föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

vízió, letisztultság, energia

ANDREAS TSCHEPPE

Steiermark, Ausztria

Andreas Tscheppe 2006 óta jár a maga útján. Stájerország déli részén, Szlovénia határában biodinamikus elvek szerint gazdálkodik és készíti borait.

A szőlőültetvények, melyeket a borász fáradságos munkával teraszokká alakított saját tervei alapján, valójában megőrizték zabolátlanságukat és tele vannak élettel. Ötszáz méter magasan vadon termő gyógynövények, talajtakaró növények és nyüzsgő rovar-társadalom él itt. A rovarok kiemelten fontosak Andreas számára: borai róluk kapnak nevet és számára a legjobb bizonyítékai az egészséges szőlőültetvénynek.

Andreas 2006-ban hagyta el családi birtokát, hogy feleségével, Elisabeth-tel közösen saját pincészetet alapítson. A házaspár elsősorban fehér szőlővel – Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gelber Muskateller és Goldmuskateller – dolgozik, amelyek közül néhányat héjon erjesztenek. A héjon erjesztés célja számukra az időtálló és egyszerre nagyon tiszta narancsborokat elérése.

Talán a legmeghatározóbb karaktert a boroknak az erre a vidékre jellemző opok talaj ad, mely általában megszilárdult, nem túl durva szemcséjű üledékes kőzetekből (márga, agyag, illit és iszap) áll össze. Ezek a kőzetek lehetnek barna, szürke vagy kék színűek is. Úgy gondolják, hogy a talaj rendkívül magas csillámpala tartalma okozza a Tscheppe borok sajátos és összetéveszthetetlen grafitillatát is.

Biodinamikus művelés, a pincében minimális beavatkozás, minimum 18 hónapos nagyhordós érlelés finomseprőn fejtés nélkül, minimális hozzáadott kén palackozáskor. Kizárólag ezek azok a módszerek, melyek Andreas borainak születését kísérik. Mind a mai napig bátyjával közösen, a régi családi ház pincéjében, a Weingut Werlitschben dolgozza fel borait, melyet hamarosan a 2019-ben megvásárolt saját külön feldolgozó épülete válthatja majd fel.

Andreas Tscheppe_profile
 • Sold

  Ország: Ausztria
  Régió: Stájerország
  Termelő: Andreas Tscheppe
  Fajta: fehér
  Alkoholtartalom: 12%

  100% sauvignon blanc, 6-14 éves tőkék, Czamillonberg és Krepskogel dűlők, opok (mészben gazdag agyag) és márgás talajról. A szőlőt kézzel szüretelik és bogyózzák, majd 300-2000 literes, 2-15 éves hordóba préselik, ahol spontán erjednek. A bort 2-3 alkalommal átfejtik, és a frissesség megőrzése érdekében kis mennyiségű ként adnak hozzá. A bor 18 hónapig ugyanazokban a hordókban pihen, majd szűrés és derítés nélkül palackozzák.

  Tovább
 • Sold

  Ország: Ausztria
  Régió: Stájerország
  Termelő: Andreas Tscheppe
  Fajta: fehér
  Alkoholtartalom: 12%

  100% Morillon, mely a Chardonnay egy helyi változatának elnevezése. A szőlő 6 és 12 év közötti szőlőültetvényekről származik, amelyeket teraszos rendszerben ültettek. A szőlőt kézzel szüretelik és bogyózzák, majd 300, 1800 és 2000 literes régi hordókba préselik, ahol a helyi élesztőflórával spontán erjed, majd erjedés után 18 hónapig érlelik. Végül derítés, szűrés és kén hozzáadása nélkül palackozzák.

  Tovább
 • Sold

  Ország: Ausztria
  Régió: Stájerország
  Termelő: Andreas Tscheppe
  Fajta: fehér
  Alkoholtartalom: 12,5%

  A név jelentése zöld szitakötő, ahogyan a címkén is megjelenik, ő egyike Andreas szőlőskertjének egyik gyakran felbukkanó látogatói közül. A szőlőt kézzel szüretelik és bogyózzák, majd 500  literes régi hordókba préselik, ahol a helyi élesztőflórával spontán erjed, majd erjedés után 18 hónapig érlelik. Végül derítés, szűrés és mindössze 10 mg / l kén hozzáadása mellett palackozzák.

  Tovább