föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

HENRI CHAUVET

Auvergne, Franciaország

Az 1987-es születésű Henri Chauvet Boudes-ban él és dolgozik, a dél-francia Auvergne borrégiójában. 2020-ban gumicsizmára cseréli az öltönyét és búcsút int a biztosítási vállalati közegnek, és elkezd szőlőművelést és borászkodást tanulni. 

Tanulóévében a Rhone-völgyben, Jerome Bressy és a legendás Thierry Allemand (Cornas) kezei alatt tanulja ki a borkészítás rejtelmeit.

2021-ben vesz át egy 10 hektáros területet, mely meredek lejtőkön Pinot Noir, Chardonnay és Gamay parcellákat rejt. Azonnal elkezdte átállítani a területet organikus művelésre.

A terroir nagyban eltér itt az északabbra található, ismertebb területektől és apellációktól.

A falut körülvevő dűlők alapjaiban vulkáni kőzeteken találhatóak, de mellettük jelen vannak a vas-oxidban gazdag agyag, kvarc és márga is. Henri szőlőültetvényei e vörös agyag és mélyebben vulkanikus, bazalt alapú parcellák között oszlanak meg.

A meredek lejtőkön a munka fáradságos, a gépesítés bonyolult és az ökológiai gazdálkodásra való átállás nem kockázatmentes, de Henri eltökélten dolgozik területein.

Segítségére lovak vannak a legnehezebb terepeken, hála egy helyi gazdának. A szőlőben mindössze ként és rézt permetez, mellettük pedig zsurló és más gyógynövény alapú teákat használ.

Henri filozófiája: Natúr bor, de bilincsek  nélkül. Azaz Henri mélyen hisz a beavatkozásmentes borban, de nem akarja, hogy ez határozza meg. „Nem vagyok elvakult natúr, sem konvencionális. Nem akarom, hogy a pincében lévő filozófiám elsőbbséget élvezzen a terroirral szemben”.

Henri Chauvet_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Henri_Chauvet_Abrupts_2022New

    Ország: Franciaország
    Régió: Auvergne
    Termelő: Henri Chauvet
    Fajta: vörös

    100% Gamay, mely több terület házasítása, Boudes legmeredekebb és legkiemelkedőbb területeiről szedi hozzá az alapanyagot. Összességében a legmeghatározóbb talajtípus a bazalt ezeken a területeken, néhol kiegészülve kék márgával. A beérkező szőlőt megtapossák, hogy segítsék elindítani az erjedést (a taposással felszínre kerülnek a legkívánatosabb élesztők, valamint segít kivonni a szőlő legértékesebb elemeit.) 9 hónap érlelést kap többedik töltésű 300 és 228 literes hordókban.

     

    Kosárba teszem
  • Henri_Chauvet_La_Vie_ordinaire_2022New

    Ország: Franciaország
    Régió: Auvergne
    Termelő: Henri Chauvet
    Fajta: vörös

    100% Pinot Noir két parcella házasításából. Az egyik a falu egyik legkiemeltebb  dűlőjének szívében található vulkanikus alapokon, a másik egy kis, keleti kitettségű  parcella ahol a szőlő az egykori lávafolyáson és kék márgás talajon nől. 12-15 nap áztatás egész fürtben nagy inox tartályokban. 9 hónap érlelést kap új, 500 literes (35%) és többedik töltéső 228 literes (65%) hordókban. 

     

    Kosárba teszem
  • Henri_Chauvet_Rouge_2022New

    Ország: Franciaország
    Régió: Auvergne
    Termelő: Henri Chauvet
    Fajta: vörös

    Egy idős Gamay ültetvényről származik az alapanyag, ahol vegyes Gamay klónok kaptak helyet (helyi, Beaujolais és kis mennyiségben egyéb helyről származók). A talaj nagyrészt vörös agyag, melyben néhol mészkő blokkok tesznek változatossá. 12-15 nap áztatás egész fürtben , nagy inox tartályban, csak vödörrel locsolva, hogy a kalap folyamatosan nedves maradjon. 9 hónap érlelést kap többedik töltésű 300 és 228 literes hordókban. 

    Kosárba teszem
  • Henri_Chauvet_Froussard_2022New

    Ország: Franciaország
    Régió: Auvergne
    Termelő: Henri Chauvet
    Fajta: fehér

    Boudes szomszédságában található kis településről származó Chardonnay, melyet burgundiai tőkékről, massale selection-nel választottak ki. Vörös homokkő, mely nagyon magas mennyiségben tartalmaz vasoxidokat, illetve gránittörmelék is gazdagítja a talajt. Egész fürtben került préselésre majd 9 hónap érlelést kapott, fele részt 500 literes új tölgyfahordókban és két 228-es többedik töltésű hordóban. A fa egyáltalán nem uralja a bort, mely a precíz fa választásnak is köszönhető. A burgundiai Rousseau hordókhoz Tronçais erdeiből származik a tölgy, mely hosszú (36-48 hónap) száradás után nagyon enyhe pörkölést kapott.

    Kosárba teszem