föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

AGRICOLA VINB

Chiaramonte Gulfi, Szicília, Olaszország

Az Agricola VINB egy kis, független borászat Dél-Szicíliában, Vittoria és Chiaramonte Gulfi között, a napsütötte tájak szívében. A birtokot 2021-ben alapította két jóbarát, Vittorio és Biagio, akik sok évnyi távolét után tértek vissza szülőföldjükre, hogy közösen valóra váltsák természetes borkészítéssel kapcsolatos álmukat.

A VINB mögött több évnyi kutatás és kísérletezés áll: borkóstolók, vakkóstolások, mikro-vinifikációk bérelt területeken. Felújították a család egyik régi, elhagyott pincéjét, újraélesztették az olajfaligeteket és létrehozták az Agricola VINB-t – egy olyan projektet, amely a fenntarthatóságon és a regeneratív mezőgazdaságban való mély hitükön alapszik.

A pincében alkalmazott filozófia középpontjában a természet, a tisztelet, a szenvedély és a barátság áll. Az Agricola VINB nemcsak egy borászat, hanem két barát története is, akik visszatértek Szicíliába, hogy újra kapcsolatba lépjenek földjükkel – és új életet leheljenek bele, tőkeáról tőkére, palackról palackra.

A birtok jelenleg 8 hektáros, ebből 5 hektár szőlőültetvény, 3 hektár pedig olajfás terület, ahol őshonos Tonda Iblea fajtát gondoznak. A szőlők a történelmi Bastonaca-dűlőben találhatók Vittoriában, valamint a Ganzeria és Ragoleti magasabban fekvő területein, Chiaramonte Gulfi és Licodia Eubea között, 400–500 méteres tengerszint feletti magasságban. A tőkék Terra Rossa nevű, gazdag vörös agyagtalajban gyökereznek, amelyet mészkőréteg fed – ez biztosítja a borok frissességét és szerkezetét.

A gazdálkodás alapja a regeneratív, organikus és biodinamikus szemlélet. Céljuk nem csupán szőlő termesztése, hanem a talaj egészségének visszaállítása és a környezeti egyensúly fenntartása. Zöldtrágyát vetnek, amit hengerezéssel dolgoznak a talajba, a sorokat váltva komposzttal vagy trágyával gazdagítják. Mesterséges tápanyagokat, vegyszereket nem használnak – kizárólag saját előállítású, természetes anyagokkal dolgoznak. Réz- és kéntartalmú permetezés csak a legszükségesebb esetekben történik, kizárólag kis traktorral. A rotációs kapa használatát teljesen száműzték, helyette aprítóval dolgoznak, kímélve a talajszerkezetet.

A pincében a be nem avatkozás elvét követik, kizárólag spontán erjesztéssel dolgoznak. Nincs pied de cuve, semmilyen adalékot nem adnak a borokhoz – sem az erjesztés előtt, sem utána. Ként csak akkor használnak, ha az valóban elkerülhetetlen.

A jelenleg művelt 3,5 hektár területen túlnyomórészt Frappato, annak is régi, őshonos fajtája, illetve kisebb mennyiségű Nero d’Avola is található, melyből egy finom, karakteres rozé készül.

Agricola_VINB_profile
A TERMELŐ BORAI
  • VINB_Zapa_Puta_2023New

    Ország: Olaszország
    Régió: Szicíliai
    Fajta: vörös

    A Frappato szőlőt 25 éves tőkékről kézzel szüretelik, majd bogyózzák. Két hétig héjon tartják, aztán kosárpréssel nyerik ki a lét. Acéltartályban kerül érlelésre.
    A pincében a bort nem derítik és nem szűrik, így megőrzi eredeti karakterét és textúráját. A kénhasználat minimális, ennek eredményeként a bor tiszta és kifejező marad. Az eredmény egy könnyed, légies Frappato, amiből egyszerűen nem tudunk eleget inni egy jó olaszra hangolt vacsora mellé!

    Kosárba teszem