föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

BAJTÁRSIASSÁG, KARIZMA, LÉLEKJELENLÉT

DOMAINE DE L’ECU – FRED NIGER

A Domaine de L’Ecu 1975 óta gazdálkodik organikusan, 1998 óta pedig biodinamikusan (Demeter) mind a 24 hektárjukon. A birtok a Loire-völgyének nyugati felén, Muscadet tartományában, Nantes-től 25 km-re terül el. Az Atlanti-Óceán közelsége enyhíti a nyári-téli hőmérséklet ingadozást.

A borok mineralitását a magnéziumban és káliumban gazdag vulkanikus gránit-pala altalaj erősíti. Fred szerint a modern borkészítés aranykorában sokszor elfelejtjük, hogy a nagy borok nem a pincében, hanem a szőlőben készülnek gondos talajműveléssel, hozamkorlátozással, hajtásválogatással és kézi szüreteléssel.

Éppen ezért a pincéjükben mindenféle technológiai folyamatnak még csak a megemlítése is tilos.

Minden évben arra törekednek, hogy visszaadják a dülő és az évjárat sajátosságait, hogy “smink” nélküli borokat készítsenek, melyeket még a kén sem korlátoz.

DOMAINE DE L’ECU – FRED NIGER
A TERMELŐ BORAI
  • Ország: Franciaország
    Régió: Loire
    Termelő: Domaine de L’Ecu
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 12%

    A Mephisto a Méphistophélès rövidítése, a név a pokol hét hercegének egyike, aki néha a földi ördögöt testesíti meg. A címkén látható ólomüveg reprodukción villával a kézben és minden agyarát ránk szögezve szerepel.

    Alacsony hozamú (körülbelül 30 hektoliter/hektár) 100% Cabernet Franc.
    A kézi szüret után a fürtöket préselés előtt tíz napig kádba helyezik, ahol a természetes élesztőknek hála megindul az erjedés. A bor 15 hónapig amforákban és régi hordókban érlelődik, majd szűrés, derítés és hozzáadott kén nélkül kerül palackba.

    Kosárba teszem
  • Ország: Franciaország
    Régió: Loire
    Termelő: Domaine de L’Ecu
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 12%
    100% Pinot Noir gneisz és ortogneisz altalajon található ültetvényről kézzel szüretleve. Saját szőlő, melyet a biodinamika elvei szerint ápoltak és melyen a terhelés nem több, mint 25h/ha. Az egészfürtös, 10 napos áztatást kíméletes préselés követ majd a tételt 10 hónapig érlelik amfórában. Szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül kerül palackozásra. Mély, intenzív illatjegyek, fekete bogyós gyümölcsok, ibolya jellemzik, érdemes hosszan dekantálni, hogy legszebb formáját mutassa.

    Kosárba teszem
  • Sold

    Ország: Franciaország
    Régió: Loire
    Termelő: Domaine de L’Ecu
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 13,50%

    Trinity egy újabb bizonyítéka Fred Niger határtalan kísérletező kedvének, mely arra ösztökélte, hogy különböző területekről származó természetes módon megművelt  szőlő ültetvényekről származó szőlőt dolgoz fel.
    Ebben az esetben a szőlőt a Rhône-ben nevelték, kézzel szüretelték, a Loire-ba szálították és Fred csodálatos pincéjében készítették el.
    Nagyrészt Grenache és némi Cinsault keveréke. A Rhône-völgyben a gyakran túlmelegedő pincékben a bor frissességének megőrzése nagy kihívás. Ebben a hűvös Loire-i pincében azonban ideális körülmények vannak jelen. Kézi szüret, melyet bogyózás követ, acéltartályban spontán erjed a bor majd 10 hónapig ugyanitt érlelődik.
    Szűrés és derítés nélkül kerül palackozásra.
    Tovább
  • Sold

    Ország: Franciaország
    Régió: Loire
    Termelő: Domaine de L’Ecu
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 13%
    100% Melon de Bourgogne gyendég egészfürtös préselést követve, gravitációval kerül ülepítés nélkül amforákba, ahol 15 hónapot érlelik, mielőtt kén nélkül kerül palackozásra.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Franciaország
    Régió: Loire
    Termelő: Domaine de L’Ecu
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12%

    Loire vidékén gyakori Muscadet de Sevre et Maine fajta, mely Melon de Bourgogne néven is ismert.
    A szőlőt 50 éves tőkékről kézzel szüretelik és finoman, pneumatikus préssel nyerik ki a levet.
    A must spontán erjed, az érlelés a seprővel együtt 24 hónapig történik: 12 hónapig föld alatti edényekben, majd további 12 hónapig burgundi hordókban. Ez a kettősség adja a bor karakterét, egyszerre van meg benne a fajtára jellemző frissesség, és a hordós érlelés adta finom krémesség is.
    Tovább