Mi az a natúr bor?
A natúr bor több mint egy ital – egy filozófia, egy életérzés, amely a természet tiszteletén és az ember minimális beavatkozásán alapul. Nincs mesterséges adalék, nincs manipuláció, csak a szőlő tiszta esszenciája. Élő bor, amely visszatükrözi a terroirt, a termelőt és a természet harmóniáját.
Alapanyag
A termelő a szőlőt lehetőleg saját maga termeli meg legalább organikus, vagy biodinamikus megközelítéssel, vagy ilyen forrásból szerzi be.
Nothing added
A termelő nem ad hozzá semmilyen adalékanyagot, lehetőleg ként sem.
Nothing removed
A termelő nem vesz el belőle semmit, azaz derítés és szűrés nélkül készül a bor
Holisztikus szemléletmód, filozófia, hit, természet
A natúr bor mindig egy jól meghatározott, holisztikus szemléletmód, filozófia vagy hit
mentén készül. Alapvető felismerése az, hogy a természet folyamatait az ember teljességgel megismerni nem képes, isteni harmóniáinál szebbet vagy jobbat nem alkothat. A natúr bor elkészítése során a termelő tevékenysége ennélfogva csak néhány, jól megválasztott, esszenciális lépésre korlátozódik. Művészi egyénisége pedig magasabb szinten, a természettel való aprólékos közös munkában bontakozik ki.
Élő anyag
A natúr bor fontos kvalitatív tulajdonsága az, hogy élő anyag. Így a természetben uralkodó folyamatok jóval nagyobb teljességét mutatja be. Tartalmaz tehát például seprőt, illósavat vagy redukciót is, melyek egyben a termelő kifejezőeszközei is, mértékük a természet és a termelő közös munkájának eredménye. E megállapítás mellett azonban nagyon fontos kijelenteni, hogy a natúr bor nem lehet hibás! A natúr bor felé - mivel az élő anyag - más elvárások támaszthatóak, mint a technológiai bor felé. Szállításra, hőmérsékletre érzékenyebben reagálhatnak, ugyanakkor megfelelő körülmények között nagyságrendekkel kifejezőbbek, részletgazdagabbak és még akár hosszabb érlelési potenciállal bírhatnak.
A natúr bor egy idál
A natúr bor egy ideál, melyet elérni nagyon nehéz. Bizonyos szituációkban a termelőnek döntenie kell, hogy a stabilitás érdekében a definíció 3. pontját lazítva egy kevés ként mégis hozzáad, de kizárólag csak a palackozás előtt. Kereskedésünkben nagyrészt olyan tételekkel dolgozunk, melyekben az összkéntartalom 30mg/L alatt található ...és végül: a natúr bor sokkal több, mint pusztán bor: figyeljünk a testünk reakciójára, amikor összekóstoljuk egy technológiai borral!