Agricola VINB
  • Olaszország
  • Szicília

Termelő: Agricola VINB

Az Agricola VINB egy kis, független borászat Dél-Szicíliában, Vittoria és Chiaramonte Gulfi között, a napsütötte tájak szívében. A birtokot 2021-ben alapította két jóbarát, Vittorio és Biagio, akik sok évnyi távolét után tértek vissza szülőföldjükre, hogy közösen valóra váltsák természetes borkészítéssel kapcsolatos álmukat.

A VINB mögött több évnyi kutatás és kísérletezés áll: borkóstolók, vakkóstolások, mikro-vinifikációk bérelt területeken. Felújították a család egyik régi, elhagyott pincéjét, újraélesztették az olajfaligeteket és létrehozták az Agricola VINB-t – egy olyan projektet, amely a fenntarthatóságon és a regeneratív mezőgazdaságban való mély hitükön alapszik.

A pincében alkalmazott filozófia középpontjában a természet, a tisztelet, a szenvedély és a barátság áll. Az Agricola VINB nemcsak egy borászat, hanem két barát története is, akik visszatértek Szicíliába, hogy újra kapcsolatba lépjenek földjükkel – és új életet leheljenek bele, tőkeáról tőkére, palackról palackra.

A birtok jelenleg 8 hektáros, ebből 5 hektár szőlőültetvény, 3 hektár pedig olajfás terület, ahol őshonos Tonda Iblea fajtát gondoznak. A szőlők a történelmi Bastonaca-dűlőben találhatók Vittoriában, valamint a Ganzeria és Ragoleti magasabban fekvő területein, Chiaramonte Gulfi és Licodia Eubea között, 400–500 méteres tengerszint feletti magasságban. A tőkék Terra Rossa nevű, gazdag vörös agyagtalajban gyökereznek, amelyet mészkőréteg fed – ez biztosítja a borok frissességét és szerkezetét.

A gazdálkodás alapja a regeneratív, organikus és biodinamikus szemlélet. Céljuk nem csupán szőlő termesztése, hanem a talaj egészségének visszaállítása és a környezeti egyensúly fenntartása. Zöldtrágyát vetnek, amit hengerezéssel dolgoznak a talajba, a sorokat váltva komposzttal vagy trágyával gazdagítják. Mesterséges tápanyagokat, vegyszereket nem használnak – kizárólag saját előállítású, természetes anyagokkal dolgoznak. Réz- és kéntartalmú permetezés csak a legszükségesebb esetekben történik, kizárólag kis traktorral. A rotációs kapa használatát teljesen száműzték, helyette aprítóval dolgoznak, kímélve a talajszerkezetet.

A pincében a be nem avatkozás elvét követik, kizárólag spontán erjesztéssel dolgoznak. Nincs pied de cuve, semmilyen adalékot nem adnak a borokhoz – sem az erjesztés előtt, sem utána. Ként csak akkor használnak, ha az valóban elkerülhetetlen.

A jelenleg művelt 3,5 hektár területen túlnyomórészt Frappato, annak is régi, őshonos fajtája, illetve kisebb mennyiségű Nero d’Avola is található, melyből egy finom, karakteres rozé készül.

1 / 1 termék megjelenítése

Rendezés:
Szűrők
Elérhetőség Visszaállítás
Ft
Ft
Szűrés és rendezés

Szűrés és rendezés

1 termék

Elérhetőség
Ár

11.700 Ft-ig

Ország
Régió
Típus
Termelő
1 termék