CELLER LES FOES – ROGER DIAZ
Valencia, Spanyolország
A Celler Les Foes Castellón-ban, Spanyolország Valencia tartományában található, mindössze 13 kilométerre a Földközi-tengertől. Roger Diaz helyi fajtákkal és idős ültetvényekkel dolgozik, melyek túlélték a 70-es évek, régiót keresztülszelő szőlőkivágásait.
Területei egy részét 70-90 éves Trepat (helyi néven Embolicaire), 50 év körüli Monastrell és Macabeo, valamint fiatalabb, 13 éves Garnacha (Garnatxa) ültevények alkotják, melyekhez 2007-ben telepített Carignan (Carinyena) és Cabernet Sauvignon fajtákat, így jelenleg hozzávetőlegesen 3 hektárnyi területen gazdálkodik.
Valencia ezen részén a talaj összetételét tekintve vörös homokkő, fehér és vörös agyag dominál, a tengerhez közel a klíma kedvez az extrém meleghez szokott helyi fajtáknak.
Roger organikusan műveli területeit, a növények nem találkoznak semmilyen szintetikus szerrel, gyomirtóval, rovarirtóval vagy műtrágyával. A takarónövényzet jelenléte a sorközökben kiemelkedően fontos itt, hiszen ezek segítik át az extrém száraz nyarakon a talajt, annak nedvességtartalmának egyensúlyban tartásával. Bár első látásra akár vízkonkurenciának is tekinthetjük, a takarónövényzet árnyékot biztosít a talaj felett a tűző napsugarak ellen, és apró leveleiről egész nap csepeg vissza a hajnali lecsapódot pára. A növényi részek folyamatos elhullásával és esetenként téli talajba dolgozásával pedig folyamatos tápanyagutánpótlást is jelent. A szőlőterületek és a pince is organikus minősítést kapott a Comité Agricultura Ecologica de Valencia által.
A szüret kétkezi munka, 15 kilós ládákba szedik a gyümölcsöt, nem bogyóznak, a feldolgozás minden esetben egész fürtös eljárással történik. A tételek spontán erjednek és a folyamat egyetlen fázisában sem kerül sor kén hozzáadására. Az erjesztés és az érlelés 300 literes sokadik töltésű idősebb hordókban és üvegszálas tartályokban történik.
„Úgy érezzük, hogy amikor hozzáadunk valamit a borhoz, akkor mindaz a biztonság, amit ezzel nyerünk, a bor életerejéből vesz el.”
A TERMELŐ BORAI
-
Sold
Ország: Spanyolország
Régió: Valencia
Termelő: Roger Diaz
Fajta: Garnacha
Alkoholtartalom: 13,7%35 éves öregtőkés Garnacha a Les Coves agyagos-homokköves talajáról, 17 nap egész fürtös szénsavmaceráció nyitott kádakban, napi egyszeri csömöszölés. A bor seprővel együtt 13 hónapot tölt kis francia hordókban. Szűretlen, derítetlen, kén hozzáadása nélkül készült.
Les Foes 2019
5 900 FtSoldOrszág: Spanyolország
Régió: Valencia
Termelő: Roger Diaz
Fajta: Macabeo
Alkoholtartalom: 12,7%100% Macabeo az 53 éves Les Coves vörös homokköves területéről szüretelve. 3 különböző amforában (430, 250 és 160 literes) érik több, egy évig, majd préselés után még egy hónapra visszakerül az edényekbe palackozás előtt. Szűretlen, derítetlen, kén hozzáadása nélkül készült.
TovábbLes Casildes 2019
6 400 FtOrszág: Spanyolország
Régió: Valencia
Termelő: Roger Diaz
Fajta: vörös (60% monastrell, 25% garnacha, 15% syrah)
Alkoholtartalom: 12,6%53 éves Monastrell és 35 éves Garnacha szőlőtőkék termése, mely kiegészül 15% Syrah-val is. A Monastrell fele a kézi szüret és lábbal taposás után 7 napig héjon erjed zárt tartályban, a másik fele pedig szénsavmaceráción megy keresztül. A Syrah 13 hónapot tölt kis francia hordókban, a Monastrell és Garnacha 11 hónapot acéltartályban. Szűretlen, derítetlen, kén hozzáadása nélkül készült.
L’Adolescent 2019
5 400 FtSoldOrszág: Spanyolország
Régió: Valencia
Termelő: Roger Diaz
Fajta: vörös
Alkoholtartalom: 12,6%50% Trapet, 35% Cabernet Sauvignon, 15% Garnacha
A Les Coves homokköves-agyagos területéről, egész fürtben 12 napot tölt zárt erjesztőedényekben, majd 12 hónapig tartályban érik. A nevét az ültetvény mellett futó útról kapta, mely magyarul Csempészek Útját jelenti. Szűretlen, derítetlen, kén hozzáadása nélkül készült.
Camí dels Contrabandistes 2019
5 900 Ft