyömölcs egy holdfordulót (kb. 28 nap) tölt héjon, majd 9 hónapra amfórába kerül.
    Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül palackozva.

    Tovább