föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

FABIO SIGNORELLI

Contrada Bardazzi, Szicília, Olaszország

A vadregényes Etna lejtőin, ahol a szőlőtőkék ősi teraszokon kapaszkodnak felfelé, és a levegőben ott vibrál a vulkán ereje, Fabio Signorelli olyan borokat készít, amelyek éppoly élők és buják, mint maga a hegy.

Fabio nem csupán borász – ő Etna földjének őrzője, a terroir szenvedélyes tolmácsa. Története jóval azelőtt kezdődött, hogy először lépett volna a szicíliai vulkán talajára. Szőlészeti és borászati tanulmányai után Fabio egész Olaszországban – Toszkánától Umbriáig – gyűjtött tapasztalatokat, míg végül rátalált arra a helyre, amely örökre megváltoztatta: Szicíliára, pontosabban az Etnára.

2010-ben, friss diplomásként, Fabio először állt az Etna oldalában. Azonnal érezte: ez több mint egy borvidék – egy „sziget a szigeten belül”, ahol a mikroklímák a tengerparti melegtől a hegyvidéki hűvösségig váltakoznak, különleges tájat hozva létre, amelyhez fogható nincs máshol a világon. Itt a szőlőtermesztés nemcsak szakma, hanem állandó párbeszéd a természettel – egyfajta küzdelem és együttműködés egyszerre.

Fabio éveken át dolgozott Etna neves pincészeteiben borászként, mélyen beleásva magát a régió sajátos természeti adottságaiba. A Nerello Mascalese fajtában találta meg azt a szőlőfajtát, amely méltó párja ennek a különleges helynek: elegáns, kifinomult és kifejező.

2018-ban Fabio megvalósította álmát, Etna vad és szelíd szépsége között, született meg saját borászata. Contrada Bardazzi területén, Linguaglossa felett vásárolt egy régi birtokot, ahol olajfák, gyümölcsösök és szőlők élnek együtt természetes harmóniában.

Módszerei a hagyományra és a természet mély tiszteletére épülnek. Biodinamikus szemlélettel dolgozik, és csak minimálisan avatkozik be – hisz abban, hogy a szőlő képes kifejezni önmagát, ha hagyják. Minden tőkét egyenként ápol, a termőfölddel való kapcsolatát az alázat és a türelem határozza meg.

A borászat szíve a kézzel végzett, kíméletes munka, legyen szó a szőlőről vagy a pincéről. Az erjesztésnél finom macerációt alkalmaz, hogy a gyümölcs tisztasága és a terroir egyedisége megőrződjön. Az eredmény: textúrában gazdag, karakteres, mégis finoman rétegzett borok, amelyek hűen tükrözik az Etna szellemét.

A különböző dűlők – eltérő fekvéssel, kitettséggel, talajtípussal és tőkekorral – mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Fabio borai sokszínűek, mégis igazi vulkanikus borok legyenek.

Emeljünk hát poharat Etnára, szenvedélyére, erejére – és arra az emberre, aki megtanulta hallani a vulkán suttogását, és azt bor formájában adja tovább nekünk.

Fabio_Signorelli_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Fabio_Signorelli_Palmento_di_Levante_2020New

    Ország: Olaszország
    Régió: Szicíliai
    Fajta: vörös

    100% Nerello Mascelese. A bogyózás és a préselés manuális. Az erjesztés nyílt, kis kádakban történik, ahol a szőlő héjon ázik 14–21 napon keresztül, napi szintű, kíméletes kézi csömöszölés mellett, miközben lezajlik a spontán alkoholos erjedés. Az almasavbontás is teljesen spontán módon megy végbe. Az így elkészült bort kis beton tartályokban érlelik, egy kisebb része pedig többedik töltésű fahordóban pihen. Palackozás előtt minimum 12 hónapig érlelik, ezután kerül forgalomba.

    Kosárba teszem
  • Fabio_Signorelli_Rossastro_2023New

    Ország: Olaszország
    Régió: Szicíliai
    Fajta: rosé

    Nerello Masacalese, Sangiovese, Grenache, Grecanico és egyéb helyi, fehér fajták.A bogyózás és préselés után a must 24–36 órán át nyílt kádakban macerálódik, ez idő alatt megindul a spontán alkoholos erjedés. Ezt követően a bort kézzel, kosárprésen kíméletesen préselik, majd cementtartályban folytatódik az erjedés. Végül kis üvegszálas tartályokban érlelik, ami lehetővé teszi, hogy a bor kiteljesedjen és kialakuljon végső karaktere.

    Kosárba teszem