föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

KALMA WINES

Chiaramonte Gulfi, Szicília, Olaszország

Szicília napsütötte délkeleti dombjai között, Chiaramonte Gulfi festői településének szőlőskertjeiben – melyet nem véletlenül neveznek „Szicília erkélyének” – található a Kalma birtok, egy kis független borászat és gazdaság, amelyet két világjáró és szenvedélyes borász, Nikolas és Waiata alapított. A Kalma nemcsak visszatérés a természethez, hanem egy új hang is a kortárs szicíliai borkultúrában.

Nikolas, Németországból származik, és hazájában, valamint Észak-Olaszországban tanult szőlészetet és borászatot. Tapasztalatot szerzett többek között Dél-Afrikában, Chiantiban, a Priorat borvidéken, majd Szicíliában, ahol a híres COS borászat szőlészeti vezetője lett, Giusto Occhipinti irányítása alatt. Itt ismerte meg Waiatát, az Új-Zélandról származó borszakértőt, aki fiatalon Franciaországban élt, ahol Párizsban, majd később Melbourne-ben dolgozott sommelier-ként, mielőtt maga is a borkészítés szerelmese lett.

A két borász útjai ezután Franciaországba vezettek, a Domaine Matassa birtokra, majd Waiata hazájába, Új-Zélandra, a Kindeli pincészethez. Ám Szicília újra megszólította őket – 2022-ben visszatértek, és megvásároltak egy 3,8 hektárosültetvényt Chiaramonte Gulfi dombjai között, olíva- és citrusligetek szomszédságában. Itt született meg az Azienda Agricola Kalma – egy projekt, amely nem csupán borászat, hanem életfilozófia is.

A Kalma szíve a regeneratív mezőgazdaság, egy olyan gazdálkodási forma, amely a talaj egészségét, a biodiverzitást és az ökológiai egyensúlyt helyezi előtérbe. A szőlőben nem használnak szintetikus szereket, a beavatkozás minimális, a cél a természet ritmusával való együttműködés. A szicíliai klíma kedvez ezeknek az elveknek: a száraz, szellős környezetben ritkán szükséges növényvédelmi beavatkozás, így a szőlő szinte önállóan fejlődhet.

A borászati filozófiájukat nagyban befolyásolta a Ragusa környéki terroir, mely – meglepő módon – elegáns, alacsony alkoholtartalmú borokat eredményez még a déli éghajlat ellenére is. A Giusto és Arianna Occhipinti által képviselt hagyományok és szemlélet mély nyomot hagytak munkájukban: boraik tiszták, élénkek és őszinték, valóban tükrözik a táj karakterét.

A Kalma jelenleg ötféle bort készít – négyet saját ültetvényeikről, egyet pedig barátjuk, egy marsalai termelő szőlőjéből. Az egyik legizgalmasabb jövőbeli projektjük a szinte kihalt Albanello szőlőfajta újjáélesztése, amelyből oxidatív stílusú, talán héjon erjesztett bort szeretnének készíteni. Ez a fajta nem különösebben aromás, de kiváló savszerkezete miatt nagy potenciált rejt – alig maradt belőle néhány tőke Szicília délkeleti részén.

Bár Nik és Waiata nem Szicíliában születtek, globális tapasztalatuk, alázatuk és mély természet iránti tiszteletük révén igazi értéket teremtenek ezen a vidéken. Boraik, akárcsak ők maguk, csendesek, szerények, mégis lenyűgözően sokrétűek. Minden kortyukban ott a nyitottság, a szabadság, a természet iránti rajongás – és egy kis álomszerű lebegés is.

Egy olyan világban, ahol az ipari mezőgazdaság gyakran a hangosabb szó, a Kalma egy halk, de rendíthetetlen válasz. Minden palack egy történet – a tájról, az emberekről, a hagyomány és innováció találkozásáról.

Kalma_Wines_profile
A TERMELŐ BORAI
  • Kalma_Wines_Fu_Manchu_2023New

    Ország: Olaszország
    Régió: Szicíliai
    Fajta: vörös

    100% Frappato, bogyózva erjesztve 12 napig, roppantás nélkül, majd betontartályban érlelve. Tiszta, ropogós Frappato, a fajtára jellemző fűszeres jegyekkel, selymes és elegáns szerkezettel párosítva. Kén hozzáadása nélkül palackozva.

    Kosárba teszem
  • Kalma_Heliocentric_2023New

    Ország: Olaszország
    Régió: Szicíliai
    Fajta: vörös

    70% Nero d’Avola, 30% Frappato. A hagyomány szerint a Nero d’Avolát és a Frappatót együtt termesztik és erjesztik. Részben egész fürtben erjed üvegszálas edényekben, majd többedik töltésű régi hordókba kerül. A házasítás 70/30 arányban Nero javára billen, így kissé tanninosabb és strukturáltabb, mint a borászat többi tétele, ugyanakkor sokkal kifinomultabb és frissebb, mint egy átlagos szicíliai vörösbor.

    Kosárba teszem