Le Mazel
  • Franciaország
  • Ardèche

Termelő: Le Mazel

Gérald Oustric a francia borász legendák legendája!
Legyen szó  Andrea Calekről, Jérôme Jouret-ről, Sylvain Bockról vagy Anders Frederik Steenről, kivétel nélkül sokat köszönhetnek neki szárnypróbálgatásuk idejéből.

Gérald 1982-ben veszi át édesapjától a Le Mazelt a dél-ardèche-i Valvignières-ben, és ma húgával, Jocelyne-nel együtt vezeti a 22 hektáros birtokot.
Fókuszukat a helyi vörös szőlőfajtákra helyezik, (Syrah, Grenache, Portan, Cabernet Sauvignon, Carignan és Merlot), ezek mellett pedig  Viognier, Chardonnay és Grenache Blanc gazdagítja fehérekkel a kínálatukat.

A talaj főként mészkőből, agyagból és homokkőből áll, szőlőtőkéik átlagéletkora  50-65 év  a vörösek, és 20-25 év a fehér fajták esetében. Ez azért is kivételes, mivel az Ardèche-ben őshonos fajtákat (mint a Portan és a Chatus) sokan már régen kivágták és magasabb hozamú fajtákkal helyettesítették és adják tovább a szövetkezeti rendszerbe.

A Le Mazel friss és ásványos borainak titka, hogy területeik az Ardèche-völgy felső részén találhatóak, ahol a domboztati viszonyok a Mistralt – a Dél-Franciaország felől fújó erős, északnyugati szelet –  tölcsérbe vezetik, mely még a déli fekvésű szőlőültetvényeken is hűsítő hatással bír.

A szőlőt kézzel metszik és szüretelik, nem használnak gyomirtó szereket, a birtok  2002 óta rendelkezik bio tanúsítvánnyal (Ecocert), de Gérald ökológiai és biodinamikus gazdálkodást folytat azóta, hogy édesapjától átvette a területet.

A pincében a fehér fajtákat közvetlenül préselik, míg a vörösborokat  beaujolais-i mintára részleges szénsavmacerációval készítik. Több évtizedes barrique-használat után Gérald jelenleg mindent acéltartályban erjeszt, a borok hosszú palackos érlelés után kerülnek ki a pincéből. A régióban Gérald úttörője volt a 0/0 borkészítésnek, s ennek megfelelően nem használ ként sem a borkészítés során, minden tétel szűretlen és derítetlen. A palackozás gravitációval történik, és a borok oxidáció elleni védelme érdekében a borok gyakran egy kis maradékcukorral kerülnek palackba, ami könnyed, buborékos érzetet kelt a szájban, és kiemeli a borok frissességét.

5 / 5 termék megjelenítése

Rendezés:
Szűrők
Elérhetőség Visszaállítás
Ft
Ft
Szűrés és rendezés

Szűrés és rendezés

5 termék

Elérhetőség
Ár

8.200 Ft-ig

Ország
Régió
Típus
Termelő
5 termék