Andreas Tscheppe
  • Ausztria
  • Stájerország

Termelő: Andreas Tscheppe

Andreas Tscheppe 2006 óta jár a maga útján. Stájerország déli részén, Szlovénia határában biodinamikus elvek szerint gazdálkodik és készíti borait.

A szőlőültetvények, melyeket a borász fáradságos munkával teraszokká alakított saját tervei alapján, valójában megőrizték zabolátlanságukat és tele vannak élettel. Ötszáz méter magasan vadon termő gyógynövények, talajtakaró növények és nyüzsgő rovar-társadalom él itt. A rovarok kiemelten fontosak Andreas számára: borai róluk kapnak nevet és számára a legjobb bizonyítékai az egészséges szőlőültetvénynek.

Andreas 2006-ban hagyta el családi birtokát, hogy feleségével, Elisabeth-tel közösen saját pincészetet alapítson. A házaspár elsősorban fehér szőlővel – Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gelber Muskateller és Goldmuskateller – dolgozik, amelyek közül néhányat héjon erjesztenek. A héjon erjesztés célja számukra az időtálló és egyszerre nagyon tiszta narancsborokat elérése.

Talán a legmeghatározóbb karaktert a boroknak az erre a vidékre jellemző opok talaj ad, mely általában megszilárdult, nem túl durva szemcséjű üledékes kőzetekből (márga, agyag, illit és iszap) áll össze. Ezek a kőzetek lehetnek barna, szürke vagy kék színűek is. Úgy gondolják, hogy a talaj rendkívül magas csillámpala tartalma okozza a Tscheppe borok sajátos és összetéveszthetetlen grafitillatát is.

Biodinamikus művelés, a pincében minimális beavatkozás, minimum 18 hónapos nagyhordós érlelés finomseprőn fejtés nélkül, minimális hozzáadott kén palackozáskor. Kizárólag ezek azok a módszerek, melyek Andreas borainak születését kísérik. Mind a mai napig bátyjával közösen, a régi családi ház pincéjében, a Weingut Werlitschben dolgozza fel borait, melyet hamarosan a 2019-ben megvásárolt saját külön feldolgozó épülete válthatja majd fel.

5 / 5 termék megjelenítése

Rendezés:
Szűrők
Elérhetőség Visszaállítás
Ft
Ft
Szűrés és rendezés

Szűrés és rendezés

5 termék

Elérhetőség
Ár

27.000 Ft-ig

Ország
Régió
Típus
Termelő
5 termék