HENRI CHAUVET
Auvergne, Franciaország
Az 1987-es születésű Henri Chauvet Boudes-ban él és dolgozik, a dél-francia Auvergne borrégiójában. 2020-ban gumicsizmára cseréli az öltönyét és búcsút int a biztosítási vállalati közegnek, és elkezd szőlőművelést és borászkodást tanulni.
Tanulóévében a Rhone-völgyben, Jerome Bressy és a legendás Thierry Allemand (Cornas) kezei alatt tanulja ki a borkészítás rejtelmeit.
2021-ben vesz át egy 10 hektáros területet, mely meredek lejtőkön Pinot Noir, Chardonnay és Gamay parcellákat rejt. Azonnal elkezdte átállítani a területet organikus művelésre.
A terroir nagyban eltér itt az északabbra található, ismertebb területektől és apellációktól.
A falut körülvevő dűlők alapjaiban vulkáni kőzeteken találhatóak, de mellettük jelen vannak a vas-oxidban gazdag agyag, kvarc és márga is. Henri szőlőültetvényei e vörös agyag és mélyebben vulkanikus, bazalt alapú parcellák között oszlanak meg.
A meredek lejtőkön a munka fáradságos, a gépesítés bonyolult és az ökológiai gazdálkodásra való átállás nem kockázatmentes, de Henri eltökélten dolgozik területein.
Segítségére lovak vannak a legnehezebb terepeken, hála egy helyi gazdának. A szőlőben mindössze ként és rézt permetez, mellettük pedig zsurló és más gyógynövény alapú teákat használ.
Henri filozófiája: Natúr bor, de bilincsek nélkül. Azaz Henri mélyen hisz a beavatkozásmentes borban, de nem akarja, hogy ez határozza meg. „Nem vagyok elvakult natúr, sem konvencionális. Nem akarom, hogy a pincében lévő filozófiám elsőbbséget élvezzen a terroirral szemben”.
A TERMELŐ BORAI
-
New
Ország: Franciaország
Régió: Auvergne
Termelő: Henri Chauvet
Fajta: vörös100% Gamay, mely több terület házasítása, Boudes legmeredekebb és legkiemelkedőbb területeiről szedi hozzá az alapanyagot. Összességében a legmeghatározóbb talajtípus a bazalt ezeken a területeken, néhol kiegészülve kék márgával. A beérkező szőlőt megtapossák, hogy segítsék elindítani az erjedést (a taposással felszínre kerülnek a legkívánatosabb élesztők, valamint segít kivonni a szőlő legértékesebb elemeit.) 9 hónap érlelést kap többedik töltésű 300 és 228 literes hordókban.
Henri Chauvet Abrupts 2022
22 500 FtNewOrszág: Franciaország
Régió: Auvergne
Termelő: Henri Chauvet
Fajta: vörös100% Pinot Noir két parcella házasításából. Az egyik a falu egyik legkiemeltebb dűlőjének szívében található vulkanikus alapokon, a másik egy kis, keleti kitettségű parcella ahol a szőlő az egykori lávafolyáson és kék márgás talajon nől. 12-15 nap áztatás egész fürtben nagy inox tartályokban. 9 hónap érlelést kap új, 500 literes (35%) és többedik töltéső 228 literes (65%) hordókban.
Henri Chauvet La Vie Ordinaire 2022
22 500 FtNewOrszág: Franciaország
Régió: Auvergne
Termelő: Henri Chauvet
Fajta: vörösEgy idős Gamay ültetvényről származik az alapanyag, ahol vegyes Gamay klónok kaptak helyet (helyi, Beaujolais és kis mennyiségben egyéb helyről származók). A talaj nagyrészt vörös agyag, melyben néhol mészkő blokkok tesznek változatossá. 12-15 nap áztatás egész fürtben , nagy inox tartályban, csak vödörrel locsolva, hogy a kalap folyamatosan nedves maradjon. 9 hónap érlelést kap többedik töltésű 300 és 228 literes hordókban.
Kosárba teszemHenri Chauvet Rouge 2022
17 900 FtNewOrszág: Franciaország
Régió: Auvergne
Termelő: Henri Chauvet
Fajta: fehérBoudes szomszédságában található kis településről származó Chardonnay, melyet burgundiai tőkékről, massale selection-nel választottak ki. Vörös homokkő, mely nagyon magas mennyiségben tartalmaz vasoxidokat, illetve gránittörmelék is gazdagítja a talajt. Egész fürtben került préselésre majd 9 hónap érlelést kapott, fele részt 500 literes új tölgyfahordókban és két 228-es többedik töltésű hordóban. A fa egyáltalán nem uralja a bort, mely a precíz fa választásnak is köszönhető. A burgundiai Rousseau hordókhoz Tronçais erdeiből származik a tölgy, mely hosszú (36-48 hónap) száradás után nagyon enyhe pörkölést kapott.
Kosárba teszemHenri Chauvet Froussard 2022
19 200 Ft