föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

CELLER LES FOES – ROGER DIAZ

Valencia, Spanyolország

A Celler Les Foes Castellón-ban, Spanyolország Valencia tartományában található, mindössze 13 kilométerre a Földközi-tengertől. Roger Diaz helyi fajtákkal és idős ültetvényekkel dolgozik, melyek túlélték a 70-es évek, régiót keresztülszelő szőlőkivágásait.

Területei egy részét 70-90 éves Trepat (helyi néven Embolicaire), 50 év körüli Monastrell és Macabeo, valamint fiatalabb, 13 éves Garnacha (Garnatxa) ültevények alkotják, melyekhez 2007-ben telepített Carignan (Carinyena) és Cabernet Sauvignon fajtákat, így jelenleg hozzávetőlegesen 3 hektárnyi területen gazdálkodik.

Valencia ezen részén a talaj összetételét tekintve vörös homokkő, fehér és vörös agyag dominál, a tengerhez közel a klíma kedvez az extrém meleghez szokott helyi fajtáknak.

Roger organikusan műveli területeit, a növények nem találkoznak semmilyen szintetikus szerrel, gyomirtóval, rovarirtóval vagy műtrágyával. A takarónövényzet jelenléte a sorközökben kiemelkedően fontos itt, hiszen ezek segítik át az extrém száraz nyarakon a talajt, annak nedvességtartalmának egyensúlyban tartásával. Bár első látásra akár vízkonkurenciának is tekinthetjük, a takarónövényzet árnyékot biztosít a talaj felett a tűző napsugarak ellen, és apró leveleiről egész nap csepeg vissza a hajnali lecsapódot pára. A növényi részek folyamatos elhullásával és esetenként téli talajba dolgozásával pedig folyamatos tápanyagutánpótlást is jelent. A szőlőterületek és a pince is organikus minősítést kapott a Comité Agricultura Ecologica de Valencia által.

A szüret kétkezi munka, 15 kilós ládákba szedik a gyümölcsöt, nem bogyóznak, a feldolgozás minden esetben egész fürtös eljárással történik. A tételek spontán erjednek és a folyamat egyetlen fázisában sem kerül sor kén hozzáadására. Az erjesztés és az érlelés 300 literes sokadik töltésű idősebb hordókban és üvegszálas tartályokban történik.

„Úgy érezzük, hogy amikor hozzáadunk valamit a borhoz, akkor mindaz a biztonság, amit ezzel nyerünk, a bor életerejéből vesz el.”

Roger Diaz_Les Foes2
A TERMELŐ BORAI
  • Sold

    Ország: Spanyolország
    Régió: Valencia
    Termelő: Roger Diaz
    Fajta: Garnacha
    Alkoholtartalom: 13,7%

    35 éves öregtőkés Garnacha a Les Coves agyagos-homokköves talajáról, 17 nap egész fürtös szénsavmaceráció nyitott kádakban, napi egyszeri csömöszölés. A bor seprővel együtt 13 hónapot tölt kis francia hordókban. Szűretlen, derítetlen, kén hozzáadása nélkül készült.

     

     

    Tovább
    Les Foes 2019
    5 900 Ft
  • Sold

    Ország: Spanyolország
    Régió: Valencia
    Termelő: Roger Diaz
    Fajta: Macabeo
    Alkoholtartalom: 12,7%

    100% Macabeo az 53 éves Les Coves vörös homokköves területéről szüretelve. 3 különböző amforában (430, 250 és 160 literes)  érik több, egy évig, majd préselés után még egy hónapra visszakerül az edényekbe palackozás előtt. Szűretlen, derítetlen, kén hozzáadása nélkül készült.

    Tovább
  • Ország: Spanyolország
    Régió: Valencia
    Termelő: Roger Diaz
    Fajta: vörös (60% monastrell, 25% garnacha, 15% syrah)
    Alkoholtartalom: 12,6%

    53 éves Monastrell és 35 éves Garnacha szőlőtőkék termése, mely kiegészül 15% Syrah-val is. A Monastrell fele a kézi szüret és lábbal taposás után 7 napig héjon erjed zárt tartályban, a másik fele pedig szénsavmaceráción megy keresztül. A Syrah 13 hónapot tölt kis francia hordókban, a Monastrell és Garnacha 11 hónapot acéltartályban. Szűretlen, derítetlen, kén hozzáadása nélkül készült.

     

    Kosárba teszem
  • Sold

    Ország: Spanyolország
    Régió: Valencia
    Termelő: Roger Diaz
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom: 12,6%

    50% Trapet, 35% Cabernet Sauvignon, 15% Garnacha

    A Les Coves homokköves-agyagos területéről, egész fürtben 12 napot tölt zárt erjesztőedényekben, majd 12 hónapig tartályban érik. A nevét az ültetvény mellett futó útról kapta, mely magyarul Csempészek Útját jelenti. Szűretlen, derítetlen, kén hozzáadása nélkül készült.

     

    Tovább