föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

THIBAUD CAPELLARO

Rhône, Franciaország

Thibaud Capellaro egy fiatal borász, aki hazája egyik legismertebb borvidék én, a Rhône-völgyben él és dolgozik.

Bár tanulmányai először az üzleti világ felé terelték, mégis úgy döntött, hogy legnagyobb szenvedélyének, a bornak szenteli magát. Beaune-i borászati iskolát követően számos helyen megfordult Franciaországban és Ausztráliába is. 2018-ban sikerült lecsapnia egy apró területre, amit azért emelünk itt ki, mivel Condrieu és Côte-Rôtie appellációban a szőlő kiemelkedően drága és eladó terület is csak szökőévben akad. Thibaud egy idős helyi borász szőlőjét vette át, illetve egy eddig parlagon álló, keleti kitettségű parcellát is megvett, melyet nemrégiben telepített be. Ez a terület a híres  Côte Brune apelláció része, helyileg az Ampuis város felett húzódó dombon található, mely Franciaország egyik legmeredekebb szőlőterülete, kb 300 méter tengerszint feletti magasságban. A még fiatal tőkékről, illetve a másik saját területről szedett alapanyagot várásolt szőlővel egészíti ki, melyet hasonló módon dolgozó borászoktól pl. Clusel-Roch and Le Mazel szerez be.

Thibaud borkészítési praktikái egyediek, a régióban megszokott és bevett szokásokkal sokszor megy szembe. A beavatkozás minimális kizárólag természetesen megjelenő élesztőkkel spontán erjeszt. Célja, hogy kiemelje a gyümölcs és a terroir adottságainak teljes skáláját, ahelyett, hogy a technológiára összpontosítana. Különféle edényekkel kísérletezik, például régi tölgyfahordókkal, üvegszálálas és rozsdamentes acéltartályokkal, valamint terrakottával és betonnal.

Borai olyanok, mint ő: őszinték és nem félnek egyediek lenni, kifogástalanok és alázatosak, lassan fednek fel olyan mélységeket és szerkezetet, melyet talán első megközelítésre nem is várnánk.

Thibaud_Capellaro_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Thibaud_Capellaro_Cote_Rotie_2020New

    Ország: Franciaország
    Régió: Rhône
    Termelő: Thibaud Capellaro
    Fajta: vörös

    100% Syrah, Côte-Rôtie appelláció északi részéről, palás talajról. Thibaud két éve vette át a területet, mely északi kitettség, így a klímaváltozás okozta hőség közepette is hűs és temperált ültetvény maradt. A régi tőkék mellett frissen telepített tőkék is kerültek, melyeket Thibaud organikusan gondoz a kezdetek óta. A lélegzetelállító teraszokon szinte minden manuális munka, de a kivételes környezet némileg kárpótol, hiszen a magasból a Rhone folyóra nyílik rálátás,  mely a hegy aljában hömpölyög.
    Kosárba teszem
  • Thibaud_Capellaro_Zé-ro_2023New

    Ország: Franciaország
    Régió: Rhône
    Termelő: Thibaud Capellaro
    Fajta: vörös

    80% Syrah, direkt préselve, melyet 20% Viognier bolondít meg. Ez utóbbi három hétig héjon ázott, majd házasítás után a teljes mennyiség hatalmas betontartályban került érlelésre. Könnyed, piros bogyós gyümölcsök, melyeket a Syrah fűszeres jegyei egészítenek ki.
    Kosárba teszem
  • Thibaud_Capellaro_Pierre_Taillée_2022New

    Ország: Franciaország
    Régió: Rhône
    Termelő: Thibaud Capellaro
    Fajta: vörös

    A domain két parcellájáról származik: az egyik Saint-Joseph appellációból, a másik a Rhône folyó túlpartjáról. Syrah massale selection, egész fürtben 15 napig áztatva majd 11 hónapig demi-muids-ben érlelve. Nagyon szép, élénk vörösbor, fekete gyümölcsökkel és fűszeres aromákkal.
    Kosárba teszem
  • Thibaud_Capellaro_Terra_2022New

    Ország: Franciaország
    Régió: Rhône
    Termelő: Thibaud Capellaro
    Fajta: vörös

    A Terra 95% Syrah, 5% Viognier és Marsanne házasítása. A szőlő a Le Mazeltől, Gerald Ostrictól Dél-Ardèche-ből származik. A szőlő egész fürtben ázik 10 napig, majd demi-muids-ben kerül érlelésre körülbelül egy évig. Könnyed extrakció, nagyon szép szerkezet, intenzív fekete gyümölcsök, áfonya, feketeribizli, édes fűszeres aromák.

    Kosárba teszem
  • Thibaud_Capellaro_Canuse_2022New

    Ország: Franciaország
    Régió: Rhône
    Termelő: Thibaud Capellaro
    Fajta: vörös

    Nagyon egyedi vörösbor, 85% fehér szőlőből, Thibaud Capellaro ötlete alapján, egyfajta fordított Côte Rotie.
    A Côte-Rôtie-ből származó Syrah törkölyén préselik át a Viognier-t mely előtte 15 napig ázik, ezzel érve el egy rosé színt, majd nagy hordókban és demi-muids-ben kerül érlelésre. Zamatos, lédús, olyan vörösbor, mely színte fehérborként érződik, izgalmas élmény!

    Kosárba teszem