SYLVIE & THIERRY – CLOS BATEAU
Beaujolais, Franciaország
Sylvie és Thierry története nem egy évszázadokra visszavezethető francia borászcsaládé, hanem két fiatal vendéglátósé, akik Amszterdamot és éttermüket hátrahagyva kezdenek új életet Lantignié-ben.
A natúr bor iránt érzett szenvedélyük veszi őket rá, hogy 2019-ben egy nyolc hektáros területet vegyenek gondozásba és belevágjanak életük eddigi legnagyobb kalandjába Beaujolais-ban, Franciaországban.
A teljes birtok csak egy részét foglalja el szőlő, mely ma 5,5 hektár, a fennmaradó területen állatokkal foglalkoznak és itt található bájos kis kőházuk is. 3,9 hektár a jelenleg is termő terület, melyen Gamay (átlag életkor: 53 év) és 2018-as telepítésű Chardonnay is található. Ezen kívül 1,6 hektár elhagyatott, idős ültetvényt is megőriztek (átlag életkor 56 év), ahonnan extrém alacsony hozammal szüretelnek kiemelkedő minőségű alapanyagot például a Sauvage (Vad) nevű borukhoz.
A szőlőben homeopátiás módszerekkel dolgoznak, növényeket és gyógynövényeket gyűjtenek a birtok körül, hogy az ezekből készített teákkal a szőlőtőkéket erősebbé, a betegségekkel szemben ellenállóbbé tegyék. Birkáik, akik télen a fű és a gyom elfogyasztásával segítik a zöldmunkát, egyben tápanyagot is biztosítanak a talajnak.
Hitvallásuk alapköve a természet tisztelete, a szőlőtől a palackig.
A holdciklusok figyelembevételével dolgoznak, amik útmutatást adnak számukra a héjon áztatás, préselés vagy a palackozás idejének meghatározásában. Csak őshonos élesztőkkel, spontán erjednek a borok, nem szűrik és derítik őket és nem használnak hozzáadott ként sem.
A lehető legkevesebb beavatkozással dolgoznak, hogy élő borokat hívjanak életre.

A TERMELŐ BORAI
-
New
Ország: Franciaország
Régió: Beaujolais
Termelő: Clos Bateau
Fajta: fehér100% Sylvaner (biodinamikusan nevelt tőkékről, Elzászból, szürke és kék palás talajról), direkt préselve, üvegszálas tartályban és Mayga seprőjén érlelve, majd régi barikk hordóban további 3 hónapig. A Gamay mélységet és bársonyos ízt ad a bornak, de színét tekintve inkább őszibarack, hiszen technikai értelemben fehérbor.
Clos Bateau Babatise 2022
11 700 FtNew
Ország: Franciaország
Régió: Beaujolais
Termelő: Clos Bateau
Fajta: vörösLantignién, az egyik magasabb részen (418 m) gránit talajon található szőlőről szüretelve. Közel 2 hetes áztatásban, egész fürtben készült beton tartályban. Többedig töltésű burgundi hordóban érlelték nyolc hónapig. A Mayga klasszikus, és egyben rusztikus karakterű, ugyanakkor a tipikus Clos Bateau ujjlenyomatot viseli magán. Egy bor, amit télen a kandalló előtt ihatsz, de nyáron enyhén behűtve is kiváló.
Clos Bateau May Ga 2022
11 200 FtNew
Ország: Franciaország
Régió: Beaujolais
Termelő: Clos Bateau
Fajta: fehér100% Chardonnay a “Le Bourg” dűlőből, agyagos-homokos talajról.
A lebogyózott gyömölcs egy holdfordulót (kb. 28 nap) tölt héjon, majd 9 hónapra amfórába kerül.
Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül palackozva.Clos Bateau Aptemiz 2022
13 000 FtNew
Ország: Franciaország
Régió: Beaujolais
Termelő: Clos Bateau
Fajta: fehér100% Chardonnay, Beaujolais Village appellációval Blacé településről, az agyagos-homokos talajú “Le Bourg” dűlőből.
Direkt préselve került üvegszálas tartályba, ahol elindult az erjedés, ami amfórába fejeződött be és amit 8 hónap érlelés követett. Mindössze 759 palack készült, szűretlenül, derítetlenül és kén hozzáadása nélkül.
Finoman citrusos, lecsengésében pedig sós-ásványos jegyek uralkodnak.Clos Bateau Bateau Blanc 2022
13 000 FtNew
Ország: Franciaország
Régió: Beaujolais
Termelő: Clos Bateau
Fajta: vörösA Croix Pen(n)et Lantignié és Régnié határán, 350 méter tengerszint feletti magasságban található.
100% Gamay, melynek 60% burgundi hordóban és 40% rozsdamentes acél tartályban készült, majd 8 hónap után került házasításra. Fekete gyümölcsök és gyógynövények találkozása, kén hozzáadása nélkül palackozva.Clos Bateau Croix Pennet 2022
12 200 FtNew
Ország: Franciaország
Régió: Beaujolais
Termelő: Clos Bateau
Fajta: vörös100% Gamay noir, idős ültetvényről, mely a Les Monthieux dűlőből származik, kb 330 méteres tengerszint feletti magasságból. A talaj nagyrészt rózsanaszín gránit törmelék, melyben agyag és kvarc foltok találhatóak.
50%-ban szénsavmacerációs eljárással készült, 50%-ban pedig az egész fürtök a préslével felöntve erjedtek. Ezután több mint 10 hónapig üvegszálas tartályban érlelik.
Dzsúzos, könnyed és játékos, amint neve is utal rá (joujou franciául játékot jelent).Clos Bateau Joujou 2022
11 700 FtSold
Ország: Franciaország
Régió: Beaujolais
Termelő: Clos Bateau
Fajta: vörösA Sauvage első évjárata, 100% Gamay. Sylvie és Thierry félvad ültetvényéről származó szőlőből, melynek életkora kb. 53 év, s ahol 4 éve semmilyen beavatkozás nem történt.
Extrém alacsony hozam, koncentrált ízek.
Direkt préselve üvegszálas tartályba, ahol 11 hónapot tölt palackozás előtt.Clos Bateau Sauvage 2021
11 800 Ft