föld | szőlőskert | kétkezi munka | natúr bor
hello@leesbrothers.hu
 +36304798338

FB IG

@leesbrothers

1–16 termék, összesen 20 db

  • Bencze_Chenin_Blanc_2021New

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    2014-ben telepített Chenin Blanc a Vinotéka körüli területről, mely kézi szüret után egészfürtösen került préselésre. A szüret négy körben, szeptember közepén történt. Az egészfürtös préselést (Scharfenberger pneumatik prés) követően, az erjedés kisméretű hordókban zajlott, melyek kb. 60%-ban első töltésűek voltak. Az edények házasítása után palackozás 2022 novemberében, szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén használata nélkül.

    Kosárba teszem
  • Bencze_Furmint_2020New

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    A Furmint harmadik évjárata, a pincészet egyik legkiemelkedőbb, sűrűn bazaltköves területről, a Templomdombi dűlőből. A 2015-ben telepített ültetvény háromféle klónból áll, melyek remekül kiegészítik egymást. A szüretekre szeptember 15-én és 16-án került sor, a gyümölcsöt kíméletes egészfürtös préseléssel tárták fel. Erjedés kőedényekben, majd két nagy TAVA és egy kisebb Clayver amfórában érlelte István a bort 14 hónapon át. Palackozás 2022 november végén derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül.

    Kosárba teszem
  • Bencze_Pinot_Noir_2022New

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös, Pinot Noir

    A birtok belépő kategóriába eső gyümölcsös, jóivású Pinot Noir-ja, mely nagyrészt az ültetvény alsó, agyagos-homokos-homokköves részéről született szeptember 2-án, 26-án, 27-én és 28-án szüretelve. Többféle edényben erjedt: nagy üvegszálás tartályban, fa káciban, műanyag erjesztőkádban. Körülbelül negyede préslé, melyben háromnegyed rész bogyó kerül, illetve egy egész kis rész egész fürt is az Atlas alapanyagából. A teljes tétel fele kisméretű hordóban került érlelésre, másik fele pedig megosztva fakáciban, kőedényekben és üvegszálas edényben. Derítés és szűrés nélkül került palackba, kén hozzáadása nélkül 2023. június első hetében.

    Kosárba teszem
  • Bencze_Kék_2021New

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    Nagyon ritka őshonos magyar fajta, 100% Kék bakator, melyet 1999-ben telepítettek a Rókaluki-dűlő meszes, homokos, bazaltos területén. Szeptember 23-án szüretelték a nagy esőket megelőzve, majd egészfürtösen préselték, lassan, kíméletesen pneumatikus présben. Az erjedés gránit kőedényben zajlott, és másfél év érlelés után 2022 június végén került palackozásra szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül.

    Kosárba teszem
    Bencze Kék 2020
    10 500 Ft
  • Bencze_Pétillant_Rosé_2022New

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: rosé
    Alkoholtartalom: 12%

    Pétillant Naturel a Szent György-hegyről! Cabernet Sauvignon, Blauburger, Zervin, Kék Bakator, Kéknyelű találkozása a koronazár alatt.
    A Cabernet Sauvignont szeptember közepén szüretelték, és az egészfürtben erjed a Zervin direkt préslében (amit előző nap szedtek és préseltek Istvánék). A Blauburgert (mely a Furmint telepítéskor véletlenül került a Birtokra) egészfürtösen  préselésik és nagy üvegszálas tartályban erjed. A Kék Bakator egészfürtös préselést kap, de egy rész egészfürt is kerül az üvegszálás tartályba. A Kéknyelű házasításkor gazdagítja a vörös fajták elegyét és egy kis extra cukrot ad a bornak. 2022 október 10-én került végül letöltésre a még erjedő bor, mely az újévre lett csak száraz a palackban. Nincs degorzsálva, izgalmas seprő teszi teljesebbé és gazdaggá.

    Kosárba teszem
  • Bencze_Hárslevelű_2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    Templomdombi-dűlő bazaltban gazdag talajáról kézzel szüretelve 2015-ös telepítésű Hárslevelű.
    Egészfürtösen préselve különböző típusú és méretű amforákban érlelve finomseprőn, mindössze egyszeri fejtéssel.
    Palackozás szűretlenül, derítetlenül, kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
  • Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös

    A Rókaluki dűlőben 1999-ben telepített Pinot Noir ültetvény legjobb kitettségű részéről válogatott szőlő az alapanyaga ennek a cuvée-nek. Nagyrészt egész fürtök és kisebb részt bogyózott alapanyag erjed együtt, csömöszölés nélkül, napi kétszer meglocsolva. Kíméletes préselés után gravitációval kerül 2500L-es többedik töltésű fahordóba seprőn érlelésre 12 hónapig. Átfejtés nélkül, szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül kerül palackba.

    Kosárba teszem
  • Bencze Pétillant Blanc_2021Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    Szent György-hegyi Pétillant, mely Chenin Blanc (38%), Pinot Blanc (18%) és Pinot Noir (44%) házasítása. Egészfürtös préselés, acéltartályos erjedés, majd palackba kerül 16 gramm/l cukorral, koronazárral lezárva, ahol az erjedést befejezi. 2023 januárjában degorzsálva. Komplex: fehér virágok, fehérhúsú barack, friss körte és egy csomó citrus.

    Tovább
  • Bencze_Kékfrankos_2021Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös

    Három Kékfrankos klónt telepített István 2017-ben a Rókaluki-dűlő agyagosabb részére: osztrák A4-es, ruszti Triebaumer és Szentesi-Losonci páros által szelektált fajtákat. Szeptember 13-i szüretet követően kádba bogyózták a gyümölcsöt, melyet nyolc nap után kíméletesen préseltek pneumatikus préssel. A bor két 228 literes harmad töltésű francia hordóba került és innen palackozták szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül 2022. májusában.

    Tovább
  • Bencze_Olaszrizling_2021Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    Hosszú idő óta a pince első Olaszrizlingje, fiatal ültetvényről. SK54-es Olaszrizling szerémségi klón, melyet István 2017-ben telepített a Rókaluki-dűlő magasabb részére, agyagos-bazaltos talajra. A szüret 2021-ban szeptember 13-ra esett, majd a gyümölcsöt egész fürtben, lassan, kíméletesen préselték. Innen gravitációval került a lé 400 literes első töltésű francia hordóba érlelésre. Mint a Birtok összes bora, ez is szűretlenül, derítetlenül, kén hozzáadása nélkül palackozásra 2022. augusztus 15-én.

    Tovább
  • Bencze_Autochthon_2021Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    A név jelentése latinul: őslakos, bennszülött. Ennek megfelelően a házasításban kizárólag őshonos, kárpát-medencei fajták kerültek házasításra: Furmint (22%), Hárslevelű (42%), Kéknyelű (14%) és Rózsakő (22%). A 2015-ben telepített ültetvények mindegyike a Templomdombi-dűlőben található. Minden fajtát egész fürtben préseltek, kivéve a Hárslevelű egy részét, mely egész fürtben erjedt (szénsavmacerációs eljárásban). A különböző fajták amforában és hordóban vegyesen kerültek érlelésre és házasítás után, 2022 augusztusában. szűretlenül és kén hozzáadása nélkül palackozásra.

    Tovább
  • Bencze_Aries1_2019

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér

    Az Aries egy rajnai rizling a birtok legidősebb ültetvényéről, a Templomdombi dűlőből, amelyet 1976-ban telepítettek. A terület legfelső részén található teraszról csak néhány fürt per tőke került szüretelésre 2019. szeptember 19-én, itt az öreg ültetvényben nagy tőkehiány és az őzek jelenléte korlátozza a termést.
    A kíméletes egészfürtös préselés után gravitáció segítségével közvetlenül két nagyobb és egy kisebb amfórába.  Szűretlen, derítetlen és kén hozzáadása nélkül került palackba.

    Kosárba teszem
    Bencze Aries 2019
    13 400 Ft
  • Bencze_Virgo_2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,5 %

    Első alkalommal 2014-ben, az akkori extrém esős évjárat miatt készített István Pinot Noir-ból fehér, csendes bort. A 2014-hez képest jóval hangsúlyosabban, az éles, magas savra szerette volna a hangsúlyt fektetni, kifinomultabb hordóhasználattal és természetesen natúr borként újraértelmezve. A talaj összetevői a Rókalyuki-dűlő alsó részében nagyrészt agyag, pannon-homok és homokkő. Jellemző rá, hogy jóval kevésbé bazaltos, mint a felsőbb részek, magasabban fekvő dűlők, de az erózió az évszázadok alatt finom por formájában itt gyűjti össze a fentebbről lefolyt bazaltőrleményt, egyéb hordalékot és üledéket. A szőlőt egészfürtösen, kíméletesen préselték, a mustot egyenesen 228 literes francia hordóba töltötték. Erjedés után a hordókat némileg (95%) feltöltötte, majd így 9 hónapot töltött seprőn mozgatás nélkül, felszínén élesztőhártya alakult ki. A következő év augusztus végén került palackozásra kén hozzáadása nélkül, derítetlenül és szűretlenül.

    Tovább
  • Bencze_Kéknyelű_2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 12%

    A Kéknyelű egy nagyon ritka, őshonos badacsonyi szőlőfajta, mely kései érésű, a szárazságra roppant érzékeny és csak a legkiemeltebb dűlőkben érzi jól magát. Egzotikus aromatikával, és semmihez sem hasonlítható egyedi szerkezettel rendelkezik. 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban összesen közel 1,5 hektárt telepített István a fajtából az egyik legkiemelkedőbb, sűrűn bazaltköves területén, a Templomdombi-dűlőben. A szeptember közepén, 2 napos gondos kézi szüretet egészfürtös préselés követett és 4 órás héjon áztatás. Az erjesztés és érlelés amforákban történt, ahol 10 hónapot töltött seprőn. Júliusban került palackozásra, szűrés, derítés és kén hozzáadása nélkül.

    Tovább
  • Bencze_Riesling_2020Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: fehér
    Alkoholtartalom: 11,5%

    A ‘Riesling’ sorozatban minden évben a több szüreti időpontban szüretelt tisztán Rajnai rizling tételeket házasítják, melyek a kiemelt tehetségű Templomdombi-dűlőből 2015-ben telepített ültetvényünkből származnak. A szüretre 2020-ban szeptember 3-11 napokon került sor. Az egészfürtös préselést követően különböző típusú és méretű amforákban erjed. 14 hónapig a seprőn érlelődik, majd a palackozás előtt tartályba kerül összefejtésre, ahonnan derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül a palackba.

    Tovább
  • Sold

    Ország: Magyarország
    Régió: Szent György-hegy
    Termelő: Bencze
    Fajta: vörös
    Alkoholtartalom:

    Nagyon ritka őshonos magyar fajta, 100% Kék bakator, melyet 1999-ben telepítettek a Rókaluki-dűlő meszes, homokos, bazaltos területén. Bogyozótt alapanyag mely roppantás nélkül 10 napig erjedt nyílt kádban, közben napi kétszer lett nagyon óvatosan kézzel csömöszölve. Kíméletes préselést követően 250L-es amfórákban érik 6 hónapig. Szűretlenül, derítetlenül és hozzáadott kén nélkül kerül palackba.

    Tovább